Ynske van Leeuwen is een vrouw van 57 met veel interesses en hobby's. Daarnaast heeft ze een drukke baan als teamleidster verpakking bij een kindervoedingsfabriek. Ze woont in het hoge noorden samen met haar man, een herder en vier ryelandschapen. In haar vrije tijd reist ze veel, schrijft ze, haakt ze prachtige kleden en maakt ze zelf ontworpen raamdecoraties in de jugendstil stijl.

Den is op 11 november uitgekomen. Kun je in je eigen woorden vertellen waar het boek over gaat?
Den gaat over een jonge vrouw die tekenen van beginnende magie heeft, wat de koning op straffe des doods heeft verboden. Ze weet het verborgen te houden en leeft verder een normaal leven, totdat er iets vreselijks gebeurt en ze erachter komt dat ze niet is wie ze dacht dat ze was. Den is gedwongen te vluchten. Ondertussen vliegt er een Zwarte draak haar wereld binnen en zij wordt daardoor beïnvloed. De Zwarte zuigt alle energie uit de wereld. Als er niet iets snel gebeurt, zal de wereld sterven.

Magie speelt een belangrijke rol in jouw verhaal. Wat vind je fascinerend aan dit onderwerp?
Wat ik fascinerend vind aan magie is dat je met magie kunt creëren. Uit het niets, zoals het vaak lijkt, iets laten gebeuren of iets maken. De andere kant is natuurlijk het misbruik ervan. De verleiding van macht. En daar kun je in verhalen leuk mee spelen. Volgens mij kan een fantasieverhaal niet zonder het ingrediënt magie.

Hoe heb je geprobeerd om je te onderscheiden van de vele andere fantasy-schrijvers die gebruik maken van dit thema?
Ik heb niet geprobeerd om mij te onderscheiden van andere schrijvers. Ik schrijf in mijn eigen stijl die naar wat ik hoor van de lezers erg fijn is. Vlot en spannend.

Waar heb jij je inspiratie vandaan gehaald voor dit verhaal?
Mijn eigen fantasie is mijn inspiratiebron. Ik denk heel sterk in beelden. Voor Den zag ik een jonge vrouw voor een hoeve staan in de sneeuw. Daar ben ik begonnen met schrijven. Ik weet terwijl ik schrijf ook niet wat er om de volgende bocht ligt en dat is heel leuk. Ik beleef het pas terwijl ik het schrijf.

Welke schrijver is jouw grote voorbeeld?
Tolkien vanwege zijn prachtige omschrijvingen van de wereld van de hobbits en zijn prachtige dialogen en Robin Hobb voor het neerzetten van mooie figuren en omdat haar fantasie zoveel verder gaat dan de mijne.

Je boek is nu een paar weken uit. Hoe was het om het boek waar je zo hard aan gewerkt hebt aan je familie en vrienden te laten lezen?
Dat was echt heel spannend. Tot dan hadden alleen mijn redacteur en ik het gelezen. En opeens is het daar en kan iedereen erbij. Best eng hoor. Is het wel goed genoeg? Wat als ze het niet mooi vinden? Dat soort vragen gaan door je heen. Maar het is zo positief ontvangen. Echt heel fijn.Er staat zelfs al een review op bol.com van iemand die ik niet ken. Zo leuk. Ben er stil van. Mijn zus en haar dochter hebben het gelezen en zijn er weg van. Ze wachten op deel twee. Maar toen ze bezig waren het te lezen werd ik toch wat zenuwachtig. Je wilt toch dat mensen het mooi vinden. Dat je ze een paar uur plezier hebt gegeven. Daar doe je het voor.

Ben je op dit moment met een nieuw boek bezig?
Ik ben bezig met deel twee. Was het niet van plan, maar het eerste deel laat toch veel open en de mensen die het gelezen hebben vinden dat ik vlot en fijn schrijf en verwachten toch een tweede deel. Het tweede deel wilde eerst niet echt ontstaan, maar opeens had ik weer een beeld, een idee. Van daaruit ben ik begonnen en ik moet zeggen dat het erg leuk en ook weer spannend wordt.

Tot slot zijn wij erg benieuwd of je nog tips hebt voor beginnende schrijvers. Wat zou jij de jonge schrijvers van Quizlet op het hart willen drukken?
Wat ik heb gedaan toen ik zover was, en daar bedoel ik mee dat ik vond dat mijn verhalen goed genoeg waren om ze in ieder geval aan iemand te laten lezen, is cursussen en workshops gaan volgen. Daar heb ik enorm veel aan gehad. Net als met vele andere dingen is ook schrijven gebonden aan regels. Als je de regels kent en je hebt een goed verhaal ben je al heel ver. Doe ook eens mee aan een schrijfwedstrijd. Daar krijg je goede feedback.

Meer weten over Ynske? Neem dan eens een kijkje op haar Facebookpagina

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen