Handige tips bij het opstarten van een wedstrijd.
Wat zet je het best in de regels?
- Essentieel is dat de regels netjes en duidelijk uitgeschreven zijn. Gebruik dus zeker AN in plaats van dialect of onverzorgde taal.
- Wat is het doel van je wedstrijd en wat wordt er precies van de deelnemers verwacht? Indien je een themawedstrijd organiseert is het handig om de soortenopdrachten (schrijf, fotobewerking, tekenen, …) op voorhand aan te geven zodat de deelnemers zeker niet tussendoor afhaken.
- Wees duidelijk omtrent de deadlines en denk goed na of dit haalbaar is (hoeveel dagen duurt een opdracht? Is het aantal haalbaar? Kan uitstel gevraagd worden en hoe lang kan deze maximaal duren? Hoeveel dagen op voorhand hoor je dit te melden? Een goede quiz, trailer of standalone van 1500 woorden maak je bijvoorbeeld niet op 5 dagen). Heb je zin om je wedstrijd vlot te laten verlopen en toch de deelnemers voldoende tijd te geven, dan is 10 dagen (met een marge van eventueel 3 uitsteldagen) zeker voldoende. Wees ook redelijk naar de deelnemers toe indien deze op reis gaan of examens hebben.
- Wat zijn de eisen omtrent het indienen? Hoort het via privé bericht of via het topic? Dienen de overige juryleden ook de inzending te ontvangen via de deelnemers of gebeurt dit via de organisator zelf? Via welk platform wordt er ingediend (tinypic, tumblr, Youtube, …) of via welke soort creatie (hoofdstuk, blog, ….)
- Wat zijn de overige eisen? Hoort bijvoorbeeld een naam opgegeven te worden? Hoe zit het met de usernames? Horen de originele foto’s doorgestuurd te worden tijdens een foto- of fotobewerkopdracht?
- Leg de nadruk op de huisregels van Q, want deze worden vaak ook eens over het hoofd gezien tijdens het organiseren van een wedstrijd.
- Werk je met een afvalsysteem of met een gemiddelde? (tips hierover zie later)

Quotering
- Stel een eerlijke lijst op omtrent de quotering. Trek niemand voor en laat niet blijken wie je favorieten zijn. Wees altijd enthousiast naar de deelnemers toe en geef tips indien de inzending niet goed is. Kijk dus verder dan je eigen smaak! Hieronder vind je enkele puntenverdelingen die je kan gebruiken tijdens het quoteren (dit zijn lijdraden en zeker geen verplichte quotatiepunten).

Schrijfwedstrijd
Opdracht: /5
Originaliteit: /5
Vlot/boeiend geschreven: /5
Interpunctie: /5
Spelling: /10
Woordbouw/woordkeuze: /10
Zinsbouw: /10
Totaal:

Fotowedstrijd
Opdracht: /5
Onderwerp: /5
Originaliteit: /5
Kadering: /5
Kwaliteit: /5
Kleuren/Afwerking: /5
Totaal:

Fotobewerkwedstrijd
Opdracht: /5
Originaliteit: /5
Tekst: /5
Blend: /5
Totale uitzicht: /5
Totaal:

Modewedstrijd
Opdracht: /5
Originaliteit: /5
Make-up: /5
Accessoires: /5
Haartooi: /5
Kledij: /5
Totaal:

Quizwedstrijd
Opdracht: /5
Originaliteit: /5
Vlotheid en boeiendheid: /5
Uitkomsten (opbouw/plaatjes/originaliteit): /10
Vragen (opbouw/originaliteit): /10
Inleiding: /5
Template: /5
Gebruikt thema: /5
Spelling + Interpunctie etc.: /10
Totaal:

Nail-artwedstrijd
Opdracht: /5
Originaliteit: /5
Totale plaatje: /5
Afwerking: /5
Kleuren: /5
Totaal:

Gedichtenwedstrijd
Opdracht: /5
Originaliteit: /5
Lengte: /5
Strofen: /5
Rijm: /5
Gedicht (algemeen): /5
Totaal:

- Toon tijdens het quoteren aan waarom je juist deze punten geeft (Komt een fout meerdere malen voor? Wat vond je niet goed en hoe zou het beter kunnen?). Tips zijn een must. Het leukste tijdens een wedstrijd is het visueel waarnemen van een deelnemer die groeit in zijn kunnen!)

Opdrachten
- Stel je opdrachten duidelijke op. Vermijd dat je zelf nog met onduidelijkheden zit bij het lezen van je opdracht.
- Voor iedereen gelden dezelfde regels, verander je opdracht niet, naar de hand van bepaalde deelnemers. Nee is nee, ja is ja.
- Wees duidelijk omtrent afwijkingen. Wat als de deelnemer 20 woorden te veel schreef of het filmpje 10 seconden te lang duurt?
- Zorg voor variatie tijdens themawedstrijden. Niet iedereen kan namelijk zingen of tekenen. Werk dus rond een bepaalde soort opdracht en geef meerdere mogelijkheden (creativiteit gaar verder dan alleen tekenen!)

Afvalsystemen, jokers en gemiddeldes
- Houd je niet van quoteren, dan werk je het best met een afvalsysteem, zo word je zelf niet gedemotiveerd door je eigen wedstrijd.
- Werk je met gemiddeldes, dan zijn jokers zeker wenselijk. Hierdoor geef je de deelnemers de mogelijkheid om te blijven deelnemen aan de wedstrijd indien een opdracht niet binnen hun kunnen valt (zeker interessant bij themawedstrijden)

Themawedstrijden
- Probeer zoveel mogelijk in te gaan op het thema. Verander bijvoorbeeld de deelnemers in tovenaars, aspiranten, etc.
- Wees creatief! Maak bijvoorbeeld een sorteerquiz tijdens HP wedstrijden, zo begint de inschrijving ook al op een leuke en originele manier. Users houden hier van en zo vult je wedstrijd zich al sneller dan je denkt.

Prijzen
- Wees duidelijk wat je prijs is (spotlight, credits, reclame, eer).
- Wie kan er allemaal een prijs winnen?

Beginpost
- Optioneel: Zet de toestemming van een wedstrijdmod boven aan je beginpost, zo trekt niemand je wedstrijd in twijfel. Maar wanneer je je wedstrijd mooi en professioneel uitwerkt, is dit in de meeste gevallen al niet nodig.
- Vermeld de regels en leg de nadruk op je regels (rood en lettertype 15 is voor 1 keer toegestaan)
- Vermeld wat de prijzen zijn. Zo maak je je wedstrijd aanlokkelijk.
- Gebruik foto’s. Opsmuk is zoveel leuker dan enkel tekst.
- Vermeld een link naar een story indien deze wordt gebruikt

Overige
- Heb je even zelf geen tijd om te quoteren, dan is dat zeker geen drama, maar laat je deelnemers weten wat er gaande is. Ze hebben er meer aan als je zegt hoe lang de quotering wegblijft dan dat je het topic laat uitsterven
- Stuur een herinnering naar de deelnemers. Indien je topic een lange tijd dood blijft, vergeten de deelnemers soms al snel eens dat ze nog een werkje horen af te werken. Stuur daarom halverwege de deadline eens een herinnering om ze terug wakker te schudden. Zo weten ze ook dat jij nog steeds het beste met de wedstrijd voor hebt.

Onthoud, een goede wedstrijd begint bij jezelf. Indien de organisator vriendelijk en enthousiast is, zijn de deelnemers dat ook. Niet alleen de winnaar wint iets bij een goede wedstrijd. Complimenten naar de organisator toe is ook zeker een prijs die gekoesterd moet worden.

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen