Dit Jury rapport is gemaakt door Maylynn
Die mij (veel) heeft geholpen met het nakijken van jullie verhalen. =3

Beoordelingspunten:
- Hoe de opdracht is uitgevoerd.
- De originaliteit van het verhaal.
- Of het goed te lezen is.
- Of het boeiend is (het de aandacht trekt van ons, de juryleden).
- Spelling en punctuatie.

Opdracht:
De eerste opdracht wilde ik op een manier doen wat voor de meeste schrijvers geen moeite geeft.
Schrijf voor deze opdracht in de genre Fantasy.
Naast de genre wil ik graag dat de volgende onderwerpen er in beschreven zijn:
- Wereldbol
- Vrienden
- Tekens

Fictionalworld:
- Hoe de opdracht is uitgevoerd:
Je hebt alle elementen gebruikt op een mooie, niet al te absurde manier (al kwam die wereldbol een tikkeltje vreemd, plots en onnatuurlijk over). Ook je personages waren herkenbaar (uiteindelijk wil iedereen wel eens iemand anders zijn).
8/10
- De originaliteit van het verhaal:
Ik had niet het gevoel dat ik van het enige cliché in het andere viel, dus dat heb je al goed gedaan. Het is wel jammer dat het verhaal niet eindigde met een grotere ‘schok’ – om het zo even te zeggen. Het einde was weliswaar mooi, maar ik had net iets meer verwacht.
7/10
- Of het goed te lezen is:
Op zich is het een vlot verhaal. Je hebt zegmaar de perfecte balans tussen iets langere, moeilijkere zinnen en korte zinnen gevonden. Wel moet ik meedelen dat je alinea’s soms martelend lang waren. Iets kortere stukken hadden dus geen kwaad gekund. Anderzijds ben je wel heel erg goed in het beschrijven van de situatie, op momenten kan je de spanning echt naar een nieuw hoogtepunt brengen.
7,5/10
- Of het boeiend is (het de aandacht trekt van ons, de juryleden):
Het is een leuk verhaaltje, maar of het op zou vallen tussen 100 andere verhalen is nog maar de vraag.
7/10
- Spelling en punctuatie:
Je spelling is voor zover ik kan zien goed (maar ik ben ook geen kei in spelling, dus schiet me niet neer als ik het fout heb). Je maakt niet echt fouten (en als je ze al maakt, zijn ze me even ontgaan). Maar je punctuatie… Dat is een ander verhaal. Je vergeet regelmatig een komma (na bijvoorbeeld een aanspreking). En ook de regels rond de directe reden zijn precies niet perfect gekend. Het is best jammer, want je punctuatie haalt het niveau van je verhaal een beetje naar beneden.
6/10

FireFoxieABC:
- Hoe de opdracht is uitgevoerd:
Ik vind van mezelf dat ik best wel kritisch ben, maar dit is echt een geweldig verhaal. Alle elementen waren voldoende aanwezig en je verhaal is echt heel erg mooi uitgevoerd.
9/10
- De originaliteit van het verhaal:
Of heel het verhaal origineel was, valt te betwijfelen. Een andere wereld, meisje met een boog, magiër… Je komt het wel vaker tegen. Maar het einde zet veel recht. Open eindes zijn meestal het ergste wat je kunt doen (ik ben er dan ook geen fan van), maar jij komt er prima mee weg. Ook het feit dat je durft om een kort verhaal zo te laten eindigen (een van de kenmerken van een kort verhaal is dat het een afgerond verhaal is), toont dat je risico’s durft nemen en de ‘regels’ van het kortverhaal durft te overtreffen.
8/10
- Of het goed te lezen is:
Dit is makkelijk gezegd: je verhaal leest heel, heel erg vlot. Ik kan er niks anders over zeggen.
9/10
- Of het boeiend is (het de aandacht trekt van ons, de juryleden):
Ik ben bijzonder positief over je verhaal. Het heeft iets (ik kan niet precies zeggen wat), waardoor je verder wil lezen. Een vervolg zou ook zeker niet misplaatst zijn (hint, hint)
8,5/10
- Spelling en punctuatie:
Op je spelling kan ik niks aanmerken, maar je maakt hier en daar wel een kleine fout bij je punctuatie. Als je de regels van de directe reden nog eens nakijkt en er iets beter op let, komt het zeker goed.
8/10

Necessity:
- Hoe de opdracht is uitgevoerd:
De elementen kwamen wel in het verhaal voor (de tekens die de mensen hadden overgenomen, de vrienden die eigenlijk geliefden waren, en de ‘wereld’ van de engelen), maar ik vind dat ze er iets te subtiel in verwerkt zijn. De onderwerpen (of toch op zich een van hen) hadden meer centraal mogen staan.
5,5/10
- De originaliteit van het verhaal:
Qua originaliteit is dit zeker een geweldig verhaal. Ikzelf heb nog nooit iemand gezien die bij de Bermudadriehoek aan een land van engelen denkt. Het is wel heel mooi gevonden, moet ik toegeven.
9/10
- Of het goed te lezen is:
Je schrijft heel erg vlot, je zorgt voor genoeg spanning. Meer kan ik er niet aan toevoegen.
9/10
- Of het boeiend is (het de aandacht trekt van ons, de juryleden):
Ik hou echt heel erg van engelen, dus ik vind dit alleszins geweldig. Ook een engel de rol geven van een ‘verrader’ blijft wel bij, aangezien engelen meestal in ons geheugen staan gegrift als ‘puur goede’ wezens. (Dit verhaal doet me trouwens een beetje denken aan het boek ‘Angelfall’ waar engelen ook niet al te goed in worden afgebeeld).
8,5/10
- Spelling en punctuatie:
Voor ‘maar’ moet een komma (ik moest huiswerk maken, maar ging liever uit met vrienden). Voor de rest is je spelling en punctuatie quasi perfect.
8,5/10

daffie123:
- Hoe de opdracht is uitgevoerd:
Je hebt alle onderwerpen kwamen aan bod, al vond ik dat ze een beetje slordig waren gebruikt. De bal die veranderde in een wereldbol was onrealistisch en kwam ook een beetje geforceerd over – alsof je echt gedwongen werd om die wereldbol te gebruiken, en dat mocht niet zo lijken. Ook het feit dat haar vrienden ontvoerd werden stond niet helemaal op zijn plaats. Waarom zouden ze niet alleen haar ontvoeren, die vrienden hadden er toch helemaal niks mee te maken? En ze was een pak sneller dan hen, zoals je liet uitschijnen. Dan was er toch een grote afstand tussen haar en haar vrienden? Op zich hadden ze haar kunnen ontvoeren zonder dat haar vrienden het hadden gezien.
7/10
- De originaliteit van het verhaal:
Het verhaal was niet meteen iets vernieuwends. Dat Silvy niet helemaal ‘normaal’ was, kon je voorspellen vanaf het moment dat ze zei dat ze extreem snel was.
6/10
- Of het goed te lezen is:
Je schrijft goed, maar je moet leren om iets uitgebreider te schrijven. Als je alles vlak beschrijft, verliest de lezer snel zijn interesse. Bovendien gebruik je ook een keer een hele irritante herhaling (die je makkelijk had kunnen wegwerken) en haal je een paar uitdrukkingen door elkaar waardoor sommige zinnen niet helemaal kloppen (ze hielden stil  ze hielden halt/ze kwamen tot stilstand).
6,5/10
- Of het boeiend is (het de aandacht trekt van ons, de juryleden):
Je legt niet genoeg spanning in je verhaal waardoor het soms wat saai wordt om te lezen. Gebruik meer beeldspraak en leg meer nadruk op de gevoelens van de personages. Die vrienden moesten toch doodsbang zijn geweest? Waarom reageerde David zou nonchalant? Wie weet wat voor gekken hem hadden ontvoerd. Het zou Silvy op z’n minst op moeten vallen. Het einde is ook niet iets wat je bijblijft. Je had er meer spektakel in kunnen brengen. Een paar tieners die gaan slapen is niet het einde waar je op hoopt. Je verhaal heeft veel potentie, maar je bent volgens mij nog een jonge schrijfster, dus er valt nog veel te leren.
5,5/10
- Spelling en punctuatie:
Kijk de regels van de directe reden even na en zoek uitdrukkingen op voor je ze gebruikt, zou ik zeggen. Voor de rest zat het denk ik wel goed.
7,5/10

Involved:
- Hoe de opdracht is uitgevoerd:
Je hebt de onderwerpen goed benut.
7/10
- De originaliteit van het verhaal:
Uitverkorenen en al die dingen zijn allang niks nieuws meer, dus of het echt origineel is, weet ik niet. Het einde, dat niet al te positief is, was wel verrassend, maar door een paar andere zaken (die ik straks wel zal aanhalen) verloor het zijn dramatische effect een beetje.
6/10
- Of het goed te lezen is:
Nee, absoluut niet. Dit verhaal was op sommige momenten een marteling om te lezen. Niet omdat jouw schrijfstijl slecht is (in tegendeel: voor zover ik kan zeggen is hij best goed), maar wel omdat je geen gebruik maakt van alinea’s. Je tekst is een kolomtekst, alles loopt in elkaar over. Neem het eerste het beste boek beet, dan zie je ook dat de schrijver alinea’s gebruikt en niet alles aan in stuk doorschrijft. Want zonder alinea’s is een tekst moeilijk om te volgen. Alles loopt door elkaar heen en de verschillende onderwerpen worden niet goed afgebakend. Zodra je die alinea’s onder de vingers hebt, zal je tekst een stuk mooier worden.
5/10
- Of het boeiend is (het de aandacht trekt van ons, de juryleden):
Dit soort dingen spreken mij totaal niet aan. Ik heb genoeg van uitverkorenen. Daarom is het voor mij moeilijk om dit te beoordelen (aangezien dit mij totaal niet ligt).
6/10
- Spelling en punctuatie:
Regels van de directe reden nakijken, alinea’s invoegen en je tekst is bijna perfect.
6,5/10

DataDrain565:
- Hoe de opdracht is uitgevoerd:
De onderwerpen zijn goed in het verhaal verwerkt, maar het genre was fantasie en dit verhaal leek voor mij eerder op sciencefiction.
7/10
- De originaliteit van het verhaal:
Het was wel een mooi verhaal, maar dat Qatun niet voor eeuwig alleen zou blijven viel te voorspellen. Je had het sterrenmeisje ook een trut kunnen maken, dat zou al veel origineler zijn dan een cliché liefdesverhaal tussen twee verloren wezens.
6,5/10
- Of het goed te lezen is:
Je hebt een hele vlotte schrijfstijl, maar ik heb een paar puntjes van kritiek. Eerst en vooral: voeg alsjeblieft alinea’s in! Een doorlopende tekst werkt afschrikkend voor veel lezers en is een stuk minder boeiend dan een tekst met alinea’s. Ook gebruik je af en toe een onnodige herhaling, maar dat kun je makkelijk uit de tekst filteren. Ondanks dat las het toch wel vlot, dus dat betekent dat je best wel boeiend kunt schrijven. En nog een kleine tip: gebruik meer dialogen. In dit verhaal was het misschien moeilijk, maar een dialoog leest veel makkelijker dan puur en alleen beschrijvingen.
6/10
- Of het boeiend is (het de aandacht trekt van ons, de juryleden):
Het verhaal op zich is boeiend, maar ik denk dat je het iets boeiender had kunnen maken door meer beeldspraak te gebruiken, alinea’s (!) en dialogen in te voegen.
7/10
- Spelling en punctuatie:
Gedachten kun je beter cursief zetten dan ze tussen aanhalingstekens te plaatsen.
8/10

Samota:
- Hoe de opdracht is uitgevoerd:
Je hebt alle onderwerpen geweldig goed gebruikt. Er was geen enkel moment waarop ik dacht: hé, hier is het wel heel raar dat ze wereld/tekens/vrienden gebruikt. Goed gedaan!
8,5/10
- De originaliteit van het verhaal:
Er zijn geloof ik wel meer verhalen geweest met dit soort onderwerpen, maar je slaagt er in om het toch uniek te maken. Proficiat daarvoor!
8,5/10
- Of het goed te lezen is:
Zeker en vast. Je hebt een hele mooie, op sommige momenten zelfs ontroerende schrijfstijl. Het enige wat ik op kan merken is dat er enkel dingen beschreven werden. Ik denk dat dit verhaal meer tot zijn recht was gekomen als je er een novelle (of eventueel roman) van had gemaakt zodat je Elijah’s reizen, de relatie met zijn vrienden en geliefde (…) beter uit had kunnen werken.
8/10
- Of het boeiend is (het de aandacht trekt van ons, de juryleden):
Het was prachtig verhaal, maar ik miste wat spanning en uitdaging. Het begin zou perfect geweest zijn als proloog van een langer verhaal, maar als kort verhaal vind ik dat het niet helemaal tot zijn recht is gekomen.
7,5/10
- Spelling en punctuatie:
Perfecto!
10/10

Reageer (1)

  • ZeroHorizon459

    Oeh, je commentaar is echt raak. En waar ook. Ik ga er op letten, maar ik ben niet zo goed in kortverhalen...

    8 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen