.


Hieronder staan de antwoorden voor deze quiz.

Niet spieken! Deze kat komt je opeten als je het wel doet. Beware. (cat)

































1. Wat is het verschil tussen sekse en gender?
Sekse = Gender. Er is geen verschil.
Sekse = Tot wie je je aangetrokken voelt. Gender = Of je een man of een vrouw bent.
Sekse = Of je een man of een vrouw bent. Gender = Tot wie je je aangetrokken voelt.
Sekse = Of je je een man of een vrouw voelt. Gender = Of je een man of een vrouw bent.
Sekse = Of je een man of een vrouw bent. Gender = Of je je een man of een vrouw voelt.

Bij de meeste mensen komen de sekse en het gender overeen. Je bent bijvoorbeeld geboren met het lichaam van een vrouw en voelt je ook een vrouw. Sommige mensen hebben echter het gevoel dat ze in het verkeerde lichaam zijn geboren, of voelen zich niet duidelijk man of vrouw. In dat geval komen je sekse en je gender niet overeen.


2. Waarvoor staat de A in de Engelse afkorting LGBTQA?
Androgyn.
Allies.
Asexual.
Aromantic.
All others.
Voor niets. Er hoort helemaal geen A bij.

LGBT is waarschijnlijk een meer bekende afkorting dan LGBTQA, maar die tweede is wel meer compleet. Het staat voor Lesbian, Gay, Bisexual, Transsexual, Queer/Questioning, Asexual.
Edit op 18-3-2015: Aangezien BorormirOfGondor me heel terecht een vraag stelde over welk antwoord ik hier goed rekende omdat er eigenlijk meerdere opties zijn, moet ik even een kleine correctie/toevoeging geven aan het bovenstaande. De A staat niet alleen voor Asexual, zoals ik iets meer dan een jaar geleden beweerde, maar ook voor Aromantic en Agender. Bovendien zou de volledige, zo inclusief mogelijke afkorting eigenlijk LGBTQIAP+ moeten zijn - Lesbian, Gay, Bisexual, Transsexual/Transgender, Queer/Questioning, Intersex, Asexual/Aromantic/Agender, Pansexual. De plus staat voor alles wat verder afwijkt van de cis hetero norm.



3. Wat was er zo vernieuwend aan het onderzoek van Alfred Kinsey?
Kinsey was de eerste die onderzoek deed naar seksualiteit. Voor zijn onderzoek was dit onderwerp volledig taboe.
Kinsey bedacht een schaal die van volledig homoseksueel via verschillende stappen naar biseksueel en volledig heteroseksueel liep. Daarvoor werd er in zwart-wit gedacht: je was homo, of je was hetero, zonder middenweg.
Kinsey was de eerste die in zijn onderzoek ook naar aseksualiteit keek, in plaats van alleen naar homo-, bi- en heteroseksualiteit.
Kinsey deed niet alleen onderzoek naar de menselijke seksualiteit, maar ook naar die van dieren. Hij vergeleek die resultaten met elkaar en concludeerde voor het eerst dat homoseksualiteit ook in andere soorten dan de mens voorkomt.

De Kinsey-schaal loopt van "uitsluitend heteroseksueel" via vijf andere gradaties naar "uitsluitend homoseksueel". Kinsey schreef voor het eerst over zijn schaal in 1948 en voor die tijd waren zijn ideeën vrij revolutionair, maar inmiddels zijn de meeste mensen van mening dat zijn schaal eigenlijk te simpel is. Er wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden met de mate van seksuele aantrekking die iemand voelt. Ook wordt er inmiddels onderscheid gemaakt tussen de seksuele en romantische oriëntatie van een persoon, wat het helemaal onmogelijk maakt om alles duidelijk op één lijntje te weergeven.


4. Iemand die zich kleedt als een persoon van het andere geslacht (dus bijvoorbeeld een man die zich kleedt als een vrouw) noem je...
Een crossdresser.
Een travestiet.
Transgender.
Transseksueel.
Aseksueel.
Meerdere van bovenstaande antwoorden zijn goed.

Zowel crossdresser als travestiet zijn woorden om iemand te beschrijven die zich kleedt als iemand van het andere geslacht, al heeft dat tweede een wat negatieve bijsmaak voor veel mensen. Transgender en transseksueel zijn hier geen synoniemen voor!


5. Iemand die operaties is ondergaan om van geslacht te veranderen, noem je...
Een crossdresser.
Een travestiet.
Transgender.
Transseksueel.
Aseksueel.
Meerdere van bovenstaande antwoorden zijn goed.

Als iemand operaties ondergaat om van geslacht te veranderen, is hij of zij transseksueel. Je bent transgender als je een vrouw bent in het lichaam van een man of omgekeerd. Sommige transgender mensen besluiten operaties te ondergaan, andere niet. Niet iedereen die transgender is, is dus per se ook transseksueel.


6. Demiseksualiteit is een vorm van...
Aseksualiteit.
Transgenderisme.
Travestie.
Homoseksualiteit.
Heteroseksualiteit.
Het is een synoniem voor biseksualiteit.
Niets. Het woord bestaat niet.

Je bent aseksueel als je geen seksuele aantrekking voelt tot wie dan ook. Als je demiseksueel bent, voel je alleen seksuele aantrekking tot mensen met wie je een emotionele band hebt. Dit heeft dus helemaal niets te maken met al de andere woorden in het rijtje. Het woord demiseksueel heeft alleen betrekking op de manier waarop je seksuele aantrekking voelt, niet op tot welk(e) geslacht(en) je je aangetrokken voelt. Een demiseksueel kan dus homo, hetero en alles daar tussenin zijn.


7. Wat is het verschil tussen biseksueel en panseksueel?
Biseksueel = Panseksueel. Er is geen verschil.
Biseksueel = Valt op zowel mannen als vrouwen. Panseksueel = Synoniem voor homoseksueel.
Biseksueel = Valt op zowel mannen als vrouwen. Panseksueel = Valt op mannen, vrouwen en mensen die zich als iets anders identificeren.
Biseksueel = Valt op zowel mannen als vrouwen. Panseksueel = Valt alleen op mensen die zich niet als man of vrouw identificeren.

Bi betekent 'twee' en pan betekent 'geheel'.
Er moet hier wel bij vermeld worden dat bi- en panseksueel soms wel degelijk als synoniemen gebruikt worden. Niet iedereen is het ermee eens dat er een verschil is tussen de twee termen. Het woord biseksueel is veel meer algemeen bekend en daarom gebruiken veel mensen liever dat om zich te identificeren, want uiteindelijk gaat het er immers om dat je je verstaanbaar maakt. Biseksueel impliceert echter ook dat er maar twee genders bestaan (bi = twee) en daarom zijn er ook mensen die een voorkeur hebben voor het woord panseksueel, omdat dat niemand buitensluit. Soms kan het dus zo zijn dat twee mensen zich allebei in theorie tot ieder mens aangetrokken zouden kunnen voelen, maar de één zich identificeert als biseksueel en de ander als panseksueel.



8. Waaraan voldoet iemand die zich niet als man of vrouw identificeert sowieso NIET?
De Kinsey-schaal.
Genderqueer zijn.
Het gender binary.
Aseksualiteit.
Androgyniteit.

De Kinsey-schaal heeft hier niets mee te maken. Genderqueer is een soort verzamelterm voor iedereen die niet is geboren in een lichaam van het geslacht waar die persoon zich mee identificeert. Iemand die man noch vrouw is, is dus juist wel genderqueer. Deze persoon kan ook aseksueel zijn, want seksuele oriëntatie staat volkomen los van wat je zelf bent. Androgyn betekent dat je zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken hebt, wat dus ook best mogelijk is. Alleen het gender binary is iets waar je sowieso niet aan voldoet als je geen man of vrouw bent, want dit is juist een visie die ervan uitgaat dat er maar twee geslachten bestaan: man en vrouw.


9. Als je cisgender bent...
Ben je geboren als een persoon van het geslacht waar jij je mee identificeert.
Ben je geboren als een persoon van het geslacht waar jij je mee identificeert en heteroseksueel.
Ben je geboren als een persoon van het geslacht waar jij je mee identificeert en homoseksueel.
Ben je geboren als een persoon van het geslacht waar jij je mee identificeert, maar gedraag je je wel als iemand van het andere geslacht.

Cisgender is het tegenovergestelde van transgender. Het heeft niets te maken met je seksuele oriëntatie of de manier waarop je je kleedt of gedraagt.


10. Wat kan iemand die aseksueel is NIET?
Verliefd worden.
Seks hebben.
Beide antwoorden zijn goed.
Geen van beide antwoorden zijn goed.

Als iemand aseksueel is, betekent dat niet dat deze persoon geen romantische aantrekking kan voelen. Hij of zij kan dus best verliefd worden. Ook kan iemand die aseksueel is in theorie seks hebben, want normaal gesproken werken alle onderdelen van het lichaam die je daarvoor nodig hebt wel op dezelfde manier als bij seksuelen. De drang om seks te hebben is er simpelweg niet. Dat is tenminste het geval bij mensen die volledig aseksueel zijn; net zoals er een hele hoop dingen tussen homo- en heteroseksueel liggen, kunnen mensen ook ergens tussen seksueel en aseksueel in zitten, bijvoorbeeld als ze demiseksueel zijn of gewoon zelden seksuele aantrekking voelen tot iemand, maar het soms toch voorkomt.



Ik hoop dat dit alles een beetje opheldert. Mochten er nog vragen zijn, stel ze dan vooral. Ik kan niet beloven dat ik overal een perfect antwoord op heb, maar ik zal mijn best doen zo goed mogelijk te antwoorden. ^^
Je mag het ook zeker melden als je denkt dat ik iets verkeerd heb gezegd, want dat is altijd mogelijk maar uiteraard niet de bedoeling.

Reageer (7)

  • FaithofBlood

    Mhh ik had 1,2,4,7 en 8 goed maae kreeg helaas... Alsnog leuke quiz :Y)

    8 jaar geleden
  • TanyaFaCa

    Je beschrijving van aseksualiteit is bijna goed, het is niet zo dat aseksuelen per definitie geen seksdrift hebben. Aseksuele mensen ervaren geen seksuele aantrekking tot anderen. Zij zullen dus niet iemand zien en denken "nounou, daar wil ik het bed wel mee delen!" (wat mensen blijkbaar echt denken, idek). Daarbij missen sommigen inderdaad de drang om seks te hebben en zijn anderen zelf "sex-repulsed", weet even niet hoe je dat het beste in het Nederlands kan zeggen. Maar er zijn dus ook aseksuele mensen die wel de drang hebben om seks te hebben, maar dat is puur een lichamelijk iets, en het heeft dus niks te maken met de andere persoon, als je begrijpt wat ik bedoel. Sorry, het is echt heel moeilijk uitleggen (a)

    Verder wil ik wel even zeggen dat ik het heel goed vind dat je zo'n quiz hebt gemaakt, want uit de resultaten blijkt maar weer hoe weinig mensen er eigenlijk over weten. Thank god voor Tumblr, want ik had er maar 1tje fout.

    8 jaar geleden
  • LoveStylesx

    super dit!
    Over een week heb ik een presentatie hierover (vooral het seksualiteit gedeelte) omdat ik vind dat te weinig mensen hier vanaf weten, of het snappen.
    Ik heb de test gedaan en het was een fijne bevestiging dat het goed zit.
    en ik kon nog voor mijn presentatie een paar dingen beter noteren, super bedankt! Echt goed zo'n quiz

    8 jaar geleden
  • BLOODYEYE

    dankje! ik heb de woorden ook gegoogled en snap het nu wat beter!

    1 decennium geleden
  • Milkafreak

    4 van 10 goed...

    1 decennium geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen