Emma Leads is de pseudoniem van Elma Wijnands – Leenders. Ze is geboren in 1964 in een klein dorp in Zuid - Limburg. Schrijven deed ze altijd al graag en haar dagboeken zijn daar een bewijs van. Toen ze twaalf jaar was schreef ze al een verhaallijn over een Engel.Haar broer heeft het er nu nog wel eens over! Nadat ze kinderen kreeg, bleef er weinig tijd over om iets te kunnen schrijven. In de periode dat ze herstelde van borstkanker, is ze weer begonnen met schrijven onder haar pseudoniem.

Claire is op 16 april 2016 uitgekomen. Kun je in je eigen woorden vertellen waar het boek overgaat?
Mijn verhaal gaat over Claire Leonora Hodiamont. Zij is 18 jaar als ze in mijn dromen verschijnt. Ze leeft in Séte (Frankrijk) in het jaar 1838. Claire is geboren in Saint Guilhem de Désert (Frankrijk). Ze wordt door hoofdmeester Dupont op de koets naar Séte gestuurd. Paulette Pettiers biedt haar een kamer aan en Justine Hanon een baan. Bij Maison Hanon is Claire op haar plaats. Haar oma heeft haar leren naaien. Langzaam ontspint haar verhaal, een bijzonder verhaal.

Wat trekt je aan tot de tijdsperiode waarin je verhaal afspeelt?
Die trekt me totaal niet, maar Claire leefde in die tijd, dus moest ik me gaan inlezen.
Haar verhaal ben ik gaan opschrijven in 2002. Internet zoals we dit nu kennen, was er toen niet. En ik heb besloten me niets van de situatie in 1838 aan te trekken. In elke oorlog zijn er dorpen/steden die gewoon doorleven.

Hoe heb je onderzoek gedaan naar deze tijdsperiode?
Geluisterd naar wat Claire me vertelde en toch op internet gezocht. Maar de meeste dingen heb ik pas achteraf kunnen controleren, toen het internet toegankelijker was.

Je hoofdpersoon werkt als naaister en ontwerpt kleding. Heb je daar zelf ook interesse in?
Ik kan niet breien en ook niet naaien. Tekenen, schilderen (als ik tijd heb) en schrijven, dat kan ik wel.

Hoe gaat het schrijfproces bij jou? Werkt je het tevoren uit of vormt het verhaal zich tijdens het schrijven?
Bij mij werkt het zo: het verhaal begint te lopen wanneer ik het eerste woord typ.
Een verhaal kan in mijn dromen ontstaan, of doordat iemand iets zei. Een goed voorbeeld is: op weg naar huis, valt de naam Lily in de bus. Twintig minuten later is haar verhaal compleet (in mijn hoofd). Hopelijk maken jullie ooit kennis met haar moeder Bente Lofte. Zo heb ik vele verhaallijnen in mijn hoofd die wachten totdat ik aan hun verhaal begin.

7Welk deel van het schrijfproces vind je nu het lastigst?
Niets eigenlijk, ik voel me als een vis in het water. Ik ben leergierig en sta open voor feedback. Ik verheug me iedere keer weer als ik mijn computer op start en Word aanklik.

Tot slot zijn we erg benieuwd of je nog tips hebt voor beginnende schrijvers. Wat zou jij de jonge schrijvers van Quizlet op hart willen drukken?
Vasthouden aan je droom. Niet afhaken, ook na vele afwijzingen. Dat klinkt cliché maar ik heb Claire’s verhaal in 2002 geschreven, ik heb toen het herschreven en weer herschreven. Haar verhaal zou in oktober 2015 gepresenteerd worden, maar dit is door het overleden van mijn uitgever in april, 2016 geworden. Laat mensen jouw verhaal lezen en luister naar hen. Sta open voor alle feedback en zie het niet als iets negatiefs maar als een bijzonder leermoment.

Wil je meer weten? Volg Emma dan op Facebook of bezoek haar site. Volg hier de facebookpagina van het boek.

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen