Hellow Mensies! Ik kan me niet voorstellen dat mensen dit lezen maar welkom! Ik heb vandaag een beetje een rotdag en ben mijn schoolsysteem zat. Ik weet niet of dit teveel op een column lijkt want ik ben persoonlijk nogal slecht in het verschil tussen een column en een blog. Sorry voor dat. Zeg het ff als hij teveel op een Column lijkt want dat was niet mijn bedoeling en dan inactiveer ik hem....


Soms lijkt het alsof ik leef in een groot bedrijf. Alles loopt door elkaar heen. Het klopt gedeeltelijk wel want we leven in de Maatschappij. Ik ga bijvoorbeeld naar school en ik werk. Ik heb als tiener constant met de maatschappij en je persoonlijke ontwikkeling daarin te maken. Ook al denken volwassenen soms van niet. Men zegt: ‘Ga werken, dat is goed voor je. Je leert verstandig met geld omgaan en je leert verantwoordelijk te zijn.’ Als je eenmaal werk hebt, moet je hard werken want voor jou tien anderen. Wat een zelfontplooiing. Als je iets niet goed doet, kunnen we je vervangen.

Naast werk ga ik naar school. Ik zit in het laatste jaar van de havo. En ik geef toe, ik heb het druk. In het weekend werk ik en doordeweeks ga ik naar school. Ik vraag me steeds vaker af, al sik mensen hoor klagen hoe druk ze het hebben, of het allemaal wel goed geregeld is. Neem bijvoorbeeld mijn school. Van elk vak krijgen we naast toetsen, altijd huiswerk, veel huiswerk. Reken uit dat je ongeveer een kwartier (op zijn minst) bezig bent met je huiswerk voor een vak. Dat getal keer 7, want ik heb zeven vakken. Waarschijnlijk snap je nu wel dat ik het niet allemaal maak maar toch krijg ik er elke dag gezeik over. Tot zover is je huiswerk maken je eigen verantwoordelijkheid. Of neem de dinsdagmiddag. Beter bekend als toetsinhaalmiddag. Op de dinsdagmiddag gooien alle leraren tussentijdse toetsen. Het is geen verrassing dat ik op een dinsdag en rekenbijles en twee toetsen heb. En die toetsen zijn dan tegelijkertijd. Communiceren leraren niet met elkaar?! Het antwoord: Nee. Als ik zeg tegen een leraar dat ik te weinig tijd heb om alles te maken en te leren zeggen ze wel allemaal hetzelfde. ‘Moet je minder werken of je tijd verdoen aan tv.’
1. Als ik minder ga werken krijg ik minder geld en met minder geld zou ik geen schoolspullen kunnen kopen. Of kan ik niet sparen voor mijn toekomst. (Ik ben zo’n antisociaal persoontje dat niet uitgaat. Ik kom ook nergens meer in)
2. Ik geef toe, ik gebruik mijn eigen middag ook graag voor Quizlet of lezen of films kijken of series. Fandoms zoals de meeste van jullie weten, kosten veel tijd om te onderhouden. Maar hé, als je net als elke tiener/student (in mijn geval, ikzelf) veel tijd besteed aan school en veel huiswerk hebt dat je toch niet kan maken omdat je nooit tijd genoeg, zelfs zonder werk of series, hebt moet je je toch ergens mee kunnen ontspannen.

School heeft in de school zelf verschillende belangen. Mijn leraren willen elk wat anders. Is dit handig? Ik denk van niet, toch is het zo. In de volledige maatschappij (zeg ik met de kennis van een 16-jarige) en in je leven worden verwachtingen van je gemaakt waar je totaal geen tijd voor hebt of die nergens op slaan. Toch moet je altijd braaf ja en amen knikken en doen wat er van je gevraagd wordt. Nu ben ik heel nieuwsgierig. Wat is jullie mening hierover? Of hebben jullie met dit soort situaties evaringen?

Reageer (1)

  • Scandicy

    Mensen die niet snappen dat je herkansingen voor je propedeusevakken meer prioriteiten hebben dan je huidige vak... Irritant. Heel irritant.

    8 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen