Foto bij Fashion corner met Nakotak

Exclusief fashion-interview met Nakotak over haar vintagecollectie!



Hallo lieve lezers van de Q-magazine,

Ik voel me vereerd om deze maand in de spotlight te mogen staan onder de rubriek The Fashion Corner. Mijn naam is Nana en op Quizlet ben ik ook wel gekend als Avarosa en Nakotak.

Op dit moment is mijn grootste verslaving het kopen van vintage kleren. Ik denk dat het een kwaaltje is in de familie. Mijn tante komt elke keer opnieuw thuis met schoenen die ze dan in de kast wegmoffelt voor haar man. Mijn zus heeft een boekenverslaving en dan zit ik hier met mijn vintage verslaving. Het is zelfs zo erg dat ik mijn pakketjes vaak naar mijn oma toestuur in plaats van naar mijn thuisadres of ik zeg dat ik mijn recentste jurk als cadeau heb gekregen. Mijn favoriete site is dan ook Topvintage.nl. Elk pakketje is op en top verzorgd. De levering is ontzettend snel, er zit altijd een verrassing (snoephartje met Valentijn, chocolade met Sinterklaas, …) in de doos en de emballage is ook op en top gezellig. Bij elk pakje dat ik van hen ontvang, stuiter ik van plezier op en neer. Ik houd regelmatig de site in de gaten en kan me in de meeste gevallen echt niet bedwingen. Zo kocht ik deze zomer twee jurken in plaats van één omdat ze in solden waren en de totale korting was een groter bedrag dan dat één van de twee jurken op dat moment kostte. Ik kon het dus echt niet laten liggen. Een zwak excuus om mijn verslaving goed te praten. Het wekt gewoon geluk bij mij op.

Ik heb vaak wat complexen over mijn lichaam. Begrijp me niet verkeerd, ik vind mezelf niet te dik, maar ik heb een klein buikje dat vaak erg afsteekt in kleding waardoor ik er een pak minder mooi uitzie. Wanneer ik vintagekleren draag, heb ik dat gevoel vrijwel nooit. Mijn lichaamsverhouding was toentertijd de standaardmaat van de meeste vrouwen. Ik denk dat ik het gewoon geen fijn gevoel vind dat er tegenwoordig zoveel van een dame verwacht wordt in de Fashion wereld. De magere modellen geven ons een verkeerd beeld van wat gezond en acceptabel is. De meerderheid van ons kan niet tippen aan het perfecte plaatje waardoor we ons ellendig voelen. Vintage neemt dat gevoel voor mij weg. Ik kan zelf zeggen dat ik mezelf echt mooi vind in deze stijl en zelfliefde is zeker de absolute kern van zelfzekerheid. Ik praat nu steeds over vintage en mijn vintagecollectie, maar eigenlijk heb ik niet echt veel vintage stukken. Vintage betekent eigenlijk een tweedehands waar dat weer in is. Zelf heb ik maar twee echte vintagestukken. Een zwart truitje en een zonnehoed die ik in een tweedehands boetiek heb gekocht. Al mijn andere pareltjes zijn nieuwe kledij geïnspireerd op de haute couture van vroeger. Echt vintage is het dus niet. Ik heb over het algemeen een zwak voor poefrokjes (zo noem ik rokjes die onderaan wijd gaan, poefen dus). Alles dat onderaan wijd opengaat en voor een prinsesseneffect zorgt, laat mijn hart te keer gaan. A-dressen heb ik dus het meest liggen in mijn kast. Als ik deze dan mag combineren met een petticoat word ik helemaal wild. Daarnaast heb ik ook een zwak voor pastelkleuren en dat is nu toevallig een kleur die veel voorkomt in de vintagestijl.


Ik weet niet hoe ik in aanmerking ben gekomen met vintage, maar volgens mij heeft tv hier een grote rol in gespeeld. Dirty Dancing, The Moulin Rouge en Titanic zijn films waar ik brainless naar kan kijken enkel en alleen voor de kleren (niet enkel voor de kleren natuurlijk, maar het speelt ook zeker een rol). Een jaar of vier geleden keek ik Dirty Dancing en tijdens de eindscène dacht ik: ik wil zo’n kleed voor het komende galabal. En zo is mijn verslaving begonnen. Voorheen had ik al een zwak voor vintagemeubels, maar daar kocht ik bitterweinig van omdat ik daar noch plaats, noch geld voor had. Al van toen ik een jong meisje was, ben ik in de ban van vintage. Ik herinner me nog goed hoe ik samen met mijn mama in dure meubelzaken wegkwijnde bij het zien van een prachtige ontbijttafel voor op bed. Ik heb mijn eerste vintage-related stuk dan ook gekocht toen ik tien of elf was. Dat was een fotodoos in wit geschilderd hout met zwarte letters. 1 augustus 2012 heb ik mijn eerste bestelling gedaan bij topvintage.nl. Daarvoor had ik al een A-dress in een shop in Gent gekocht, maar de voering stekte een beetje aan mijn benen als ik zat, dus die droeg ik toen niet zo vaak. Gelukkig heb ik daar sinds kort minder last van. Ik heb verschillende soorten jurken. Zo heb ik classy stukken voor familiefeesten of presentaties, maar ik heb ook jurken voor alle gelegenheden. In de zomer draag ik vaak mijn halter dresses. Daarnaast heb ik nog een sailor jurk die ik vaak tijdens de lessen aanhad en deze zomer heb ik een bain soleil gekocht die amper mijn kast heeft gezien. Ik ben waarschijnlijk van plan om vintage in een speciale gelegenheid te introduceren ergens ver in de toekomst.

Ik denk dat ik voornamelijk in deze klederdracht blijf omdat ik het ten eerste zelf heel leuk vind en omdat andere mensen zeggen dat ik ervoor ben weggelegd. Mijn zelfvertrouwen groeit echt wanneer ik mijn vintagejurken draag en als mensen me dan nog eens vertellen dat ik precies ben ontsnapt uit een ander tijdperk, draag ik ze met nog zoveel genot. Sinds kort deel ik ook graag mijn voorliefde voor vintage met de buitenwereld. Vorig jaar ben ik een pagina op Facebook gestart waar ik op regelmatige basis foto's post van mijn vintagejurken. Op Nozhnitsy Vintage verander ik in de diva die elk meisje wil zijn. Tijdens mijn amateurshoots vergeet ik even de hedendaagse sleur van het leven en voel ik me op en top zoals Marilyn Monroe of Audrey Hepburn (met minder talent weliswaar). Neem zeker een kijkje op de pagina en laat eventueel een boodschap achter. Ik hou namelijk van feedback. Ik wil ook ooit een photoshoot doen bij Sugarcoated, maar dat wordt eerst nog even sparen. Die shoots zijn echt duur (huilen). Donaties zijn dus altijd welkom (lach).

Het klinkt misschien raar, maar vintage betekent echt veel voor mij. Het geeft een waarde aan mijn leven die ik voorheen nooit heb mogen ervaren. Dankzij deze fashionstijl is mijn zelfvertrouwen erg gegroeid. Ik herinner me nog goed dat ik mijn pastelkleurige halterjurk aanhad in de les en mensen me vreemd aanstaarden en achter mijn rug aan het lachen waren. Idem met mijn sailor jurk, maar weet je, het deerde me niet. Ik voelde me goed in mijn vel dus waarom zou een ander je dat gevoel mogen ontnemen. Mensen zijn een tikkende tijdbom en uit verveling bekritiseren ze anderen mensen, maar soms moet je gewoon die ongegronde kritiek naar de achtergrond schuiven. Boekenliefhebbers hoeven geen nerds te zijn, haken is niet old fashion, make-up koop je niet om een vals imago weer te geven. We doen deze dingen voor onszelf en voor niemand anders. Zoek een bezigheid die je laat bloeien als persoon en sta er honderd procent achter, want op deze manier ontdek je de belangrijkste liefde van allemaal; liefde voor jezelf. Vintage zorgt ervoor dat ik in de spiegel kan kijken en bij mezelf kan denken; “Wow Nana, wat zie je er mooi uit vandaag!” en iedereen zou dit gevoel moeten kunnen ervaren. One word of advice; laat je niet doen door de mensen rondom je. Zoek diep en vind jouw eigenliefde en wie weet ervaar je binnenkort het leven op een hele ander manier!

Reageer (2)

  • Aemond

    Vind jouw stijl echt geweldig. (:

    8 jaar geleden
  • Scandal

    Je ziet er altijd geweldig uit!

    8 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen