Foto bij Dagelijkse klusjes

Roos parkeerde haar fiets in de fietsenstalling van Sunshine Valley. Het was zaterdag. Het was alweer een week en twee dagen geleden dat Polly is bevallen.
Roos liep meteen door naar de stal van Polly en haar veulen. In het voorbij gaan staat ze even stil om Jolly te aaien. Het veulen en Polly kenden haar inmiddels al goed. Ze hinniken laag als begroeting als Roos aan komt lopen.
"Hee schatjes! Hebben jullie er weer zin in vandaag?" roept ze opgewekt.
Roos is dol op zaterdagen. Dan is ze al om zeven uur in de stallen te vinden. Net als vandaag. De zon is nog maar een uurtje op.
Jessey en de andere stalhulpen komen ook de stallen binnen gelopen. "Goedemorgen!" roept Jessey opgewekt. Dat is het teken voor de paarden om allemaal enthousiast te gaan hinniken.
"Zullen we de paarden in de wei gaan zetten? vraagt Joey, een van de stalhulpen.
Jessey pakt het klembord van de plank.
Op het klembord staat voor iedere dag wie er allemaal op stal moeten blijven, wie gereserveerd zijn door de gasten, het voederschema en of er nog iets met een paard moet gebeuren bijvoorbeeld als de dierenarts moet komen, de hoefsmid enzovoort.
Jessey noemt de paarden op die op stal moeten blijven.
Roos doet even een schietgebedje dat Jolly niet gereserveerd is. Ze wil heel graag weer eens een keertje een strandrit met haar maken.
Yes! Jolly wordt niet opgenoemd. Jessey, die wist dat Roos vandaag met Jolly naar het strand wilde, is blij voor haar. Ze legt het klembord neer en komt naast Roos staan. Ze kijken naar het kleine hengstje. Hij is nog steeds klein, maar twee dagen geleden stond hij ineens recht overeind in zijn box. Nu kan hij ook zelf bij Polly gaan drinken.
Hij mag alleen nog niet in de wei want hij is nog erg vatbaar voor ziektes. Daarom neemt Roos Polly een paar keer per dag aan de hand mee over het erf, zodat ze haar benen kan strekken.
"Wanneer denk je dat hij in de wei mag?" vraagt Roos.
"Geen idee," zegt Jessey eerlijk, "Ik denk dat het niet heel lang meer gaat duren. Hij wordt met de dag sterker."
Roos is blij met die woorden.
Samen met de andere stalhulpen zetten Roos en Jessey de paarden in de weide. De paarden stampen, hinniken en steigeren blij, met het vooruitzicht weer naar buiten te mogen.
Als alle paarden buiten staan. Geeft ze Polly haar brokken, en kijkt ze of het hengstje goed drinkt. Daarna mest ze samen met Jessey en de andere stalhulpen de stallen van de paarden die in de wei staan uit. Een uur lang schept Roos de mest en het vuile stro in de kruiwagen, rijd ze met de zware kruiwagen heen en weer tussen de stallen en de mesthoop en strooit ze de stallen opnieuw op.
De stalhulpen controleren of de paarden die op stal staan hun brokken op hebben en dan beginnen ze aan hun andere dagelijkse klusjes. Roos doet Polly een halster om en klikt het halstertouw eraan vast. "Kom maar meisje we gaan even de benen strekken."
Het veulen hinnikt angstig als zijn moeder de stal uit wordt gehaald en Jessey hem tegen houd.
"Kom maar. Blijf jij maar bij het veulen dan ga ik wel met Polly lopen. Toen ik de laatste keer bij het veulen bleef en jij met Polly ging lopen stresste die helemaal. Jou kent hij beter. Je bent als een soort moeder voor hem. Bij jou blijft hij rustiger dan bij mij. Hij weet dat jij degene bent die hem gered heeft," zegt Jessey.
Jessey pakt Polly over en neemt haar mee naar buiten, terwijl Roos bij het onrustige veulen blijft.

Na een kwartiertje komt Jessey weer terug. "Pff, ik heb mijn dagelijkse beweging ook weer gehad zeg. Ik kan het draven van Polly bijna niet bij houden," puft Jessey.
Roos moet lachen om het rode hoofd van haar vriendin.
"Ja lach maar!" roept Jessey.
Het veulen hinnikt blij als zijn moeder weer de stal inkomt. Polly duwt haar neus tegen het veulen aan en blaast in zijn oortjes.
Het hengstje hinnikt en schud met zijn hoofdje. Zijn oren maken een flapperend geluid.

Nadat Roos Polly en haar veulen heeft geborsteld, zoekt ze Jessey op. Ze vind haar achter de stallen. Ze zit op een krukje, samen met Joey, een hoofdstel te poetsen.
"Ga je mee een strandrit maken?" vraagt Roos.
"Ja graag! Ik ben dit hoofdstel poetsen meer dan zat!"
Roos went zich tot Joey. "Ga je ook mee?"
Joey knikt. "Ja gezellig."
"Blacky is bezet!" roept Jessey en ze sprint naar de stallen.
Joey en Roos moeten lachen om Jesseys malle loopje. Blacky is haar lievelingspaard. Roos denkt aan een paar weken terug. Toen ze Jessey ontmoette en ze de op hol geslagen Blacky had weten te vangen en kalmeren.
Jessey heeft heel vaak met Blacky, die bang was voor de ruisende golven, geoefend en nu is het een heel fijn paard om strandritten mee te maken.
"Jolly is ook bezet," zegt Roos lachend, en ze doet Jesseys malle rennetje na.

Reageer (2)

  • horselover0505

    super ga zo door, je hebt echt talent. jammer genoeg kan ik nu even niet rijden, maarrrrrr over een week ga ik lekker met mn paardjes zwemmen XD

    9 jaar geleden
  • Nagusamu

    HHahahah leuk hoofdstuk!
    Ik krijg nu zin om paard te gaan rijden xD

    9 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen