Jij beslist natuurlijk helemaal zelf hoe jij iemand beoordeelt, maar als je niet zo goed zou weten waar de puntjes precies voor staan:

x Originaliteit: Dit puntje zegt het zelf al. Hoe origineel is het verhaal? Was het einde onvoorspelbaar? Was er een leuke plottwist? Slaagde de schrijfster erin om het verhaal haar eigen te maken? Of was het idee zelf al helemaal uniek? Vermeed deze user clichés? Dat zijn allemaal puntjes die meetellen voor de originaliteit, maar natuurlijk is originaliteit zoveel meer dan dat.

x Spelling en grammatica: Hoeveel fouten zie jij passeren in deze tekst? Dat is de vraag die je je moet stellen bij dit puntje. Ik trek bijvoorbeeld standaard een half punt af voor iedere fout die ik tegen kom (maar ik zie natuurlijk niet alle fouten). Komt een fout meerdere keren voor, dan trek ik er slechts één keer een punt voor af (tenzij het een zware (grammaticale) fout is). Voor een dt-fout trek ik wel een héél punt af. Maar, zoals ik al zij, jij bepaalt helemaal zelf hoeveel punten je aftrekt voor iedere fout. Trek jij liever een heel punt af per fout, of liever 0.25? Even goede vrienden.

x Spanning en vlotheid: Hoe slaagt de schrijfster erin de spanning op te bouwen? Leest de schrijfstijl vlot? Zat je helemaal in het verhaal, of net niet? Dat is een beetje waar je rekening moet houden bij de punten voor dit aspect, al kun je het heel ruim opvatten.

x Alinea's: De eerste vraag is natuurlijk: zijn er alinea's? Daarnaast moet je je afvragen of de alinea's niet te lang (of eventueel te kort) zijn en daarmee de vlotheid van het verhaal kunnen verhinderen.

x Uitvoering: Ik snap dat dit puntje misschien wat vaag is. De uitvoering is eerst en vooral of de user zich aan de opdracht heeft gehouden. Daarbij horen de speciale voorwaarden die ik heb opgegeven, maar - natuurlijk - ook de opdracht zelf. Als een user te veel of te weinig woorden heeft (en daarmee bedoelen we echt meer dan 100 woorden te veel of te weinig) dan mag je daar punten voor aftrekken. Ik trek bijvoorbeeld af per honderdtal. Is het maximum 1700 en heeft iemand 2000? Dan kan die persoon nog maximaal 8/10 halen voor de uitvoering. Maar - nogmaals - hoeveel punten jij daar al dan niet voor aftrekt, is jouw keuze. Daarnaast is de uitvoering ook een beetje het 'totaaloordeel' dat je velt. Wat was jouw algemene indruk?

Dit zijn de punten die regelmatig zullen terugkeren, al zal het punt 'alinea's' waarschijnlijk na de eerste ronde worden opgenomen in het puntje spanning en vlotheid.

Reageer (1)

  • Puellae

    Waar kan ik punten geven/aftrekken voor taal(gebruik)?

    Want dat zijn niet echt fouten, maar meer stijl puntjes.

    Of daar geen punten aan verbinden maar het wel noemen in de uitleg?

    8 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen