Hallo lieve lezers,
Eerst en vooral wil ik vermelde dat dit mijn eerste blogbericht is, dus verwijt me niet als het slecht of misschien onprofessioneel is.
Ik had al een hele tijd het idee voor deze blog, maar ben er nooit aan begonnen, waarom? Omdat ik niet genoeg vertrouwen in mezelf als tekenaar had.
Maar nu, na twee succesvolle jaren op de kunstschool in genk(geen academie, het verschil is te groot om op te noemen), denk ik dat ik genoeg ervaring heb om jullie wat tips te kunnen geven.

Allereerst wou ik het hebben over blindtekenen.
Voor een beginnende kunstenaar is het beste om te beginnen met een blindtekening.

Waarom?
We doen dit om werkelijk te tekenen wat we zien en niet het voorwerp of de persoon die je in je hoofd hebt te tekenen.
Iemand die niet blindtekent zal sneller geneigd zijn om de verkeerde verhoudingen te gebruiken en zal de kleine details die een beeld zo speciaal maken minder snel zien.

Hoe begin ik eraan?
Het beste is als je om te beginnen een eenvoudig voorwerp kiest. Het makkelijkste is om met een gezicht te beginnen. Laat je model eerst vooruit kijken. Zet je potlood aan je papier en begin het gezicht te tekenen, volg met je ogen de lijn die je tekent, maar kijk niet op het papier(als je toch stiekem kijkt kan je beter opnieuw beginnen.) Probeer je potlood niet van je papier af te halen.

let op de details.
Het hele nut van het blindtekenen is dat je tekent wat je ziet en niet wat je in je hoofd hebt.

Enkele voorbeelden:
tekening 1
tekening 2
tekening 3


Voor de personen die geïnteresseerd zijn heb ik nog een kleine oefening.
Teken 3 blindtekeningen, voor elke tekening krijg je 2 minuten. Probeer makkelijk te beginnen en maak het voor jezelf steeds uitdagender.
Als je dit gedaan hebt kan je diezelfde tekeningen nog eens maken maar dit keer blind gemodificeerd (Je tekent zonder te kijken, maar voor het plaatsen van bv een oog mag je even piepen).
De mensen die willen dat ik hun tekeningen keur kunnen ze in een pb naar mij toe sturen. De beste tekening komt in een volgend blogbericht.

Hopelijk hebben jullie hier iets aan.
Tot snel,
Vera

Reageer (3)

  • Beronica

    Mag je bij dit blindtekenen tussendoor ook je potlood van het papier afhalen, of moet je alles door blijven trekken? Heb er wel wat geprobeerd te maken, m'n eerste was heel lelijk, de tweede nogal raar, maar de derde is wel aardig, alleen jammer genoeg werkt de scanner niet =(

    1 decennium geleden
  • Mundane

    Dit hebben we op school gedaan :P
    Ik zal het doen als ik tijd heb ;)

    1 decennium geleden
  • Befree

    echt wel cool ga het zeker doen .
    hou van tekenen(H)
    is het ook goed als ik een tekening stuur die ik zonder dit heb gedaan ?
    stuur effe bericht in mijn inbox als je het goed vind

    1 decennium geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen