Twee weken geleden was ik 100% gelukkig, nu lig ik op mijn bed en heb nergens zin in. Eerst was ik IN loooove en nu ben ik UIT looove. Mijn vriendje heeft het uitgemaakt. Maar vandaag heb ik me voorgenomen om een streep te zetten onder mijn verdriet. Ik ga niet meer snikken om hem. Daarom heb ik besloten een cursus liefdesverdriet op mijn website te zetten. Misschien heb ik er zelf ook nog wat aan (!). Een paar tips heb ik uit een tijdschrift van mijn moeder gehaald, de rest heb ik op internet gevonden of zelf bedacht.

4 fases van liefdesverdriet
Liefdesverdriet bestaat uit vier fases. Helaas moet je door alle fases heen als je een gebroken hart wilt lijmen. De fases zijn:
1. Je weet dat het uit is, maar het dringt nog niet echt tot je door.
2. Je bent heel erg kwaad dat hij of zij het heeft uitgemaakt.
3. Verdriet. Het dringt nu echt tot je door dat het over en uit is en je huilt veel. Niet iedereen huilt, maar ook zonder tranen kun je heel verdrietig zijn.
4. Er komt een dag dat je over je verdriet heen bent en dat je snapt dat het uit is. Dat is natuurlijk de beste fase, maar helaas moet je eerst door de pijn en het verdriet heen voor het zover is.

Twee armen om je heen
Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam hebben onderzoek gedaan naar liefdesverdriet. Het blijkt dat er allerlei stofjes in je hersenen vrijkomen als je liefdesverdriet hebt. Dat zijn precies dezelfde stofjes die mensen hebben die een hele erge ramp hebben meegemaakt. De onderzoekers hebben ontdekt dat er één ding is dat heel erg helpt na een ramp.
Dat is: twee armen om iemand heen slaan. Vroeger stuurden ze slachtoffers van een ramp altijd gelijk naar een psycholoog of een dokter, maar ze genezen veel sneller als ze vrienden en familieleden in de buurt hebben die de hele tijd lief voor ze zijn, een arm om ze heen slaan en ze af en toe even heel stevig vasthouden. Omdat liefdesverdriet en de gevoelens die je hebt na een ongeluk of ramp zo op elkaar lijken, zouden mensen met een gebroken hart ook die behandeling moeten krijgen. Maar de onderzoekers hebben ontdekt dat de omgeving heel anders reageert op een gebroken hart.
In plaats van het 'slachtoffer' vast te houden, proberen de meeste mensen hem of haar op te vrolijken. Dan zeggen ze dingen als: "Ah, joh, wees blij dat je van hem/haar af bent," of "Je vindt vast wel iemand anders." Maar dat is nou precies wat je niet moet doen volgens de onderzoekers. Heb je zelf liefdesverdriet? Zeg gewoon tegen je vrienden of vriendinnen dat je niet wilt horen dat je er wel weer overheen komt. Zeg: "Wil je je armen om me heen slaan en me even heel stevig vasthouden?" En durf je dat niet te vragen? Laat je beste vriend of vriendin gewoon deze cursus even lezen.

Lief zijn voor jezelf
Het allerbeste wat je kunt doen om over je gebroken hart heen te komen is lief zijn voor jezelf. Schrijf een heleboel post-its vol metaardige dingen over jezelf en plak die op een spiegel. Elke keer dat je voor de spiegel staat, lees je dan: "Wat zie je er geweldig uit" of "Jij bent de leukste en de liefste". Je kunt ook met een watervaste stift de tekst U R COOL in spiegelbeeld op je T-shirt schrijven en daarmee voor de spiegel gaan staan.

Zoek afleiding
Ga logeren bij je opa en oma, ga naar de film met je vrienden en zoek heel veel afleiding.

Liefdesverdriet als je het zelf uitmaakt
Misschien denk je dat je het meeste verdriet hebt als je vriendje of vriendinnetje de relatie verbreekt, maar als je zelf een einde aan de liefde maakt, kun je ook heel verdrietig zijn. Dat is natuurlijk een beetje gek, want jij bent degene geweest die het heeft uitgemaakt. Maar iets afsluiten in je leven doet altijd een beetje pijn. En ook als je misschien niet meer echt verliefd was, mis je wel de leuke dingen die je samen deed. Vaak is niet alleen de liefde voorbij, maar ook de vriendschap. Dat doet pijn en daar mag je best verdrietig over zijn. Vinden je vrienden het raar datje het eerst uitmaakt en dan loopt te snikken? Laat ze het maar lekker raar vinden.

Schrijf een boze brief
Wanneer je in fase twee van je liefdesverdriet zit, ben je soms zo boos dat het echt helpt om dat van je af te schrijven. Schrijf een hele lange brief aan degene die jou zo'n pijn heeft gedaan. Vouw die brief op (of print hem uit en vouw hem op) en stop 'm in een envelop. Plak de envelop dicht en verstop 'm ergens waar niemand 'm kan vinden. Schrijf de volgende dag weer zo'n brief en de dag erna weer, net zo lang tot je op een dag niet meer boos bent. Je brief hoeft helemaal niet mooi geschreven te zijn en je mag zoveel spelfouten maken als je wilt. Het gaat erom dat je alles opschrijft wat er in je opkomt. Als je schrijft, werken je hersens anders dan wanneer je praat. Je gevoelens komen als je schrijft naar buiten alsof je een kraan openzet. Het kan dus best zijn dat je tussen alle boze zinnen door opeens heel romantische en lieve dingen schrijft. Bedenk: het is jouw brief, dus het
mag allemaal. Om een voorbeeld te geven schrijf ik hier een paar stukjes over uit een brief die ik zelf heb geschreven toen mijn vriendje het uitmaakte:

GRRRR!!!! Ik ga nooit meer aan je denken en ik ga ook niet terugschrijven. Ik ga je blokken op MSN. Ik hoop dat je heel veel spijt krijgt en dat je inziet dat het leven zonder mij maar een saaie boel is. Ik ga je vet vergeten, net zo lang tot ik zelfs je naam ben vergeten. Kom, hoe heette je ook alweer?

Ik wil je uitschelden: stomme idioot, zie je dan niet dat ik ontzettend verliefd op je ben? Ik ga al je foto's en mails in dat heel kleine prullenbakje op mijn desktop stoppen en dan ga ik op die heel grote DELETE-knop drukken. En daarna wil ik je vasthouden en zeggen dat ik je vreselijk mis!!!!!!

Stomme %#$@*§!, wat wil je dat ik schrijf? Dat je mijn hart in heel veel kleine stukjes hebt gebroken, maar dat de schade met een flinke portie superlijm wel weer is te herstellen? Dat ik woedend ben en verdrietig? Ik kan helemaal niks schrijven. Ik voel me alleen maar raar en zielig. Ik haat je. Ik haat je niet.

Grrr, wat mis ik je. Jij nerdy sukkel met je peper-en-zout-kleurige weke krullen en je stomme bril en je flauwe grapjes. Ik zeg vaarwel tegen je domme kleren en je slungelarmen en je puistenkop. (Die heb je nog niet, maar die wens ik je wel.) Ik ga niet aan je denken, ik hoop dat je heel erg ongelukkig wordt in dat stomme ****** en ik ga je gruwelijk vergeten!!!

Weet je wat ik vandaag heb gedaan? Ik heb alles wat je me hebt gegeven in een plastic tas gepropt en in een vuilcontainer gegooid. Alleen het van gras gevlochten armbandje heb ik bewaard. Dat had je voor me gemaakt toen we die keer samen met je moeder een weekend in een huisje aan zee zaten. Toen alles begon. Weet je nog? Ik niet. Ik heb je uit mijn hoofd gehaald met een onzichtbare reuzengum. Elke zoen en elke blik en alle keren dat we gruwelijk hebben gelachen heb ik weggegooid
samen metal die romantische spullen die je me gaf. Conclusie: ik heb jou niet meer nodig, ik ben MOBF – My Own Best Friend!

Zoek een nieuwe liefde
Dit is misschien het beste advies dat ik je kan geven: zoek een nieuwe liefde. Met liefde bedoel ik niet dat je je gelijk moet storten op de eerste de beste jongen of het eerste meisje dat je ziet lopen. Liefde vind je overal. Het gaat erom dat je al je gedachten en al je energie op iets of iemand anders richt. Maak je oma tot nieuwe liefde en bel haar elke avond op om haar te vertellen hoe het met je gaat. Richt je liefde op de hond van de buren en vraag of je die elke dag mag uitlaten. Geen betere vriend dan een hond. Honden zijn altijd blij metalle aandacht die ze van je krijgen. Honden lopen ook wel bij je weg, maar ze komen altijd terug. Je kunt ook je beste vriend of vriendin tot je nieuwe 'liefde' maken. Doe zoveel mogelijk leuke dingen samen en breng al je vrije tijd samen door. Je zult zien dat je je ex binnen de kortste keren bent vergeten

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen