Foto bij Sinterklaas Kapoentje [COTM]

Kinderen worden spontaan vrolijk wanneer ze de man met de rode mijter, de gouden staf en de lange witte baard voorbij zien wandelen. Pieten die letterkoekjes in het rond strooien, gekke toeren uitvoeren en de kinderen aan het lachen maken. Een paard dat de sint door het hele land laat reizen en wederom het geluk van de kinderen naar boven doet komen. Cadeautjes, mandarijntjes, koek en snoep, wat is het toch fantastisch zo'n dag als 5/6 december (hangt ervan af of je van België of Nederland bent). Maar is onze goeie ouwe vriend niet misleidend?

De waarheid is wellicht bekent, de Sint is pure fantasie. De cadeautjes en het vele snoepgoed zijn echter wel realiteit. Op zich niks mis mee, maar kinderen krijgen vaak het gevoel dat ze alles kunnen vragen wat hun hartje begeert. Het geld groeit echter op niemands rug. Ook niet op die van 'de Sint'. Toen ik jong was bleef het bij barbiepoppen en gezelschapsspelletjes, maar tijden veranderen en generaties ook. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat de kinderen van de nieuwe generatie intussen al te veel afweten van elektronica. Het wordt steeds 'normaler' om kinderen van een jaar of 7 met hun mobiel in de aanslag de straat te zien oversteken.

Gisteren kwam mijn zusje me aan mijn arm trekken om te vragen wat ik van haar lijstje vond. Ik stond werkelijk versteld. Een Ipad heeft ze al, maar ze vindt de hare te traag dus vraagt ze aan de Sint een nieuwe. Voor op haar kamer wil ze een flatscreen zodat ze niet beneden hoeft te spelen op de Playstation die ze ook van de Sint verlangt. Het meest normale van dit hele lijstje was de stijltang. Al begrijpen jullie me vast als ik zeg dat ik geen flauw benul heb van wat een 7-jarige met een stijltang moet aanvangen.

Geen moment hebben we getwijfeld om de waarheid achter de Sint dan eindelijk voor haar te onthullen. Mijn ouders hebben haar de Playstation beloofd, maar de overige dingen kan ze mooi op haar buik schrijven. Haar reactie had ik echter niet zien aankomen. Ze nestelde zich op de bank, trok een deken over haar hoofd en ik hoorde haar zachtjes snikken. Toen ik vroeg waarom antwoordde ze met: "Dus jullie hebben al die tijd tegen me gelogen?"

Ik concludeer hieruit dat sinterklaas niet enkel gelukkig maakt, maar ook bankrekeningen plundert en ons indirect leert dat een leugentje best kan. Of sinterklaas nu positief of juist negatief is? Dat blijft voor mij onduidelijk, want ik ben vast niet de enige die de glimlach van een jong meisje of een kleine jongen niet weet te weerstaan.

Het is me toch een kapoentje die goeie, ouwe Sint.

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen