Geen Q-Magazine zonder een column, natuurlijk. In deze eerste editie bijt Nanotak de spits af met een onderwerp dat bij zeer veel lezers zal aansluiten!

Dystopian fantasy, we kennen het allemaal. Sinds The Hunger Games is dit genre niet meer weg te slaan uit de boekenkasten van young adults en tal van volwassen. Naast de boekenreeks over deze bekende hongerspelen, weten ook Divergent, The Maze Runner en tal van andere dystopische boeken de harten te stelen van deze fanatieke lezers. Nu de verfilmingen van als deze prachtboeken de theaters vol spelen lijkt een populariteitspiek nabij of is deze piek al lang gekomen en zijn we al een dalmoment nabij?

Als je het mij vraagt, een trouwe liefhebber van dit genre, heeft dystopian fantasy al lang zijn piekmoment gehad. De Nederlandse vertaling van The Hunger Games ligt al een paar jaar te blinken in mijn kast, wetend dat ik deze boekenreeks lang heb gemeden omdat ik het concept maar niks vond. Nu de laatste film is zicht is, zal waarschijnlijk ook deze boekenreeks een afgesloten hoofdstuk voor vele lezers worden. Maar na The Hunger Games zijn er nog genoeg films die ons voor de komende tijd warm kunnen houden, toch? Zeer zeker, zowel de Divergent trilogie als The Maze Runner reeks zijn nog maar halverwege hun verfilmingen en nu de filmrechten voor The Selection reeds zijn opgekocht, kunnen we ons in de toekomst zeker nog plezieren met andere films binnen dit genre. Dystopian fantasy uitgestorven? Helemaal niet?

Uitgestorven is het zeker niet, want nog ieder jaar mogen vele boeken zich gelukkig prijzen met de vernoeming van dit goddelijk genre en ik ben er van overtuigd dat dit genre nog lang zal meegaan. Hoewel de onderwerpen nog een ver van mijn bed show zijn, is het zeker een mogelijke toekomst en we willen op het ergste voorbereiden zijn, niet?

Maar om even op mijn woorden terug te komen; een uiterste piekmoment heeft dit genre zeker en vast gehad en de populariteit bevindt zich nu waarschijnlijk op een plateaumoment na een korte daling. De vele verfilmingen werken bij veel mensen namelijk nu al op de zenuwen. Geef nu eens eerlijk toe, het thema van een dystopian verhaal is niet dat het een wereld is waarin we niet willen leven, maar dat naast deze wereld er een tiener, bij voorkeur een meisje, met een verschrikkelijk domme gedachtegang en een ego complex denkt dat ze de wereld alleen aan kan. Stop alsjeblieft met te denken dat jullie allemaal de chosen one - dat is enkel Harry Potter - zijn, want geef nu eens eerlijk toe, al deze figuren zeker niet de oorzaak van de machtsmisbruik die de regering uitvoert.

Deze films zijn vaak, en hier benadruk ik graag het woordje vaak, een zwakke uitvoering, die de kern van de boeken geen recht aandoet. Plots veranderen volledig, essentiële scenes worden weggelaten en eigen fantasieën worden verwerkt in de productie van deze hedendaagse films. Het boeit mij zelf ook allemaal niet meer, maar ik ben zo'n domme idioot die veel te veel geld gaat betalen om te zitten zeuren in de bioscoop enkel en alleen omdat ze de boeken heeft gelezen. En rondom me zijn de uitspraken ook niet veelbelovend. Heel veel vrienden van mij zijn het genre ook al beu. Al deze films worden op een korte tijd in ons gezicht gesmeten met de veronderstelling dat een verschillende setting hetzelfde plot niet zal weergeven. Wees maar bang, we zien dit heus wel!

Desalniettemin kan ik niet stoppen met het bekijken van deze films omdat ik graag zie hoe de sterfte van mijn favoriete personage in beeld zal gebracht worden of om nog maar te zwijgen van hoe mijn ship elkaar zal vinden. Ik zwijmelde al weg bij het lezen van deze passages dus een visuele projectie zal me zeker en vast wel warm weten te maken. Ik geef het eerlijk toe, ik ben te gemakkelijk te manipuleren. En hierdoor plunderen ze niet alleen mijn geld, maar ook dat van de mensen die ik meesleur naar deze vele uiteenzetting. Hoewel ik graag visualisatie zie van deze vele verhalen, ben ik toch blij dat ik vele fantasieën kan koesteren in mijn geheugen alleen. Voor mij hoeft niet elk boek verfilmd te worden en ik ben daarom ook blij dat vele auteurs de verfilmaanbiedingen gewoon wegwuiven. Jullie zijn momenteel mijn helden. Amen!

Weet jij een pakkend onderwerp en vind je het leuk om ook met een column in het Q-magazine te verschijnen? Neem dan contact op met Vikings

Reageer (1)

  • Thunderfvck

    Ik hoop ook dat de boeken nog lang leven, want het is mijn favoriete genre, haha.

    8 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen