- Starkey
- Verwerking van het af te maken begin (5 punten max) = 2
- Spelling en grammatica (5 punten max) = 4
- Originaliteit (5 punten max) = 4
- Vlotheid in schrijfstijl (5 punten max) = 3
- Eindoordeel (5 punten max) = 4

Totaal aantal punten = 17

Toelichtingen: Ik vond dat je een originele wending aan het verhaal hebt gegeven. Zoals de lezer in eerste instantie insinueert dat Lenny het vriendje is, zo heb jij er de beste vriend van gemaakt en Xander het broertje. Dat vind ik leuk.
De twee punten op het eerste onderdeel, de verwerking van het begin, is laag, dat weet ik. Ik zat te twijfelen tussen 2 en 3 punten, maar ik vond toch echt dat je slechts weinig elementen in het verhaal hebt gebruikt. Het regende pijpenstelen, maar daar lees ik niets van terug. Xander is koeler dan hij normaal is - waarom is hij koeler? Later in je verhaal vind ik hem vooral onzeker overkomen, niet echt 'koel'. Ook de verrassing is niet heel duidelijk naar voren gekomen, al denk ik dat de verrassing is dat Xander toch wel verliefd is op Lenny. Dit is me echter niet volledig duidelijk geworden - de verrassing wordt een beetje vaag, onbelangrijk.
Spelling en grammatica was prima, er zaten wel een paar foutjes in. 'Ze besloot dan maar het heft in eigen handen te nemen.' Het woord 'dan' moet hier vervangen worden door 'toen'. 'Wendy moest zich inhouden om haar broer niet te beginnen uitlachen.' Deze zin loopt niet lekker. Misschien veranderd in: 'Wendy moest zich inhouden om haar broer niet uit te lachen.' Ook vergeet je soms na een komma en aanhalingsteken ,' een spatie te zetten.
Zoals ik al zei, het verhaal is origineel, dus daar heb je 4 van de 5 punten. De vlotheid in je schrijfstijl geef ik 3 punten - gemiddeld, dus dat is niet slecht. Wat me wel opviel was dat je soms van perspectief wisselde - dan kregen we plotseling te horen hoe Xander ergens over dacht, in één of twee regels. Dit maakt het verhaal een tikje verwarrend, dus let daar de volgende keer wel op!
Eindoordeel is 4 punten en daarmee kom je op een totaal van 19 punten.

- Cresseyde
- Verwerking van het af te maken begin (5 punten max) = 3
- Spelling en grammatica (5 punten max) = 4
- Originaliteit (5 punten max) = 4
- Vlotheid in schrijfstijl (5 punten max) = 4
- Eindoordeel (5 punten max) = 4

Totaal aantal punten = 19

Toelichtingen: Een leuk verhaal! Je hebt in je verhaal goed de verrassing voor Lenny verwerkt, maar de vrolijke glimlach op Xanders gezicht - waarom hij juist die dag vrolijker is dan normaal en waarom Wanda er zenuwachtig van wordt - komt niet meer terug, dus daarom 3 punten voor het eerste onderdeel.
Spelling en grammatica was prima, dus heb je daar 4 punten voor gekregen. Zinnen konden net iets mooier lopen dan ze dat in jouw verhaal doen. 'Haar hoge paardenstaart maakte een net iets te enthousiaste beweging wanneer ze haar hoofd weer rechtop zette.' Hier moet 'wanneer' vervangen worden door 'toen', omdat het verhaal geschreven wordt in verleden tijd. '... maar hij leek er gehecht aan.' Hier missen nog de woorden 'te zijn'. En in deze zin, 'Het zouden foto’s zijn van een lange brunette met dik blond haar dat recht uit een shampooreclame kon komen.', klopt iets toch écht niet: een lange brunette met dik blond haar? ;)
Origineel is je verhaal zeker. Ik vind het erg leuk bedacht dat de verrassing voor Lenny eigenlijk helemaal niet zo leuk gaat worden voor hem, iets wat echt een leuke wending geeft aan het verhaal. Een privé-detective was nou niet waar ik direct aan gedacht had bij het eerste stukje dus daarom krijg je 4 punten voor originaliteit.
Je schrijfstijl is fijn om te lezen, je woordgebruik is leuk. Let er wel op dat je in een kort verhaal niet nieuwe elementen gaat gooien, die verder niet afgerond worden. Xander vindt haar waarschijnlijk leuk, daarom hield hij Lenny en Ailyn al langer in de gaten, maar het wordt niet echt afgesloten; het komt er aan het einde van het verhaal nog even bij. Als je dit iets meer toegelicht zou hebben, dan zou je als lezer iets meer dat 'einde-gevoel' hebben.
Al met al vind ik het wel een leuk verhaal en met een eindoordeel van 4 punten krijg je een totaalscore van 19 punten!

- MarshmallowS
- Verwerking van het af te maken begin (5 punten max) = 2
- Spelling en grammatica (5 punten max) = 4
- Originaliteit (5 punten max) = 3
- Vlotheid in schrijfstijl (5 punten max) = 3
- Eindoordeel (5 punten max) = 2

Totaal aantal punten = 14

Toelichtingen: Ik ben maar gewoon heel erg eerlijk: ik vond dit niet echt een sterk verhaal en ik denk dat je veel meer in je hebt. Ik ga, net als bij de anderen, punt voor punt bij langs waarom ik een bepaald aantal punten heb gegeven voor elk onderdeel.
Allereerst de verwerking van het af te maken begin. Het regent pijpenstelen en dat laat je leuk terugkomen in het verhaal (het water drupt op de tafel en vormt kringetjes). Dat is echter niet het belangrijkste wat in het beginstukje vertelt wordt: waar komt de verrassing voor Lenny naar voren? Ik vind dat het allemaal te beperkt blijft, dat het te weinig naar voren komt.
Verder is de spelling en grammatica prima, weinig op- en aanmerkingen. Weliswaar een paar foutjes, maar daar ga ik niet veel punten voor afhalen ;).
Qua originaliteit valt het me wel wat tegen. Hoewel de lezer in eerste instantie denkt dat Lenny haar vriendje moet zijn, is haar broer wel de tweede die men verwacht. Dat hij plotseling aan de drugs is en dat Xander hem heeft zien dealen, is wel origineel, vandaar dat je drie punten hebt gekregen.
Voor vlotheid en schrijfstijl geef ik ook 3 van de 5 punten. Ik vond het niet heel vervelend lezen, maar ook niet heel erg vlot en fijn dus vandaar dat ik je het gemiddeld aantal punten geef.
Voor het eindoordeel heb je weinig punten, maar dat komt vooral omdat de opbouw van je verhaal niet sterk is. Er gebeurt te veel voor een verhaal met zo weinig woorden. Het is een kunst het beperkt te houden bij een kort verhaal en dat is je hier niet goed gelukt. Verder heeft het verhaal nauwelijks een einde. Als lezer heb je het gevoel dat het verhaal nog niet verteld is, dat er nog iets moet komen, en dat komt er niet. Je hebt 2 punten voor het eindoordeel gekregen. Dit is laag, maar ik kan het helaas niet veranderen. Ik hoop dat je de volgende keer met een beter verhaal komt, ik heb daar vertrouwen in!
Je totaal aantal punten is 14.

- Jafar
- Verwerking van het af te maken begin (5 punten max) = 4
- Spelling en grammatica (5 punten max) = 4
- Originaliteit (5 punten max) = 5
- Vlotheid in schrijfstijl (5 punten max) = 5
- Eindoordeel (5 punten max) = 5

Totaal aantal punten = 23

Toelichtingen: Dit verhaal is behoorlijk sterk. Ik ga het weer punt voor punt bij langs, maar ik wilde eerst melden dat ik het echt een goed verhaal vind. Je hebt de opdracht prima in het verhaal verwerkt. Je einde heeft mijn begin echt afgemaakt en dat is duidelijk te lezen.
Enkele spelling- en grammaticafoutjes, vandaar 4 van de 5 punten. Voor originaliteit krijg je er 5. In eerste instantie wilde ik er minder punten voor geven. Het is bijna vanzelfsprekend dat Xander en Lenny beide verliefd op Wanda zijn en dat dat de reden is dat Wanda zich schuldig voelt tegenover Lenny. Het vervolg echter maakt het verhaal enorm origineel. Xander die een moordenaar blijkt te zijn is al leuk, maar doordat je het verhaal door Gwenn laat voorlezen, weet je als lezer dat het verhaal een slechte afloop gaat hebben - maar je weet nog niet hoe en wat. Bovendien is het een leuke 'pauze' voor het enge horrorverhaal.
Het einde van het voorgelezen verhaal zit erg goed in elkaar. De lezer verwacht dat Lenny dood in de kast ligt, maar de lezer verwacht ook dat Wanda wordt vermoord. Dit gebeurt niet, hij laat haar wegrotten. Het briefje dat Wanda aan het einde van het verhaal leest, geschreven door Lenny, past perfect in de rest van het verhaal en sluit het horrorverhaal goed af.Het laatste stukje sluit dan weer het kampverhaal goed af, dus al met al een geweldig in elkaar zittend verhaal!
Je schrijfstijl is erg fijn om te lezen. Hoewel er enkele grammaticale foutjes in zitten en sommige woorden net iets anders gekozen moeten worden, is je schrijfstijl fijn en vlot. Je weet de lezer van begin tot het eind vast te houden.
Eindoordeel is gewoon 5 punten en daarmee kom je op een totaalscore van 23 punten!

Reageer (1)

  • Cresseyde

    Ik wou toch even zeggen dat wanneer in het verleden perfect mag hoor, ik heb het eens opgezocht.

    1 decennium geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen