Foto bij Thuiskomen - schrijfwedstrijd Perffect

De opdracht:
Met de eerste opdracht is het de bedoeling dat jullie een dialoog gaan schrijven. Dit kan tussen twee personen zijn, of meerdere. Is het een goed gesprek, een emotioneel gesprek? Wil de ander luisteren, raakt er iemand gefrustreerd? Hoeveel woorden worden er gewisseld? - allemaal belangrijke vragen voor het verloop van een gesprek.

Maar bij het schrijven van een spannende en goede dialoog komt veel meer kijken. Elk woord, maar ook elke uitspraak moet worden afgewogen. Past dit bij mijn personage, draagt dit bij aan mijn verhaal? En zeggen ze letterlijk wat ik wil dat zij zeggen, of maak ik de boodschap op een andere manier duidelijk?

Het moet een belangrijke dialoog zijn, het moet iets laten zien, een emotie of hoe je personage in elkaar zit - niet alleen maar "Wil je mij het zout aangeven?" Of kun je daarmee een belangrijke dialoog maken?

Belangrijk aan een geschreven dialoog is dat het bijdraagt aan je verhaal, het moet iets opleveren. Daarom is spreektaal en dialect bijvoorbeeld haast niet van toepassing. Elk woord moet worden afgewogen.

Een voorbeeldje: welk personage zegt "Godverdomme!" en welk personage durft dat niet uit te spreken of zegt in een heel enkel geval dan een variatie: verdikkie.



Ik heb gekozen voor één van de meest 'gewogen' dialogen die er bestaan: het gesprek of je een land in mag of niet. De feiten in het verhaal (de procedure) kloppen normaal gezien allemaal, aangezien ik vorig jaar nog recht heb gestudeerd (:
Daarnaast heb ik ervoor gekozen om de vader doof te laten zijn, want men vergeet vaak dat gebarentaal ook een vorm van communiceren is. Ik heb geteld en normaal zitten er 293 gesproken woorden in, waardoor het ook ietsje langer is dan zou mogen.
Hopelijk vinden jullie het iets!

Deze story is niet geschikt voor alle leeftijden. Daarom is deze alleen te lezen als je bent ingelogd. Zo houden we Quizlet.nl leuk voor alle bezoekers.

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen