Foto bij Puistjes, pukkeltjes en acne

Hier een hd over puistjes, pukkeltjes en acne. Als iemand anders nog iets wil weten zet het in de reacties of mail me hè! -xxx-

Tjaa... puistjes... iets waar iedereen last van heeft in de puberteit. Ook volwassenen hebben er wel eens last van. De een meer dan de ander.

Puistjes, pukkeltjes en littekens:
1. Het belangrijkste: de meeste mensen willen niet wachten tot hun puistjes na verloop van tijd verdwijnen. Dat kan lang maar ook kort duren. Toch, ook als het lang lijkt te duren, knijp ze nooit uit! Als je dat doet krijg je er alleen maar meer en als je pech hebt hou je er een mini littekentje aan over. Dat willen we natuurlijk niet. Puistjes gaan nog weg, littekens niet.
2. Kijk eerst of het wel echt een puistje is. Misschien is het wel een pukkeltje of iets anders. Als je vaak aan het bultje krabt heb je meer kans dat het een pukkeltje is dan een puistje. Probeer er niet te veel aan te krabben. Als je het vaak achter elkaar kapot krabt hou je ook een littekentje over.
Voor pukkeltjes heb je speciale crème die je bij de drogist kunt halen.

Waar komen puistjes vandaan?
In je huid zitten talgklieren. Zoals de naam al zegt, maken deze talg aan, een olieachtige stof die de bovenste laag van je huid soepel houdt en beschermd tegen uitdroging. Ze komen het meeste voor in de T-zone van je gezicht: op je voorhoofd, neus en kin. In de puberteit produceren die klieren onder invloed van bepaalde mannelijke hormonen (die vrouwen ook hebben) nog meer talg dan normaal. Afschilferende huidcellen blijven daardoor aan elkaar kleven en vormen een soort propje dat een porie, een afvoerkanaal van je huid, kan verstoppen. Als dit gebeurt en ondertussen de productie van talg blijft doorgaan, krijg je puistjes.

Jeugdpuistjes:
Meiden kunnen rond hun negende al last krijgen van puistjes, terwijl dit bij jongens juist pas rond hun veertiende gebeurt. Het hangt ook af van erfelijke aanleg of je er gevoelig voor bent. Als je ouders vroeger veel last hadden van pukkels, heb jij een grotere kans om ze ook te krijgen. De naam 'jeugdpuistjes' klopt trouwens niet helemaal, want in de puberteit zijn je puistjes weliswaar op hun hoogtepunt, maar ook volwassenen kunnen er nog last van hebben. Als je heel erg last hebt van jeugdpuistjes, heet dit acne. Hier kun je littekens aan overhouden. Maar zo ver hoeft het natuurlijk niet te komen! Als je wel acne hebt dan kun je een acne behandeling ondergaan.

Acne, pukkeltjes en puisten weg laten gaan:
Op internet heb ik een hele fijne site gevonden waarop een heleboel tips stonden om pukkeltjes, puisten en/of acne weg te laten gaan. Eerst wilde ik voor jullie kopiëren en plakken, maar het was best wel veel. Daarom is hier de link naar die site: http://nl.m.wikihow.com/Zo-kom-je-in-een-nacht-van-een-pukkel-af
Onthoud wel dat puistjes na je puberteit weg kunnen trekken en pukkeltjes gaan pas weg als ze een beetje opdrogen. Pukkeltjes ontstaan meestal op een vette huid, dus als je de vette huid verhelpt, dan heb je grote kans dat na verloop van tijd ook de pukkeltjes wegtrekken.

Met make-up verbergen:
Met make-up moet je uitkijken. Meestal als je make-up op de puistjes of pukkeltjes smeert, dan trekken ze juist minder snel weg dan als dat je er helemaal niks op smeert.
Pukkeltjes gaan (zoals ik al zei) pas weg als ze opdrogen, en dat gaat een beetje moeilijk met make-up op.
Als je dan toch make-up erop wilt smeren, zijn er hier een paar tips:

Foundation
Zorg met foundation ervoor dat de kleur goed bij je huid past en dat hij 'oil-free' en 'niet-comedogeen' is. Dit laatste betekent dat het je poriën niet verstopt.
Er bestaat ook een speciale foundation die puistjes tegen gaat, deze bevatten salicylzuur. Dit zorgt ook voor het kalmeren van je huid. Deze heet E.L.F. Acne fighting foundation. Laat je wel eerst goed informeren voor je deze koopt.
LET OP: Foundation is wel alleen voor het egaler maken van de huid, en niet om ze te laten verdwijnen.

Concealer
Als je na het aansmeren van de foundation nog oneffenheden hebt, kun je aan de slag met een concealer. Gebruik hiervoor dan wel een crème concealer.

Camouflage-stift
Een camouflage-stift is ook altijd handig. Één keertje aanstippen et voilà! Je ziet hem niet (zo goed) meer. Maar gebruik dit (net zoals bij andere make-up) niet te vaak. Zorg ervoor dat de pukkeltjes en puistjes ook genoeg kunnen ademen.

Een primer
Iets duurder; een primer. Deze is duur maar wel fijn. Als je dit wilt gebruiken, zorg ervoor dat er dan geen olie inzit (net als bij de foundation) want dat stimuleert de talgklieren en dat willen we natuurlijk niet.

Poeder
Als je foundation hebt gebruikt kun je het hiermee nog wat matter maken en ervoor zorgen dat de foundation beter blijft zitten.

Bronzer
Voor wat extra vorm en schaduw kun je ook nog een bronzer gebruiken. Zorg er dan wel voor dat deze zonder glans is want dat benadrukt de puistjes en dat willen we niet.

Blotting papers
Zelf had ik hier nog nooit van gehoord, tot voorkort. Je kunt deze papiertjes bij een drogist kopen in een klein eenvoudig doosje, makkelijk om mee te nemen in je tas. Handig voor ieder moment op de dag.
Vlak voordat je bijvoorbeeld een foto wilt nemen, leg je een van die papiertjes voor een bepaalde tijd op je puistje/pukkel. Die moet je dan dus een bepaalde tijd laten liggen, en als je hem er daarna vanaf haalt is hij als het goed is wat minder zichtbaar. Of dit echt werkt weet ik niet, maar volgens mij is het het proberen wel waard!

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben gehad!

Reageer (1)

  • Shailoverx

    Ik heb er best veel aan. Ik zit nu in de tijd dat ik elke keer wat pukkeltjes krijg...
    Ik heb zelf ook nog wat tips! Ik zal ze hier onder eventjes neer zetten:

    1. Gebruik reinigingsgel. Zelf gebruik ik dat ook. Het is goed voor je pukkeltjes, ze reiningen je pukkeltjes en daardoor worden ze minder erg. Je hoeft alleen je huid nat te maken dan smeer je, je in met de gel en wast het er daarna af met lauw/warm water! erg gemakkelijk vind ik. Ik zelf gebruik de gene van de Kruidvat die vinden ik en wat vriendinnen erg fijn.

    2. Je kan ook voor dat je gaat slapen tandpasta op je puist of pukkel smeren. Het klinkt misschien raar, maar het is waar! Als je voor het slapen gaan een klein beetje tandpasta neemt en erop doet kan dat de puist of pukkel minder maken. Het kan in het begin wel een beetje branden maar dat is juist een goed teken.

    3. Zoals in de tekst al stond gebruik een camouflagestift. Zelf heb ik ook zo iets. Alleen gebruik ik een anti-spot CoverStick van het merk essence, ook deze heb ik van de kruitvat en vind ook deze erg fijn!

    Dit waren mijn tips en ik vind ze alle 3 erg fijn!
    Misschien kun je, je volgende Beauty storie over: "Je haar verzorgen" hebben? Dus dat je uitleg geeft over hoe je, je haar goed verzorgd. Ik vind het altijd erg leuk en belangrijk dat mijn haar goed verzorgd is dus niet vettig enzo.
    Trouwens je kan echt super goed uitleg geven over zulke beauty dingen! complimenten :)

    8 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen