Schoonheid.

Wat is schoonheid nou eigenlijk? Een vraag die makkelijk gesteld kan worden, maar die niet makkelijk kan worden beantwoord. Een vrij cliché antwoord zou zijn; schoonheid is iets wat iedereen anders interpreteert.

Toch ben ik het er niet helemaal mee eens. Men zegt vaak wel dat iedereen een andere kijk op deze wereld heeft (of op het leven), maar gezien het aantal mensen die op deze planeet rond hobbelen, kan dat simpelweg niet het juiste antwoord zijn. Dat zou betekenen dat er zeven biljoen verschillende meningen zouden zijn, zeven biljoen verschillende gedachtes over het begrip ‘schoonheid’.
Als ik mensen zou laten kiezen uit een verrotte appel of een rode, glanzende appel dan zou haast iedereen kiezen voor de gezond-uitziende appel. Dit laat zien dat het onmogelijk is dat iedereen het begrip schoonheid anders zou verwoorden of inzien.

Daarom verwoord ik vanaf nu hoe ik denk over schoonheid en wat ik denk dat het is, omdat ik weet dat velen deze mening zullen delen.

Schoonheid is overal op de wereld te vinden. Niet enkel in dingen waarvan men verwacht dat er schoonheid in zal zitten – zoals de natuur, maar ook in de kleine, dagelijkse dingen. Dingen zoals het schoonmaken van het huis. Het zit hem hier in het feit dat de mens zich bezighoud met deze kleine dingetjes waardoor ze hun eigen leefomgeving schoner en gezonder houden, maar (en dit is het belangrijkste punt hiervan) ook mooier. Ook het smeren van het brood is al een schoonheid op zich. Want welk wezen neemt nou zoveel moeite om iets te verwerken in een ander product waarbij je later ook nog dingen aan toevoegt om er vervolgens van te kunnen genieten, of simpelweg als een snel tussendoortje te gebruiken. Menig mens zou dit ook kunnen zien als slechts een standaard iets; het is er en men maakt er gewoon gebruik van, maar als je bij zoiets nou eens een keer stil staan en gaat nadenken krijg je al meteen een hele andere kijk op de wereld.
Natuurlijk zou je dat dan niet als schoonheid kunnen, maar als een simpel wonder. Toch vind ik dat hier schoonheid in te vinden is. Puur omdat het zo eenvoudig lijkt, maar er eigenlijk veel meer afspeelt dan wat je op het eerste oog zou zien.
Schoonheid is het bezig zijn met hedendaagse gewoontes.

Als je in de stad loopt en je eens om je heen kijkt, zal je niet veel bijzonders zien – op het eerste gezicht! Want sta eens stil, volg met je ogen de bewegingen van die oude man die voorbij loopt, kijk naar de lachende meisjes op de fiets en richt je blik op het jonge stel met de kinderwagen.
Het is allemaal zo vanzelfsprekend. Je loopt langs die mensen heen en verwacht dat ze gewoon doorlopen en doorgaan met wat ze aan het doen- of van plan waren. Je zou je niet meteen afvragen wat zij met hun leven aan het doen zijn, je houdt je enkel bezig met je eigen. Wat als je dit een keer liet varen en je – zoals ik eerder zei – je eens richt op de mensen om je heen. Je zult zien dat het niet enkel straatvullende wezens zijn (ervan uitgaand dat je in feite deze mensen nooit aanspreekt en je soms zelfs uit de weg moet gaan voor een paar fietsers), maar echte mensen met echte verhalen en misschien wel excentrieke levensstijlen.
De oude man kan een vervaagde litteken hebben op zijn wang en om zijn pols hangt een duur uitziend horloge; zijn vrouw heeft hem ooit geslagen omdat ze dacht dat hij vreemd ging, kwam er toen achter dat het niet waar was en heeft toen haar liefde voor hem geuit door hem dit prachtsieraad te geven samen met andere lieflijke bezigheden.
Dit is slechts één voorbeeld van de zeven biljoen, want iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal – ongeacht of deze gevuld is met sterke emoties of niet.
De schoonheid is hier te vinden in het feit dat – ondanks dat we allemaal homo sapiens zijn – iedereen zijn eigen levensverhaal heeft en dat deze vaak te zien is aan de persoon zelf. Het hoeft niet per se een positief verhaal te zijn, maar het is er wel en dit geeft wel een klein onderscheid tussen mens en dier. Natuurlijk hebben dieren ook ieder een apart leven, maar de mens is op dit gebied zo ontwikkeld, dat het meer drama kan toevoegen door het feit dat men uitstekend met elkaar kan communiceren door de ontwikkelde talen.
Schoonheid is de aanwezigheid van levensverhalen.

Als ik eerlijk ben, kan ik toegeven dat ik deze lijst enorm lang zou kunnen maken. Want zoals al vermeld is; schoonheid is moeilijk te definiëren.
Maar het is wel mogelijk! Het kost gewoon heel veel tijd, want de wereld zit bomvol met schoonheid, men moet gewoon een stil staan en hun hoofd leeggooien zodat ze alles eens met een frisse blik kunnen zien.
Schoonheid zit in eten, in communicatie, in het voortbewegen, in het omslachtige Nederlandse weer, in de dieren die vaak vreedzaam naast de mensen leven… de lijst lijkt bijna geen einde te hebben.
Ik zeg ‘lijkt’ omdat het er eigenlijk ook niet is. Iedere dag valt er wel wat te bewonderen, iedere dag komt er wel weer wat nieuws bij. Dit hoeft geen schilderij te zijn, of een ‘perfect’ mens. Perfectie bestaat niet, en dat is wat schoonheid wil overbrengen. Perfectie is saai, schoonheid is bijzonder en interessant. Het kan onverwacht zijn, of zelfs gruwelijk, maar het blijft interessant en zelfs dat is schoonheid.

Reageer (3)

  • Avarosa

    Mooie visie heb je daar. Echt een mooi stukje tekst.

    1 decennium geleden
  • Niko

    + Je hebt de opdracht goed begrepen en verklaart schoonheid in de breedste zin van het woord.
    + Je schrijfstijl is fijn om te lezen en hier en daar bespeur ik ook enthousiasme: fijn!
    + Je hebt duidelijk een eigen mening geformuleerd.
    - Door je enthousiasme lijkt het soms haast meer het promoten van schoonheid, een salespraatje.
    - Je redenering klopt soms niet helemaal; je richt je op één visie en neemt dit aan voor de absolute waarheid.
    - Het is wel een heel lang verhaal en sommige punten leg je nogal uitgebreid uit, terwijl dit ook korter kan.

    1 decennium geleden
  • Deilia

    + Het komt zeker heel dicht in de buurt van wat ík persoonlijk zocht, iemand die simpelweg nadenkt over het begrip schoonheid in de allergrootste zin mogelijk
    + Je schrijfstijl en keuze voor een blog zijn allebei zeker goed
    + Je hebt antwoord gegeven op de vraag 'wat is schoonheid' en hier een eigen stelling ingenomen
    - Een paar van je redeneren zijn echt fout, en voor mij maakt dat niet zo heel erg aan uit omdat het alleen laat zien dat je hebt nagedacht maar het betekend wel dat je er niet helemaal in verdiept hebt
    - Ik snap de alinea indeling niet helemaal, het leest een beetje storend ook eindigt je stuk niet zozeer met een conclusie maar geeft het antwoord op een hele andere vraag

    1 decennium geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen