Foto bij Tekenen

Tips zijn altijd welkom

‘Dames en heren, even stilte graag.’ Het gepraat houdt aan. De man zucht. ‘Nou ja, ik ben Meneer Bouwmeester jouw maatschappijleer docent. Ga daar maar zitten.’ Hij wijst naar een lege plek helemaal achteraan. Ik loop zo snel mogelijk naar de plek toe. Als ik zit pak ik mijn boeken uit mijn tas en kijk ik uit het raam. Ik denk aan de paarden die ik op de heenweg heb gezien. Gedachteloos teken ik wat op het papiertje. Pas dan dringt het tot me door dat ik de paarden heb getekend. Nu begin ik hem serieus af te maken. Ik maak de zonsopgang en als laatste maak ik het trotse hoofd van het galopperende paard. Zo puur en trots. De bel gaat en ik hijs mijn tas over mijn schouder. Op mijn rooster zie ik dat ik Tekenen heb. Ik glimlach. Eindelijk iets leuks aan deze dag. Ik kijk om me heen op zoek naar de meisjes die me zouden helpen maar ik zie ze nergens. Lekker goed begin. ‘Uhm meneer, waar is het tekenlokaal precies?’ Vraag ik aarzelend aan meneer Bouwmeester. Hij kijkt me verbaast aan. ‘Heeft mevrouw Havinga niet aan iemand gevraagd of die je wilde helpen?’ Ik kijk naar de grond. ‘Jawel, maar die meisjes zijn al weg.’ Stamel ik. Hij kijkt me medelijdend aan. ‘Wie moesten jou helpen?’ ‘Euh Julia..., Euh Noah en Lucy geloof ik.’ Bouwmeester snuift. ‘Dan begrijp ik het.’ Hij legde me snel uit waar het lokaal was en ik haastte me naar de les.

De vrouw wilde net de deur dicht doen toen ze mij aan zag komen. ‘Hey, Tessa was het toch?’ Ik knik en ik herken de mevrouw van de toelatingsgesprekken, volgens mij was ze mijn mentor. ‘Nou ik ben mevrouw Driessen voor als je het was vergeten, ik ben ook teken docente. Nou Tessa hou je een beetje van tekenen?’ ‘Ja, mevrouw ik ben dol op tekenen.’ ‘Mooi dan denk ik dat wij het wel met elkaar kunnen vinden.’ Zegt de vrouw glimlachend. Ik vind haar direct aardig. ‘Als het goed is heb je net maatschappijleer gehad met je vaste klas, klopt dat?’ Ik knik. ‘Oké, dan heb je nu je eerste cluster en dat betekent dat je met andere mensen uit andere klassen tekenen hebt omdat niet iedereen tekenen voor zijn vakkenpakket heeft gekozen snap je?’ ‘Ja, ik denk het wel heb ik dat ook nog met andere vakken mevrouw?’ ‘Uhm, volgens mij heb je alleen, gym, Engels, Nederlands en maatschappijleer met je eigen klas en de rest is cluster.’ ‘Ik kreun. Nog meer namen om te onthouden. ‘Kom maar binnen.’ Als we binnen zijn vraagt mevrouw Driessen de aandacht. Het wordt gelijk stil. Je kunt zien dat de klas respect voor haar heeft. ‘Jongens dit is Tessa, ze is nieuw hier op school en ik verwacht van jullie dat jullie haar een beetje wegwijs maken en haar helpen oké?’ “Ja mevrouw.” Klonk het door de klas. ‘Goed Tessa, ga daar maar zitten.’ Ik kreeg weer een plek bij het raam waar ik erg blij mee was. ‘Dames en heren jullie gaan verder aan de opdracht waar we vorige les aan zijn begonnen.’ Met een hoop geschraap kwam iedereen overeind om zijn of haar spullen te pakken. Mevrouw Driessen kwam naar me toen. ‘Jij begint gewoon iets later aan de opdracht.’ Ze legde me uit dat we ons favoriete dier moesten tekenen. Mijn gezicht betrok. ‘Wat is er?’ Het was Mevrouw Driessen niet ontgaan dat ik met iets zat. ‘Ik heb geen lievelings dier. Ja alle dieren.’ Mevrouw Driessen schoot in de lach. ‘Ja, dat wordt lastig, Oké noem het eerste dier dat in je opkomt.’ ‘Een wolf.’ Zeg ik prompt. ‘Nou dan teken je dus een wolf.’ Zegt ze vriendelijk. Ze gaf mee een doos potloden en wat papiertjes en al snel was ik geconcentreerd bezig. Eerst maakte ik een lichte schets zodat de wolf wat vorm kreeg. Toen begon ik de groffere lijnen te maken zodat je er nu steeds duidelijker een Wolf in zag. Ik maakte een wolf die op een rotsrichel stond. Toen begon ik hem in te kleuren. Tot mijn verbazing kreeg telkens precies de goede kleur als ik mengde en tot mijn genoegen was hij al snel af. Ik stopte hem in mijn map van mijn andere tekeningen.

Mijn ogen dwaalden door de klas en ik keek uit het raam. Ik keek om me heen. Ik herkende een paar mensen van de vorige les, maar de jongen die het meeste opviel zat achterin. Hij zat afgezonderd van de rest en hij was geconcentreerd aan het tekenen. Hij had een mysterieus uiterlijk. Zijn gebruinde huid paste perfect bij zijn nonchalant warrige bronskleurige haar. Zijn dikke wenkbrauwen vormden een geconcentreerde frons. Waarom weet ik niet maar de jongen intrigeerde me. Opeens keek hij op. Snel wilde ik mijn blik afwenden maar voordat ik dat kon doen stokte mijn adem en ik keek recht in zijn chocolade Bruine ogen. Even kijk hij verwonderd naar me maar toen richtte hij zich snel weer op zijn werk. Ik keek weer voor me en ik zag dat mevrouw Driessen naar me toe kwam. ‘Waarom teken je niet Tessa?’ ‘oh sorry mevrouw, maar ik ben al klaar.’ Ze keek verbaasd. ‘Oh laat maar eens zien.’ ‘Nou liever niet mevrouw.’ Ik liet nooit graag mijn werk zien. ‘Kom op Tessa je moet hem toch laten beoordelen.’ Met een zucht haalde ik mijn map te voorschijn. Mevrouw Driessen pakte hem uit mijn handen. ‘Nee, Mevrou...’ Ze had hem al opengeslagen. Haar ogen werden steeds groter toen ze door mijn tekeningen bladerde.

Reageer (3)

  • bloemenkroon

    Echt een geweldige story. En tekenen is ook leuk. Een keer moesten we ons lievelingsdier tekenen en ik zo van moet het dier echt bestaan?. De leraar keek echt op. Het moest niet. Dus ik tekende een draak. Ik had een 9.

    9 jaar geleden
  • Jezziekaa

    Good! Als je later schrijver word, word je rijk!!!

    9 jaar geleden
  • horselover0505

    Je schrijft super. die jongen klinkt goed :p
    Ga plz door

    9 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen