Vriend en Vijand

Het blijkt dat baby's voordat ze geboren zijn al kunnen nadenken. Grappig, dat betekent namelijk dat ik in feite ouder ben dan jij, terwijl wij eigenlijk dezelfde persoon zijn. Je snapt niet waar ik het over heb. Logisch ook, je was je niet bewust van mijn bestaan, anders had ik het wel gemerkt.
Laat ik me even voorstellen.
Ik ben de stem in je hoofd. Al je gedachtes, herinneringen en je geweten. Het geluid van weggestopt verlangen en woordeloos verdriet. Ik ben als kippenvel, onmogelijk om je er tegen te verweren. Ik ben soms als onweer, snijdend als de bliksem en rommelend van kwaadheid. Ik ben soms als een bij, zoemend van ongeduld en stress.
Ik ben je vriend en je vijand, laat ik je dat maar duidelijk maken. Niemand kent je beter dan ik. Ik ben er geweest bij het vallen en opstaan, gewoon doorgaan, het komt wel goed. Ze zullen je ooit begrijpen, zei ik, er zijn meer mensen zoals jij. Ik ben je beste vriend, als een grote broer die zachtjes adviezen in je oor fluistert. Je hoeft niets verborgen voor me te houden, totaal niet nodig. Ik kijk mee door jouw mooie ogen en ik praat met jouw stem.

Lieve jij, het heeft geen zin om te vechten tegen mij. Probeer me te verdrinken in drank, daar zal ik alleen maar van groeien. Probeer me maar te verbranden, in de brandende haat voor jezelf, ik zal er om lachen. Je alleen maar verder de diepte in trekken, met duistere gedachtes en pijn van vroeger.
Ik ben je vriend en vijand, laat ik je dat maar duidelijk maken. Ik heb het beste met je voor, echt waar. Luister nou maar gewoon naar me. Zeg straks maar een keer tegen je beste vriend wat je écht denkt. Lieg tegen je ouders, dat komt op dit moment even beter uit. Eet dat laatste stukje chocola nou maar gewoon.
Ik lees mee met je boeken en ik kijk met je een film. Ik vorm een mening over je kleding en ik lach met je vrienden.

Met lege ogen kijk je in de spiegel. Wanhopig zoekend naar mijn aanwezigheid. Geef je aan mij over. Misschien zal ik uiteindelijk bezit van je nemen, als een kille hand die zich langzaam vastklemt om je keel. Misschien wordt je me de baas en hou je me onder controle.
We spelen een kaartspel. Ik ben je vriend en je vijand en we zullen zien wie er gaat winnen.

Reageer (1)


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen