Foto bij Gewoontes en geloof

In de middeleeuwen was geloof belangrijk. Dit bracht steun aan de mensen en ze wisten niet beter. Natuurlijk heb je ook ongelovige maar deze worden gezien als buitenstaanders, boosdoeners. Bijgeloof is ook een groot gedeelte wat bij de middeleeuwen hoort.
In Walachije zijn mensen ook erg gelovig, mensen die niet geloven vooral oude vrouwen worden als heksen gezien. Iedereen leeft zoveel als het kan volgens de regels van de kerk, roddelen (ondanks dat het een zonde is) wordt veel gedaan ivm sociale controle.

Bijgeloof:
- Hoef ijzer aan de deur

Eén van de oudste verhalen waarin de bijzondere eigenschappen van het hoefijzer worden beschreven is de legende van Sint Dunstan, een Engelse bisschop die leefde in de tiende eeuw. Hij was niet alleen een groot geleerde, maar ook musicus en edelsmid. Op een zekere dag kwam de duivel bij de bisschop langs en vroeg hem zijn hoeven te beslaan. Dunstan zag meteen wie hij voor zich had, bond de duivel vast, zette één van zijn tangen op de neusgaten van de duivel en dwong hem zo te beloven dat hij nooit een huis zou binnengaan waar een hoefijzer aanwezig was. Er bestaan afbeeldingen van Sint Dunstan waarop hij de duivel met zijn tang bij de neus heeft.

- Een kat is slecht
n de Middeleeuwen werd de kat beschouwd als voorwerp van afschuw en als bondgenoot van de duivel en heksen. Een zwarte kat en een heks konden één en hetzelfde wezen zijn, door middel van gedaanteverwisseling. Men zag de blik van Satan in haar ogen. Bovendien hoort men een kat niet naderen: één van de redenen waarom heksen verdacht werden van het zich vermommen in een kat. Zo konden ze zich dan onopgemerkt verplaatsen. Er zijn talloze volksverhalen over kattendansen, deze dansen worden in verband gebracht met grafheuvels en heksenkringen. Deze vijandige houding jegens katten zorgde er echter voor dat muizen en ratten ongehinderd konden huishouden en de zwarte dood zich makkelijker kon verspreiden.

- bloedzuigers helpen tegen ziektes
In de volksgeneeskunde werden bloedzuigers gebruikt om pijnloos bloed te zuigen als alternatief voor aderlating. Men geloofde dat samen met het bloed ook de giftige stoffen uit het lichaam verdwenen, daar het opgezogen bloed deze diertjes al snel een zwarte kleur gaf. Dit is later wetenschappelijk onjuist gebleken.

- Zondag is rust dag, men gaat naar de kerk en blijft vooral binnen in huis.
- zuivel op zuivel is werk van de duivel
(incest of zuivel: boter op kaas op je brood, dit brengt ongeluk of kan duiden op hekserij gezien hun dicht bij de duivel staan.)


Gewoontes:
- na zonsondergang gaan de meeste mensen niet naar buiten, gezien de nacht met demonen wordt gelinkt. Dronkenlappen en criminelen gaan dan op pad om hun slag te slaan.
- Meestal sliepen ze 2x 4 uur, want hierin tussen zat een gebed.
- Iedereen doet aan sociale controle, degene die dit niet doen zijn meestal buitenstaanders.
- De kerk is belangrijk, (als je vloekt let op 'Bij God's handen wat heeft dit te betekenen?' of 'God's tenen hoe kun je dit doen!')
- Mannen waren de baas, het kon er soms hardhandig aan toe gaan als de man zijn zin niet kreeg
- Vrouwen leerde van kleins af aan al dat ze moesten kunnen koken, huishouden en kinderen opvoeden.
- Eten word gedaan met een lepel en een steekmes.

Eten:
- Brood is het hoofdvoedsel, graanproducten als pasta en pap staan als tweede op de lijst.
- Vlees is voor het kasteel, varken, kip en gevogelte wordt als voorstaand gegeten
- Bier is er meer dan water, melk/amandel melk en wijn was alleen voor de adel
- twee maaltijden per dag, hoewel harde werkers meestal tussendoor kleine hapjes aten (mocht niet van de kerk ivm gulzigheid)
- Vrouwen (in de adel) aten apart samen met haar hofdames, gezien reinheid belangrijk was en ze dus niet uitgebreid kan genieten van haar avondmaal anders gaat haar imago van netheid naar de knoppen.

Het eten in de middeleeuwen:
Ontbijt: Restjes oud brood van de vorige dag, bier met weinig alcohol. De kinderen
dronken ook altijd bier.
Avondmaal: Brood, en boter (met beleg), meestal pap en wat restjes van de middagmaal.
Bier werd er ook weer bij gedronken. De rijke mensen hadden vleesschotels hierbij werd
wijn gedronken.

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen