Beoordelingen - Dazai


Azraq

Totaal: 53,5/100

x Originaliteit (zombie(s)): 12/20

Je zei het zelf al: je zombies zijn niet erg origineel. Veel meer valt er niet over te vertellen. Je hebt het over een ziekte die de zwakkeren aantast, mensen die immuun zijn... Het was weinig vernieuwend, moet ik eerlijk zeggen. Ook miste ik het echte 'zombie' gebeuren, ik vond de zombies net iets te weinig zombie. Het waren wel zombies natuurlijk (je moest ook maar één aspect van de zombies gebruiken, dus daar doe je niets verkeerd), maar ik vind ze een beetje te mager uitgewerkt.

x Originaliteit (verhaallijn): 6/10

Ik vind dit een heel moeilijke om het te beoordelen, vooral omdat ik het op sommige momenten een beetje 'warrig' vond (meer uitleg volgt). Soms wist ik niet helemaal waar je naartoe wilde, en daardoor volgde ik het verhaal niet altijd even goed, waardoor het moeilijker wordt om te zeggen of het al dan niet origineel is. Die man die daar opeens in zijn kamer lag... Ik wist niet echt wat daar precies gaande was. Dat zombies mensen opsluiten is misschien wel origineel, maar opnieuw vond ik het net niet genoeg uitgewerkt. Ik werd opnieuw niet echt van mijn stoel geblazen, al had ik in het begin wel het gevoel dat je echt naar een heel originele climax toewerkt, maar die climax bleef helaas uit.

x Personages: 8/15

Ik tel twee echte hoofdpersonages, een irritante vrouw in de kooi naast hem en een random man in zijn kamer. Ja, je hebt vier personages, maar ik heb het gevoel dat maar twee personages er echt toe doen, en de rest gewoon decoratie is. De hoofdpersonages zelf vond ik ook niet echt heel... sprekend. Ik krijg niet echt een beeld van je hoofdpersonages (maar wel van die vrouw die eerder 'decoratie' was), en dat vind ik vrij jammer. Qua personages blijft het vrij oppervlakkig. Bij een kort verhaal heb je ook geen ruimte voor echte ontwikkeling, dus dit had je op kunnen lossen door 'typetjes' te nemen.

x Spelling en grammatica: 6,5/10

“Lora! Kom eens hier?"

'Kom eens hier' is geen vraag, maar een bevel. Er moet dus gewoon een punt. -0,5

Het was een schotel met wok groentes, die ze zo direct over de kip zal gooien.

Zou. Je schrijft in de verleden tijd, dus dit moet ook zeker verleden blijven. -1

“We maken die wond wel schoon,” Zij reikte haar hand uit, zodat ik die kon vastpakken en op kon staan.

Hier moet gewoon een punt. -0,5

Er was een sfeer tussen ons wat nog nooit eerder was voorgekomen.

Ik vermoed dat hier 'die' moet staan. 'Wat' kan ook, maar dan heeft de zin een vreemde betekenis. Als je hier 'wat' zet, zeg je dat er nog nooit eerder een sfeer tussen hen is geweest. Als er 'die' staat (en dit bedoel je volgens mij, correct me if I'm wrong) gaat het om een specifieke sfeer die er nog nooit is geweest tussen hen. -0,5

(...) bepaalde genen in het lichaam was er zwak tegen.

'Bepaalde genen' is meervoud, dus moet het werkwoord hier 'waren' zijn. -1

x Opbouw van het verhaal: 4/10

Zoals ik al heb gezegd: warrig. Het eerste wat het warrig maakt, is dat ik in het begin niet doorhad wat het cursieve gedeelte nu precies was. Pas ongeveer in de helft merkte ik dat de normale tekst als het ware een soort 'commentaar' was op het verleden. Daarnaast bleef het ook heel vaag wat er precies gebeurd was. Alles liep een beetje door elkaar, maar dat kan ook zijn omdat ik niet door had dat die cursieve tekst verleden was. Ik denk dat je in dit geval beter had gewerkt met 'echte', aangekondigde flash backs, in plaats van als het ware twee verhaallijnen door elkaar te mengen. Daarnaast is er ook weinig actie in het verhaal, omdat het bijna een volledige terugblik is. Er gebeurt niet echt iets, en dat blijft zeer jammer.

x Het houden aan de opdracht: 9/20

De personages waren niet precies hoe ik ze had gewild, maar daar is een speciaal onderdeel voor, dus zoveel punten zul je er niet voor af krijgen. De zombies miste ik ook een beetje. Daarnaast kwam het ook niet heel duidelijk naar voren dat je personage een kluns was en ben ik de tragedie misschien een beetje misgelopen (al was dat waarschijnlijk hetgeen wat zich afspeelde in zijn verleden). Je zit wel binnen de woordenlimiet en je bent binnen het genre gebleven, maar ik vond alles een beetje ondermaats uitgevoerd. Het was er allemaal wel ongeveer, maar net niet genoeg uitgewerkt.

x Spanning: 8/15

Het komt waarschijnlijk door de verwarring, maar ik vond het nogal een moeilijk verhaal, waardoor het niet echt spannend was. Ik moet wel zeggen dat die vragen op het eind leuk waren, maar opnieuw: niet erg veel actie. Actie is niet per se nodig om spanning te creëren, maar ik denk wel dat het beter was geweest als je het verhaal volledig had laten afspelen in het verleden, op het moment dat hij werd ontvoerd door de zombies. Daar had je dan heel erg diep in kunnen gaan op de emoties. Omdat hij nu zijn dood al een soort van aanvaard had, waren zijn emoties een beetje oppervlakkig, waar ze eigenlijk heel vurig hadden kunnen zijn.


Square

Totaal: 86,5/100

x Originaliteit (zombie(s)): 14/20

Een fout gelopen experiment met zombies als gevolg? Het komt vaker voor. Een fout gelopen experiment op tienerniveau... Iets minder gebruikelijk, maar nog steeds niet extreem origineel. Dit alles gaf me een heel klein beetje de Phineas and Ferb vibe, waardoor je er opnieuw in bent geslaagd je verhaal zeer Disney te maken. Ik heb er heel erg van genoten en ik vond het echt zalig, maar echt heel origineel was het niet. (Horrorzombies ontweken? Mission accomplished XD)

x Originaliteit (verhaallijn): 8/10

Ja, opnieuw: Disney. Misschien moet je eens een script schrijven voor een Disneyfilm of zo, ik ben er zeker van dat je het geweldig zou doen c: Ik heb dit verhaal echt gelezen met een big smile op mijn gezicht (je doet me even vergeten dat ik kritisch moet lezen en zo), maar toch had ik het gevoel sommige stukjes te herkennen, al kan ik niet meteen zeggen vanwaar precies. Ook dat einde (wat ik trouwens wel echt heel leuk gevonden vond), zag ik ergens wel aankomen.

x Personages: 14/15

Geweldig! Dit is echt wat ik wilde zien. Je personages stonden er echt en alles aan ze klopte. John was de klunzige nerd (en dat heb je ook mooi getoond met zijn gebrek aan conditie) en Maya de goth zus (die je ook geweldig hebt neergezet, want alles aan het plaatje klopte gewoon, van haar zwart gelakte nagels tot dat moment waarop ze even schrok en daarna weer emotieloos tegen de muur leunde). Je derde personage, de mamie, had je misschien iets meer diepgang kunnen geven, maar ze was een zombie voor het grootste gedeelte van het verhaal, dus ik vergeef het je.

x Spelling en grammatica: 10/10

Je bent een bèta voor iets :')

x Opbouw van het verhaal: 9,5/10

Het klopte gewoon, ik weet niet hoe ik het anders moet zeggen. Van het begin tot het eind was er gewoon helemaal niets wat me stoorde. Nergens dacht ik van: maar als ze het nu zo had aangepakt, zou het beter zijn... Dus, blijf gewoon zo doorgaan.

x Het houden aan de opdracht: 18/20

Tot nu toe ben jij echt degene waarvan ik vind dat ze zich het best aan de opdracht heeft gehouden! Het enige wat ik miste, was de tragedie. Misschien was het hele verhaal een kleine tragedie, maar zo voelde het niet echt aan. Ik denk dat de dood van hun vader de tragedie moest zijn, maar ik zou het er niet uithalen als tragedie mocht ik niet geweten hebben dat er een tragedie in verscholen moest zitten. Voor de rest heb je alles perfect gedaan (maar opnieuw wil Q jou saboteren door het te laten lijken alsof je te veel woorden hebt XD).

x Spanning: 13/15

Het is een heel ander soort spanning dan je normaal gezien terugvindt in een zombieverhaal. Het is een beetje een... (niet verkeerd opnemen) kinderlijke spanning. Ik denk dat jouw laatste twee inzendingen me allebei zo'n grote glimlach gaven omdat ze me allebei een beetje doen denken aan de films uit mijn jeugd. Het is best wel een gave om een plot dat niet geheel volwassen is toch in de smaak te doen vallen bij een (ongeveer) volwassen publiek. En ik weet niet waar ik het nog bij moet zetten, maar ik vond de komische ondertoon in je verhaal echt geweldig, het las echt gewoon zalig!


Underscore

Totaal: 47,5/100

x Originaliteit (zombie(s)): 10/20

En de prijs voor de origineelste manier voor het ontwijken van de setting gaat naar... :') Echt serieus, een 10/10 voor hoe jij de zombies hebt ontweken. Eigenlijk vind ik het wel geniaal dat je het durft, maar ik moet natuurlijk wel streng blijven. Ik zei dat de opvatting van de zombies vrij was, maar dat wel duidelijk moest zijn dat het over zombies ging. Langs de ene kant vind ik het zeer origineel hoe je de zombies hebt weten te ontwijken (maar toch niet helemaal), maar langs de andere kant heb ik ook zoiets van: waar zijn mijn zombies? Ik weet het niet helemaal. Ook omdat Mev technisch gezien wel door kan gaan als een figuurlijke zombie (omdat hij heel mager is en zo). Je maakt het me echt heel moeilijk, hoor, want in feite is het wel origineel, maar het steekt toch dat het niet echt zombies zijn (dus ik hoop dat je mijn score kunt begrijpen).

x Originaliteit (verhaallijn): 5/10

Goh, en dan de verhaallijn... Ik vind het vrij moeilijk, want langs de ene kant zie ik wel een paar clichés terugkomen, maar het feit dat je zelf de moeite hebt genomen een organisatie en hun motieven te verzinnen, dat is wel weer leuk. Toch mis ik die 'wow'-factor. Ik had in het verhaal op geen enkel moment het gevoel dat het iets was wat ik nog nooit eerder had gezien. Een organisatie die rebelleert tegen een andere organisatie en daarvoor het hoofdpersonage nodig heeft? Het is niet echt een verfrissend idee, en dat is best jammer.

x Personages: 9/15

Je personage is een jongen, maar toch had ik het gevoel dat het een meisje was, dat is al één ding dat niet echt klopt. Ook kon ik me je personages niet echt voorstellen, ze waren niet echt beter uitgewerkt dan de personages uit je vorige opdrachten. In feite vond ik je personages uit je vorige opdracht zelfs beter uitgewerkt, en dat vind ik toch ontzettend jammer. Je personages missen vooral diepgang, en daarnaast ook iets wat 'eigen' is aan het personage, iets waardoor je denkt: 'Ja, dit is nu eens echt typisch personage x.' Roran vond ik nog wel oké uitgewerkt, omdat je wist wat je van hem kon verwachten, maar het is een makkelijk type: de jongen die je hoofdpersonage altijd afsnauwt. Warren vond ik er te weinig in voorkomen om echt een idee te krijgen van zijn persoonlijkheid, het enige wat je over hem te weten komt, is dat hij TNG wil bestrijden, maar... hoe is hij? Je hoofdpersonage, geschreven in de ik-vorm, kwam het meest voor in het verhaal, maar ook bij hem had ik niet echt het gevoel dat ik hem op het einde kende. Ik denk dat je meer punten had kunnen scoren als je iets dieper was ingegaan op de gevoelens van je hoofdpersonage, en als je iets meer had gefocust op het gedrag van de andere personages - of tenminste op hoe je hoofdpersonages hun gedrag interpreteert.

x Spelling en grammatica: 0,5/10

Waarom ik ja heb gezegd. Dat weet ik ook niet.

Ik zou hier een komma zetten, want die 'waarom ik ja heb gezegd' is geen zin op zich. Je kunt het ook aanpakken door er bijvoorbeeld een vraagteken te zetten, dan gaat het wel. -0,5

'Mev liggen!' Schreeuwt Roran ineens.

Komma + kleine letter. -1

'Het is gevaarlijk om te dag dromen in deze tijden, Mev.'

Dagdromen is aan elkaar vast. -0,5

Op de zijkant staat ik grote witte letters: THG.

Waren ze fan van The Hunger Games? :') Ik denk dat het TNG moet zijn, haha. -1

'The Next Generation.' fluister ik.

--> 'The Next Generation,' fluister ik. -1

'Wat the f..' mompel ik.

Dit is echt een minuscuul foutje, maar er moeten drie puntjes. -0,5

'Waar zijn we.' Fluister ik.

--> 'Waar zijn we?' fluister ik.
Voor een foute directe reden trek ik maar één keer een punt af, maar je vergeet hier ook een vraagteken, dus -1

Roran schut zijn hoofd.

Schudt*
Au, mijn ogen :') -2

Ik weet niet hoelang we lopen, waarschijnlijk amper 5 minuten ik ben slecht met tijd, maar op een gegeven moment schijnt licht ons tegemoet.

Er zijn een aantal dingen mis met deze zin, ik zou ervan maken:
Ik weet niet hoelang we lopen, waarschijnlijk amper vijf minuten - ik ben slecht met tijd -, maar op een gegeven moment schijnt er een licht op ons. (tegemoet schijnen vind ik een vreemde uitdrukking) -1

Jij mijn jongen. Jij bent bijzonder.

--> Jij, mijn jongen, jij bent bijzonder. -1

x Opbouw van het verhaal: 6/10

Ik heb het gevoel dat het allemaal heel goed uitgedacht is in je hoofd, maar in het verhaal zelf vind ik het een beetje te warrig overkomen, waardoor er soms wat gaten zitten. Jouw grootste valkuil is (en ik denk dat je je die vraag zelf ook wel hebt gesteld): 'Waarom Mev?' Waarom is Mev nu in hemelsnaam nodig? Ja, Warren denkt dat hij dapper is, maar er zullen wel meer dappere mensen zijn, zeker? Daarnaast: Waarom was Mev TNG aan het bespieden? Hoe is Warren te weten gekomen dat Mev die stelling heeft omgegooid? Waarom werd precies Roran erop uitgestuurd om Mev op te halen (of had dat geen reden?), en wat was zijn hele rol in het gebeuren? Daarnaast (en dit heb ik bij een van je vorige opdrachten ook al gezegd) gebeurde er niet veel in je verhaal. Opnieuw was er weinig tot geen spanning/actie aanwezig. Ja, ze waren continu in gevaar, maar ik voelde het gevaar niet. Je bouwde wel op naar het moment waar ze Warren zouden zien, maar je had beter opgebouwd naar iets... spannender, denk ik.

x Het houden aan de opdracht: 8/20

Ik denk wel dat je het voelde aankomen...
x Sci-fi: Ja
x Binnen het woordenaantal: Ja
x Zombies: Helaas, nee
x Personages: Ondermaats
x Tragedie: Ja
x Kluns: Ja (hier wel m'n complimenten voor)

Toch lag er bij deze opdracht heel veel nadruk op de personages, en ja, we mogen niet vergeten dat je de kern van de opdracht (zombies) in feite een beetje hebt genegeerd.

x Spanning: 9/15

Ja, zoals ik al zei: de spanning mist een beetje. Dit komt vooral omdat het gevaar uitblijft. Ik voel de angst van je hoofdpersonage niet (misschien omdat ie zo'n kluns is). Maar dan nog... In tegenstelling tot je vorige inzending voel ik niet de drang om verder te lezen, en dat is jammer, want ik heb gezien dat je het kunt. Misschien verwacht ik wel een beetje te veel, maar ik weet bijna zeker dat je dit eigenlijk veel beter had gekund. Je zei wel dat zombies niet jouw dada waren, maar aangezien je ze toch professioneel hebt ontweken... :')


Necessity

Totaal: 79/100

x Originaliteit (zombie(s)): 18/20

Ik heb zo'n dubbel gevoel hierbij, want langs de ene kant mis ik een beetje dat zombie-achtige, maar je hebt zeker en vast wel een aspect van zombies gebruikt, namelijk dat het doden zijn die terug tot leven komen en ik ga er niet moeilijk over doen (niet bij dit puntje, in ieder geval). Ik ben een enorme zombiefreak en ik heb heel wat zombieverhalen gelezen, maar ik heb het eigenlijk nooit op deze manier gezien. Je hebt het heel erg origineel aangepakt, door niet het leven als zombie op aarde te beschrijven, maar dat van iemand die bang is om weggehaald te worden uit de hemel. Dus eigenlijk vind ik dit een van de origineelste zombieverhalen ooit, maar mocht ik dit buiten de wedstrijd lezen, zou ik het wel nooit labelen als zombieverhaal (dus dat steekt een heel klein beetje).

x Originaliteit (verhaallijn): 8,5/10

Langs de ene kant... iemand die in de hemel terecht komt en het daar enorm naar zijn zin heeft (meer dan op aarde)... zo origineel is het niet. Maar langs de andere kant vind ik toch dat je het zeer origineel hebt aangepakt. Vooral de manier waarop je verhaal is opgesteld (met de zinnetjes tussendoor) en ook dat einde. Eigenlijk zie je het einde wel aankomen (want het kan echt niet dat hij immuun zou zijn voor wat het gebeurde), maar toch is het zo pijnlijk, ook door wat Ashlee en Clark zeggen voordat hij gaat slapen...

x Personages: 12/15

Ik vind dat je personages best goed zijn uitgewerkt, op je hoofdpersonage na - en dat is jammer, want het is tenslotte je hoofdpersonages. Ashlee en Clark zijn twee typetjes, maar je hebt ze wel heel erg goed neergezet en je bent trouw gebleven aan hun persoonlijkheid. Dat vind ik heel knap gedaan, want hoewel je het jezelf makkelijk maakt met typetjes, is het toch niet altijd even makkelijk om hun persoonlijkheid aan te houden. Over Franks persoonlijkheid komen we echter niet zoveel te weten, ja, we kennen een beetje over zijn verleden, maar hoe is Frank nu echt?

x Spelling en grammatica: 9,5/10

Hij is wel schattig he?
--> Hij is wel schattig, hè? -0,5

x Opbouw van het verhaal: 9/10

Er gebeurt niet veel en je gaat niet enorm diep in op de feiten, maar toch heb ik echt met veel plezier doorheen dit verhaal gelezen. Ook wat ik al heb vermeld bij originaliteit: die zinnetjes tussendoor waren echt heel leuk gevonden!

x Het houden aan de opdracht: 10/20

Ik denk dat ik dit ook al gezegd heb bij de eerste opdracht, maar je houdt je niet echt aan het genre sci-fi. Opnieuw geef je er meer een fantasykantje aan en dat is natuurlijk niet erg, maar het is wel een sci-fi wedstrijd voor iets. (En ik maar denken dat mijn deelnemers door de opdrachten gedwongen zouden worden om sci-fi te schrijven... niet dus XD) Een kenmerk aan sci-fi is dat het zich afspeelt in een toekomst waar er iets drastisch veranderd is, en jouw verhaal speelt zich eigenlijk niet af in de toekomst om mee te beginnen. Daarnaast werkt sci-fi ook heel verklarend, de verklaring hoeft niet te kloppen, maar hij is er wel - en hij is 9/10 wetenschappelijk. Hier was jouw verklaring echter bovennatuurlijk. Alles eraan schreeuwt echt fantasy, dus dat is eigenlijk best jammer. Daarnaast (zoals ik al zei) zou ik dit verhaal nooit bestempelen als een zombieverhaal buiten de context van deze wedstrijd. Er zijn wel zombies, maar het is net niet voldoende. Voor de rest heb je je personages redelijk goed weten uit te werken, was er een kleine tragedie in het verleden van je personage, en was je personage een kluns (want hij viel van zijn fiets). Ik vind het trouwens mooi hoe je de hele opdracht in het verhaal hebt kunnen verwerken zonder het geforceerd te laten overkomen, knap gedaan! Je zit ook mooi binnen de limieten, dus dat is ook goed!

x Spanning: 12/15

Echte, pure spanning was er niet (er is geen levensgevaar, see what I did there? XD), maar om de een of andere reden wilde ik toch steeds verder lezen en las het verhaal ook heel erg vlot!


Krolock

Totaal: 77/100

x Originaliteit (zombie(s)): 14/20

Ik vind je locatie heel erg leuk gevonden, dat bejaardentehuis, en ook het feit dat je begint bij het begin, wat bij zombieverhalen bijna nooit het geval is. Voor de rest bleef het echter wel erg cliché, van het uitzicht van de zombies tot het feit dat ze duidelijk uit waren op wat mensenvlees. Het had wel een beetje een frisse noot, maar het onderscheidde zich niet heel erg van de andere zombieverhalen die ik heb gelezen.

x Originaliteit (verhaallijn): 7/10

Ik vond het zeker niet he cliché en er zaten dingen in die ik leuk vond (zoals ik al zei: de setting), maar ik vond het op zich weinig verrassend. Ook het feit dat Anna en Tom er op het eind ongedeerd uit komen is nogal... veilig gespeeld, denk ik.

x Personages: 11/15

Van Tom en Anna had ik een redelijk goed beeld. Niet zo goed als van andere personages in sommige andere inzendingen, maar al bij al vond ik ze vrij sprekend. Oma vind ik persoonlijk iets minder goed uitgewerkt, omdat ik op het einde niet 'echt' een beeld van haar had. Maar al bij al heb je dit puntje nog zeer goed volbracht.

x Spelling en grammatica: 9/10

“Zullen we u maar even naar bed toe brengen, mevrouw?” vroeg Anna op haar gebruikelijke toon wanneer ze de ouderen hier aansprak.

Ik kan niet meteen zeggen wat er fout aan is, maar iets voelt gewoon niet goed. Ik zou de 'wanneer' vervangen door 'waarmee' en er een komma voor zetten. -1

x Opbouw van het verhaal: 7/10

Over de opbouw zelf heb ik niet meteen iets aan te merken. Ik vind het leuk hoe je begint met een ietwat 'rustige' sfeer en daarna overgaat in de horror. Het enige struikelblok vind ik dat het allemaal een beetje haastig overkwam. Je had zoveel details kunnen invoegen, details die het verhaal veel ijzingwekkender zouden maken. Ook is het nogal abrupt dat zijn oma opeens een zombie is. Je zou voor dat moment misschien al een tip kunnen geven: een andere bejaarde die zich vreemd gedraagt, bijvoorbeeld. Maar ook wanneer ze vluchten, had je echt kunnen beschrijven hoe bijvoorbeeld een aantal bejaarden hen omsingelde, over hoe ze een paar keer onverwacht gepakt werden... Ik denk dat dat alles het verhaal minder haastig gemaakt zou hebben.

x Het houden aan de opdracht: 19/20

Op het feit dat ik de personages niet extreem goed vond uitgewerkt (maar daar is een apart puntje voor) ben je helemaal binnen de opdracht gebleven, dus prima.

x Spanning: 10/15

Hier ga ik eigenlijk een beetje in herhaling vallen: had je iets meer details in je verhaal verweven, dan was waarschijnlijk een heel stuk spannender geweest. Nu voelde ik het gevaar amper, en dat is jammer.


Kanda

Totaal: 77,5/100

x Originaliteit (zombie(s)): 18/20

Ik hou ervan hoe je het typische zombiebeeld over boord hebt gegooid en echt iets origineels hebt gedaan! Geloof me, dit is tot nu toe (en ik heb nog maar één inzending te gaan) de meest originele uitwerking van zombies die ik ben tegengekomen. Het enige puntje van kritiek waarover ik kan muggenziften is dat het in het begin iets meer op een geestenverhaal leek dan op iets anders.

x Originaliteit (verhaallijn): 9/10

Een groepje jongeren dat op zoek gaat naar geesten? Ik ben de tel verloren hoe vaak ik dat al ben tegengekomen in horrorfilms. Je slaagt er echter wel in het een heel leuke, verfrissende twist te geven, dus daar wel alle lof voor! Doordat het vanaf dat ze binnengaan compleet anders verliep dan wat normaal is in dit soort verhalen, wist ik ook niet helemaal wat er ging gebeuren, dus origineel was het zeker en vast wel!

x Personages: 13/15

Je hebt zeker genoeg personages en ik vond ze ook zeker wel goed uitgewerkt. Je hebt ze heel duidelijke karaktereigenschappen gegeven en daar heb je je ook goed aan gehouden, dus proficiat c: Het enige wat ik hier kan aanhalen, is dat je volgens mij net één of twee personages te veel had. In een kort verhaal zijn er meestal vrij weinig personages, omdat het moeilijk is om veel personages voor te stellen in weinig woorden, en het daardoor makkelijker is om sommige personages door elkaar te halen (wat in het begin wel even het geval was, moet ik toegeven).

x Spelling en grammatica: 7,5/10

Terwijl Rob en Jeroen een wetenschappelijke studie volgden én alles wat met geesten te maken had belachelijk liepen te maken met elke gelegenheid die ze hadden.

Waar is de hoofdzin? :') (Dit heb ik zelf ook vaak aan de hand, haha, tip: probeer je bijzinnen iets korter te maken). -1

(...) waarbij “stomme kluns” nog het vriendelijkste afscheid was (...)

Dat aanhalingsteken hoort daar precies niet helemaal thuis. -1

(...) want struikelen over mijn eigen voeten was een hobby dat ik zo vaak mogelijk uitvoerde.

Het is 'de hobby', dus moet het 'die' in plaats van 'dat' zijn. -0,5

x Opbouw van het verhaal: 7/10

Ik vond het laatste deel echt enorm spannend en ik ben helemaal fan. Waarom toch maar een 7? Omdat het eerste deel echt veel te langdradig was. Ik weet dat je het hebt gedaan om de personages beter te laten kennen, maar ik had het leuker gevonden als je dat in een actie had gedaan. Nu zaten ze daar maar gewoon in een kringetje en er gebeurde eigenlijk niet zo veel, waardoor het op een bepaald moment een beetje saai werd. Heel erg jammer, want van zodra ze naar binnen gaan, wordt echt heel erg goed, en merk je ook duidelijk dat je opbouwt naar de climax waar het motief van die ene man duidelijk wordt. Het enige wat ik verder nog kan opmerken, is dat ik wel heel nieuwsgierig blijf naar het 'hoe' en het 'waarom' van het hele zombiegebeuren.

x Het houden aan de opdracht: 12/20

Ben je misschien vergeten dat dit een sci-fi wedstrijd is? :') Het verhaal was echt veel te veel fantasy, als ik eerlijk moet zijn. Ik hou van fantasy, dus geen probleem, maar het is wel een sciencefiction wedstrijd, dus het kan geen kwaad om dan binnen het sci-fi genre te blijven. Voor de rest heb je je wel perfect aan de opdracht gehouden, maar het blijft jammer van het gebrek aan sci-fi.

x Spanning: 11/15

Zoals al gezegd bij de opbouw: het begin had veel korter gemogen, maar het eind was wel heel erg spannend.


Meruul

Totaal: 73,5/100

x Originaliteit (zombie(s)): 17/20

Wel, alienzombies, why not? :') Ik vind het concept origineel, maar ik heb net niet genoeg informatie over de zombies zelf om te beoordelen hoe origineel ze nu net zijn, omdat ze pas in het laatste deel echt aan bod komen, dus ik vind dit best wel een moeilijke.

x Originaliteit (verhaallijn): 6,5/10

Een soort 'alien' die naar een andere planeet gaat omdat zijn planeet is aangevallen? Wel, ik heb het eerder gezien, moet ik toegeven. Je hebt er opnieuw weer je eigen (schattige) toets aan gegeven, maar ik blijf het niet echt heel verrassend vinden. Dat je op het einde je hoofdpersonage soort van laat sterven (ik ga ervan uit dat hij sterft, haha XD) is wel leuk, je weet dat ik daarvan houd, haha.

x Personages: 12/15

Ik vond je hoofdpersonage, en vooral de elf echt heel erg goed uitgewerkt. Ik kon me ze echt heel levendig inbeelden, en dat is altijd fijn! Het andere meisje had ook wel een paar hele sterke karaktereigenschappen, maar ik vond haar net iets te weinig aan bod komen om haar echt te leren kennen.

x Spelling en grammatica: 9/10

Ik ben ze gevolgd en wil jullie waarschuwen.

Ofwel 'ik heb ze gevolgd', ofwel 'ik ben door ze gevolgd' en ik denk dat het in deze context dat laatste is. -1

x Opbouw van het verhaal: 6/10

Ik vond het eerlijk gezegd te veel inleiding en te weinig actie. In een kort verhaal mag je echt wel heel erg overdrijven met actie en spanning. Je hoeft niet zoveel uitleg te geven als jij doet, want je gaat het (vermoedelijk) toch niet nodig hebben in een vervolg. Daarnaast is de actie die er is (namelijk de zombies) ook vrij oppervlakkig. Ik voelde de spanning niet echt, en misschien komt dat wel doordat je hebt besloten de elf alles te laten uitleggen, dat neemt meteen een deel van de spanning die er was weg (maar nu wijd ik weer te veel over spanning uit). De climax van je verhaal was de uitleg en het moment waarop je hoofdpersonage werd gebeten, maar het voelde niet echt als een climax. Ik denk dat je beter iets meer aandacht had besteed aan de zombies en iets minder aan de hele situatie van het hoofdpersonage, want dat deed er niet echt toe uiteindelijk. Ook viel het me op dat het lessensysteem vrij 'middelbare school' achtig is, terwijl je zei dat het over hoger onderwijs ging. Niet alleen het gedrag (want dat was expres), maar ook de manier waarop de prof het aanpakte.

x Het houden aan de opdracht: 13/20

Ja, je zegt dat het zich afspeelt in de toekomst, maar dat gevoel krijg ik niet echt... Het voelt heel erg aan als een fantasy, zeker wanneer je er een elf bij betrekt. Je had van die elf makkelijk een alien kunnen maken, dan zou ik niet zo snel de connectie met fantasy hebben gelegd. Dus ja, het sci-fi gehalte was eerder aan de lage kant. Verder was je personage zeker en vast en kluns, waren er zombies (al had ik graag net iets meer zombies gezien), en zat je ook nog nipt onder de limiet (volgens Q dan toch, maar Q heeft soms kuren XD). Ik moet eerlijk zeggen dat de tragedie die je voor ogen had er niet echt uitsprong (het feit dat hij niet kon doen wat hij wilde, of het feit dat hij zombievoedsel werd?), maar er zaten dus wel een paar ietwat vergezochte tragedies in. Je personages waren ook redelijk goed uitgewerkt, dus well done!

x Spanning: 10/15

Tja... Zoals ik hierboven ook al heb gezegd, vond ik er iets te weinig actie in zitten, en bij gevolg ook iets te weinig spanning. Ik denk gewoon dat het niet in je aard ligt om echt iets te maken wat ijzingwekkend spannend is (want jij bent voor schattigheid en al), maar misschien kun je het eens zien als een uitdaging (hint). In dit verhaal had het volgens mij zeker wel gepast, omdat er ook effectief iemand (soort van) dood ging op het eind, en dan mag het allemaal wel meer naar de duistere kant van spanning gaan. Natuurlijk kun je ook blijven bij de schattige kant van spanning (niets mis mee, want je komt er vaak mee weg), maar ik ben eigenlijk wel eens benieuwd wat je zou doen als je echt een 'horror' gevoel moet overbrengen.

Reageer (2)

  • Square

    Bedankt voor de beoordeling! ^^

    Die tragedie was me inderdaad een beetje ontglipt. Ik vind het echt verrassend om mijn verhalen vergeleken te zien worden met Disney, haha, al kan ik anderzijds ook wel begrijpen waar je vandaan komt. In ieder geval fijn dat het niet helemaal klonk als iets wat alleen basisschoolleerlingen zou aanspreken. :'D

    7 jaar geleden
  • Imladris

    Ehhh ja...hier kwam dus compleet naar voren dat ik meer een fantasy schrijver ben en daar dus ook helemaal in terugval als ik niet oplet :$

    7 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen