Mariska Kool is jaren werkzaam geweest als behandelcoördinator op een Justitiële Jeugdinrichting (JJI) TBS voor de jeugd. Later is de inrichting overgegaan naar gesloten jeugdzorg en werden de slachtoffers van voornamelijk mensenhandel en gedwongen prostitutie beschermd en geholpen. Naast haar werkzaamheden voor justitie is Mariska een groot thrillerfan. Ze leest alles wat los en vast zit, als het maar spannend is. Schrijven doet ze al haar hele leven, voornamelijk spellen: moordspellen en andere reallife-roleplaying-games. Ook schrijft ze groep acht musicals.

"De juiste instelling" is haar eerste thriller, die zij geschreven heeft tijdens de zwangerschap van haar jongste zoon. Op dat moment had ze pas de tijd om eindelijk het verhaal dat al jaren in haar hoofd zat op papier te zetten. Mariska woont met haar gezin in Arnhem en is op dit moment fulltime aan het schrijven.

De juiste instelling zal op 18 december uitkomen. Kun je in je eigen woorden vertellen waar het boek over gaat?

De dood van een jonge groepsleidster, Fleur, slaat een krater in het ogenschijnlijk hechte team van een Justitiële Jeugdinrichting. Als vijf jaar later een uitnodiging voor een herdenkingsdag op de deurmat valt, is de schok compleet. Wie wil hen herinneren aan deze afschuwelijke tijd? Een tijd waar zij absoluut niet aan herinnerd willen worden. Dan verdwijnt er een andere collega, Clair, en wordt het de teamleden gruwelijk duidelijk dat zij niet langer de kop in het zand kunnen steken. Om te overleven moeten zij op onderzoek uit gaan en worden zij tot het ondenkbare gedreven. Maar wie is vriend? En wie is vijand? En nog belangrijker: aan welke kant staan zij zelf?

Hoe kwam je op het idee voor dit boek?
Hoe ik op het idee kwam, tja dat is best een lastige vraag eigenlijk. Ik heb jarenlang als gedragswetenschapper gewerkt op een Justitiële Jeugdinrichting. Ik werk heel graag met jongeren.

Zelf ben ik ook gek op thrillers. De meeste thrillers spelen zich af bij de politie of met advocaten, maar nooit in deze setting. Dat vind ik jammer. Het is namelijk een hele bijzondere setting waar ik graag over vertel. Vandaar dat ik hiervoor gekozen heb. Het verhaal zelf en alle personages heb ik uit mijn duim gezogen, het is dus geen waargebeurd verhaal.

Kun je je hoofdpersonages introduceren?
Het verhaal speelt zich af tussen teamleden. In totaal zijn er tien personages die een rol spelen. Sommigen zijn groepsleiders of hebben andere functies binnen de inrichting, zo krijgt de lezer een beetje een beeld van het reilen en zeilen op een JJI. Het is opgezet als de meeste series van tegenwoordig, veel personages en veel (inter)actie. Natuurlijk hebben alle personages een eigen karakter met sympathieën en antipathieën, angsten, kwaliteiten, etc. Net als ieder mens. Het moet voor de lezer heel duidelijk zijn waarom iemand iets doet of laat. Het mooiste van meerdere personages en geen duidelijk hoofdpersonage is dat iedereen zich verbonden voelt met een karakter. De een voelt mee met de jonge naïeve groepsleidster, Emily en de ander voelt mee met bijvoorbeeld de moordenaar. Het is erg leuk om terug te horen hoe iedere lezer het vanuit zijn eigen perspectief gelezen heeft.

Hoeveel uur per week besteed jij ongeveer per week aan schrijven?

Meestal zet ik mijn computer rond negen uur aan en begin ik met schrijven. Ik stop zodra ik iets anders moet gaan doen. Met andere woorden: soms schrijf ik maar een paar uur en soms dagen lang. Het is een beetje afhankelijk van mijn agenda en hoe ver ik in een verhaal zit. Het plotten: verhaal uitdenken en de karakters uitwerken doe ik meestal 's avonds in een schriftje.

Wat vind je het allerleukste aan het schrijven boeken?
Het allerleukste aan schrijven is eigenlijk het fantaseren. Meestal denk ik een verhaal helemaal uit voordat ik begin. Meestal gaat een personage echter ineens iets heel anders doen dan dat ik bedacht had, zo wordt het meestal voor mijzelf ook een verrassing hoe het verhaal nu verder gaat. Dat vind ik eigenlijk het allerleukst. Soms pakt dit goed uit en soms ook helemaal niet. Het is altijd weer een verrassing. Mijn schrijfmethode wijkt op dit vlak af van de meeste schrijvers. Voor mij werkt het zo het prettigst.

Ben je op dit moment met een nieuw boek bezig? Kun je daar al iets over vertellen?
Op dit moment werk ik aan twee nieuwe thrillers. De Young Adult thriller speelt zich af op de middelbare school.

In een sjieke buitenwijk staat het Arnhems Lyceum met haar perfecte leerlingen, tenminste, als je de leerkrachten mag geloven. Toch is de 6 VWO-scholier Merel de Winter vlak voor de zomervakantie overleden aan een overdosis. Amber van Yzerdoorn, de dochter van een beroemde regisseur, is in de zomervakantie bij haar vader gaan wonen. Ze start haar eindexamenjaar dan ook op het Lyceum. Voor deze gelegenheid heeft haar vader een schoolmusical geschreven. Amber wordt dan ook meteen opgenomen in het populaire clubje. Aan het einde van Ambers eerste schooldag verdwijnt ook Kathelijn spoorloos....Een thriller vol cybercrime, met ogenschijnlijk keurige leerlingen van zes VWO, die alles behalve keurig blijken te zijn.

De thriller voor volwassenen speelt zich in mijn eigen woonwijk af. Ik woon namelijk op een bijzonder stukje Nederland waar ook de gekste dingen zijn gebeurd. Tijdens het bouwen van de wijk worden een paar verbrande lijken gevonden, echt gebeurd. Alleen bleken dat Canadezen en een Duitse soldaat te zijn. In het boek zijn het vrouwen. Vrouwen die verschillende identiteiten blijken te hebben. In dit verhaal is een grote rol voor de forensische opsporing weggelegd.

Tot slot zijn wij erg benieuwd of je nog tips hebt voor beginnende schrijvers. Wat zou jij de jonge schrijvers van Quizlet op het hart willen drukken?

Oh ook zo'n moeilijke vraag. Tja, het is eigenlijk een open deur, maar schrijf en schrijf en schrijf en blijf vooral heel veel lezen. Veel schrijvers lezen niet meer, uit angst dat zij door andere schrijvers beïnvloed worden. Ik vind dat een beetje vreemd. Niemand kan namelijk schrijven zoals jij. Je leert er alleen maar van. Waar ik zelf veel aan heb gehad zijn proeflezers. Wissel je schrijfsels uit en wees kritisch op elkaars werk.

Een andere tip is: schrijven is fantaseren, alles kan alles mag, ongeacht het genre. Er zijn geen grenzen, geen beperkingen. Toch moet je verhaal geloofwaardig zijn. Geloofwaardigheid zit hem vaak in de details. Dus als je schrijft over een bakker, postzegelverzamelaar, een leerkracht, etc., zoek dan iemand die dat ook doet en interview die persoon. Mijn ervaring is dat iedereen graag vertelt over zijn werk of hobby. Details als de zwaarte van de boekentas van de leerkracht, het familiegeheim van de bakker en hoe dat een familiegeheim is geworden, zijn de details die je verhaal geloofwaardig maken. En het is bovendien heel erg leuk om te doen. Zo ben ik bijvoorbeeld te weten gekomen dat de professor die de insecten onderzoekt bij een moordzaak ook een boekje heeft geschreven over eetbare insecten met allerlei recepten. Het heet: Het smaakt naar nootjes, maar dan met pootjes. Ik bedoel maar, de realiteit is vaak nog gekker dan je fantasie. Het zou jammer zijn als je deze informatie zou missen.

Meer weten over Mariska? Bezoek haar website of volg haar op Facebook

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen