Dit juryrapport word mogelijk gemaakt door MayLynn die samen met mij jullie opdrachten hebben nagekeken en becijferd.

Beoordelingspunten:
- Hoe de opdracht is uitgevoerd.
- De originaliteit van het verhaal.
- Of het goed te lezen is.
- Of het boeiend is (het de aandacht trekt van ons, de juryleden).
- Spelling en punctuatie.


Opdracht:
Bij deze opdracht zit er geen speciale genre aan verbonden, dat zou betekenen dat je in alle verschillende (behalve fanfiction) genre mag schrijven, maar (ja er zit een maar aan) je moet een verhaal schrijven wat met ÉÉN van de onderstaande foto's te maken heeft, om het uitdagender te maken, moet je proberen je verhaal op precies 1000 woorden uit te laten komen.
Wie de opdracht het beste doet, krijgt de meeste punten want de beoordeling van hoe de opdracht word gedaan, telt bij deze opdracht dubbel mee!!!



FireFoxieABC
Hoe de opdracht is uitgevoerd:
¤ Je hebt precies duizend woorden en je hebt de foto goed in je verhaal gebruikt. Meer commentaar kan ik niet geven. Het was – naar mijn mening – bij deze opdracht dan ook makkelijk om het maximum te halen. Dit is een echte puntenpakker.
10/10
¤ Het verhaal zelf had wel beter uitgewerkt kunnen zijn. Het was allemaal een beetje plots en ik bleef zitten met het grote ‘waarom?’
7,5/10
De originaliteit van het verhaal:
Wel, ik houd heel erg van het feit dat dit verhaal niet goed afloopt voor alle drie de personages. Toch was de ‘we blijven altijd samen factor’ in dit verhaal best wel cliché.
7,5/10
Of het goed te lezen is:
Je schrijfstijl is heel erg leuk om te lezen, maar ik heb toch een paar opmerkingen. Je alinea’s zijn extreem kort. Af en toe een kleine alinea kan geen kwaad – dat maakt het net spannender. Er bestaat echter ook zoiets als teveel van het goede, vooral omdat je sommige kleine alinea’s gemakkelijk samen had kunnen voegen in een grotere alinea (zo ziet het er ook een beetje professioneler uit). Maar om met een positieve noot te eindigen: je gebruikt wel altijd de perfecte woorden en je kunt hetgeen dat er gebeurt heel erg mooi beschrijven.
7,5/10
Of het boeiend is (het de aandacht trekt van ons, de juryleden):
Het kan aan mij liggen, maar ik vond dit verhaal iets minder boeiend dan de eerste opdracht die ik heb mogen beoordelen (waar dit trouwens een vervolg op is, als ik het niet verkeerd heb begrepen). Ik vond het verhaal een beetje moeilijk om te volgen en omdat ik moe ben, werd het nog moeilijker. Op een gegeven moment liep alles een beetje door elkaar, maar dat kan misschien te maken hebben met het feit dat je alinea’s gemiddeld amper een regel lang zijn en informatie over dezelfde actie dus niet mooi samen staat in één alinea.
7/10
Spelling en punctuatie:
Op je spelling kan ik niks aanmerken, maar ik ben zelf niet zo goed in spelling, dus vergeef me als ik een fout over het hoofd ben gezien. Je maakt hier en daar wel nog een paar fouten op de directe reden. Blijkbaar hebben veel mensen moeite met de directe reden, en het is moeilijk, dat weet ik, maar probeer toch om het onder de knie te krijgen. Je bent ook ergens een hoofdletter vergeten.
8/10


Necessity
Hoe de opdracht is uitgevoerd:
¤ Hier gaat bij iedereen een beetje dezelfde commentaar staan. Je was vrij in je opvatting van de foto én je hebt precies duizend woorden, dus dat is punten binnenhalen.
10/10
¤ Ik vind uitwerking van het verhaal zelf wel mooi. Het feit dat je het langs beide kanten beschreven hebt, is goed gevonden, maar het zorgde er wel een beetje voor dat het soms wat moeilijk te volgen is.
8,5/10
De originaliteit van het verhaal:
Of het verhaal echt origineel is, weet ik niet (er zijn waarschijnlijk duizenden kort verhalen over dit onderwerp), maar ik vond het wel heel erg pakkend. De paradox in de titel vond ik ook heel erg mooi én goedgevonden. Het is ook wel leuk dat je geen namen gebruikt, ook al lukt dat waarschijnlijk niet in ieder kort verhaal.
8/10
Of het goed te lezen is:
Ik ben verliefd op je schrijfstijl, echt waar. Je hebt een heel erg mooi stuk neergezet. Het enige wat ik kan opmerken is dat het in het begin een beetje verwarrend was – ik had eerst niet door dat het cursieve gedeelte de gedachten van de jongen voorstelde.
8/10
Of het boeiend is (het de aandacht trekt van ons, de juryleden):
Boeiend… Ik weet het niet echt. Het is niet iets wat ik uit mezelf zou lezen, omdat ik nu eenmaal niet van zulke verhalen houd. Maar het is wel een verhaal dat me op de een of andere manier bij zal blijven.
7,5/10
Spelling en punctuatie:
‘"Doe het nou niet, straks val je," had hij gezegd, maar ze had niet willen luisteren en was toch op de rand gaan staan - en gevallen.’
Ik weet niet of die ‘en gevallen’ correct is. Mijn gevoel zegt dat er iets heel erg fout aan is, maar deze leerstof heb ik alweer bijna twee jaar geleden gehad. Ik denk dat je die ‘ze was’ niet mag laten wegvallen, omdat de ‘was gaan staan’ niet dezelfde werkwoordsvorm is als ‘was gevallen’. Maar, ter verduidelijking, ik ben niet helemaal zeker en te lui om het op te zoeken – vergeet niet dat ik maar een amateuristisch jurylid ben.
Voor de rest kan ik niets opmerken.
9,5/10


daffie123
Hoe de opdracht is uitgevoerd:
¤ Als je het hoofdstuk opslaat, heb je 999 woorden, maar bij ‘hoofdstuk bewerken’ heb je er opeens duizend (magie). Voor de zekerheid heb ik het even naar Word gekopieerd en je mag gerust zijn: je hebt er precies duizend. Je hebt de foto mooi en duidelijk (tot nu toe het meest letterlijk, naar mijn mening) in je verhaal gebruikt, dus goed zo!
10/10
¤ Het verhaal zelf vind ik wat vaag uitgewerkt. Je legt niet echt uit waarom de dingen gebeuren en dat maakt het een beetje ongeloofwaardig. Je geeft niks weer over de achtergrond van het personage en geeft (naar mijn gevoel) te weinig uitleg over de situatie zelf.
7/10
De originaliteit van het verhaal:
Ik kan het niet helpen dat ik een beetje het gevoel krijgt dat je kopieert van anderen. Vooral dat stukje in het begin… Lijkt net op het begin van een film, wanneer het hoofdpersonage iets zegt wat zijn/haar verhaal inleidt, als je snapt wat ik bedoel. Of het verhaal zelf origineel is… Ik denk het niet. Het was nogal voorspelbaar dat het niet goed zou aflopen.
6/10
Of het goed te lezen is:
Ja, echt wel. Hoewel het lijkt alsof je nog steeds op zoek bent naar je eigen schrijfstijl en je een paar dingen hebt overgenomen uit een boek dat je ooit gelezen hebt (maar dat doet iedere schrijver denk ik wel eens), heb je naar mijn mening wel een enorme evolutie gemaakt. Ik heb je eerste opdracht mogen lezen en dit is echt een heel stuk beter. Het leest al bij al heel erg vlot, al vermoed ik dat je de laatste zin er alleen hebt toegevoegd om toch maar die duizend woorden te halen.
8/10
Of het boeiend is (het de aandacht trekt van ons, de juryleden):
Ik houd persoonlijk echt niet van dingen die iets te maken hebben met een ziel, dus sorry (aangezien dit echt wel subjectief is).
6/10
Spelling en punctuatie:
‘"Waarom ik!" Daarna liet hij zuchtend op de grond vallen.’
Hierin staan twee fouten. Eerst en vooral (en als je grondig leest, zie je het zelf ook wel), ben je een vraagteken vergeten, terwijl ‘Waarom ik?’ duidelijk een vraag is. Daarnaast hoort er een ‘zich’ tussen ‘hij’ en ‘zuchtend’.
Verder had je nog een paar typefoutjes, die je zelf ook wel kunt vinden als je goed naleest.
7/10


DataDrain565
Hoe de opdracht is uitgevoerd:
¤ Duizend woorden en de foto gebruikt. Proficiat, je hebt het maximum.
10/10
¤ Ik heb wel wat commentaar over de uitwerking van het verhaal zelf. Het gaat een beetje te snel en er lijkt geen goede overgang te zijn tussen verschillende acties. De verschillende alinea’s staan een beetje los van elkaar. Je moet proberen ze een beetje meer met elkaar te verbinden.
7/10
De originaliteit van het verhaal:
Dit is zo cliché dat ik bijna moet overgeven. Ik vind het wel leuk dat je dat in de laatste alinea zelf aanhaalt. Ik heb al zoveel verhalen gelezen, gehoord of gezien over dit soort onderwerpen dat ik het stilaan wel zat ben. Sorry, maar origineel is het echt niet.
5,5/10
Of het goed te lezen is:
Je schrijft simpel en direct, niks mis mee. Alleen is het handiger om een nieuwe alinea te beginnen wanneer iemand anders spreekt. Vergeet ook niet bij hetzelfde perspectief te blijven én verander geen namen.
6,5/10
Of het boeiend is (het de aandacht trekt van ons, de juryleden):
Nee, ik vind dit soort verhalen totaal niet boeiend. Dat ligt vooral aan mij en aan het feit dat er al miljoenen verhalen over dit onderwerp bestaan en je er niet in slaagt om het echt van jou te maken. Daarmee bedoel ik dat je niks doet waardoor ik kan zeggen dat het verhaal zich onderscheid van alle anderen in hetzelfde thema.
5,5/10
Spelling en punctuatie:
‘'Dat blijft eng.' dacht hij.’
Het is een gedachten, dus je maakt er beter van: Dat blijft eng, dacht hij. Aanhalingstekens gebruik je uitsluitend wanneer er echt iets gezegd wordt, gedachten zet je meestal cursief.
‘Nu hij er aan terugdacht schaamde hij zich voor wat hij had gedaan.’
Vergeet niet dat er een komma moet tussen twee vervoegde werkwoorden.
‘"Voila, daarom."’
Je schrijft voilà met een à als je naar het Frans kijkt, maar volgens mij is het niet eens een officieel Nederlands woord. De letterlijke vertaling is ‘ziedaar’, maar dat klinkt hier niet zo goed. Ik denk dat je beter iets als ‘Zie je wel’ of zo gebruikt. (Om eerlijk te zijn weet ik ook niet hoe je voilà mooi kunt vervangen…)
Verder wil ik ook nog even opmerken dat je beter een nieuwe alinea begint wanneer iemand anders aan het woord komt, dat is een stuk overzichtelijker (en correcter) dan wanneer je het naast elkaar schrijft. Maar ik moet wel zeggen dat ik blij bent dat je toch op z’n minst alinea’s hebt gebruikt, dat is een vooruitgang.
Nog iets: je wisselt een keer van perspectief in de laatste alinea. Ook wordt Joran er opeens Loran… Klopt daar iets niet, of begrijp ik het verhaal verkeerd?
5/10


Fictionalworld
Hoe de opdracht is uitgevoerd:
¤ Je hebt de foto gebruikt, maar niet precies duizend woorden. Meer valt er niet te zeggen.
7/10
¤ Het verhaal zelf mist iets. Ik denk dat je meer aandacht had moeten besteden aan de gevoelens. Het meisje (of de jongen, ik weet niet precies of het een meisje of een jongen was) heeft net haar oma en opa verloren en haar vader is depressief. Daar zou je zelf toch ook ten onder aan gaan, niet? Daarnaast vind ik die steen ook te groots. Je had hem beter gebruikt in een subtiele vergelijking (zoiets als: ‘De dood van zijn ouders was een vreselijke last, het was als een steen die boven zijn hoofd zweefde en hem ieder moment kon verpletteren’), dat was al meer dan genoeg geweest, aangezien je je eigen opvatting over de foto mocht gebruiken.
7/10
De originaliteit van het verhaal:
Originaliteit… Hmm… Ik weet het niet zo goed. Ik lees niet zo veel van dit soort verhalen, dus ik weet niet meteen of het volzit met clichés of niet.
7/10
Of het goed te lezen is:
Ik vond het persoonlijk wel vlot om te lezen. De alinea’s zouden op sommige momenten iets korter mogen zijn naar mijn mening, maar het stoorde niet zo erg. Af en toe moest ik een zin wel twee keer lezen voordat ik hem snapte (misschien komt dat doordat ik moe ben).
7,5/10
Of het boeiend is (het de aandacht trekt van ons, de juryleden):
Ik interesseer me niet zo in dit soort verhalen en ik vond ook dat het iets miste om echt tussen alle andere verhalen uit te springen. Ik denk dat je moet proberen om je verhaal iets unieks te geven, iets kleins waardoor het net dat tikkeltje meer heeft.
7/10
Spelling en punctuatie:
Geen spellingfouten gevonden, maar let op de DIRECTE REDEN. Je hebt ook ergens een uitdrukking verkeerd, maar ik ben vergeten waar die fout ongeveer stond, ik denk dat het ‘houd me met rust’ was of zoiets, terwijl het eigenlijk ‘laat me met rust’ moet zijn.
8/10

Reageer (2)

  • ZeroHorizon459

    Loran is een schrijffout, en cliché... bij deze merkte ik dat helemaal, maar ik had geen beter idee...Ik had geen beter idee om die foto erin te verwerken, dus ik liet het maar cliché. Ik weet de meeste dingen die je zegt al, maar hoe ik ze moest verbeteren lukte me niet zo deze keer. Ik ben echt niet goed in schrijfwedstrijden...Vooral niet met gekozen onderwerpen en gernes...

    8 jaar geleden
  • Duendes

    Ik moet zeggen dat ik.het verhaal van Necesitty heel erg mooi vond! ^^

    8 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen