Langzaam kwam ik bij bewustzijn. Mijn lichaam voelde heel onwennig, net alsof je heel lang geslapen hebt en niet meer weet waar je bent. Maar dan nog vreemder. Ik wist namelijk niet waar ik was, wie ik was en wat ik deed. Ik wist niks. Natuurlijk niet, denk ik nu. Ik zal beginnen met waar ik het wel weet.

Vreemde vormen kwamen de ruimte in. Ik hoorde gemompel onder andere cello’s. De kleinere cello’s piepten allemaal van opwinding, want er was een kleine vorm bij. Ik vroeg aan mijn buurman, Allan, wat dit was. Al die opwinding. Die vreemde vormen die bewogen.
      ‘Oh, James toch. Jij moet nog zoveel leren. Die vormen die bewegen, heten “Mensen”.’
      ‘Mensen,’ herhaalde ik vol verbazing. Dat woord klonk fascinerend en eng tegelijk. ‘Mensen, ménsen, mensén.’
      ‘Nee, gewoon. Zoals je het eerst zei. Ménsen. Vreemd woord hè?’
      ‘Ja, nogal.’ Ik was helemaal verward en had geen idee wat er om me heen gebeurde. Plotseling werd ik helemaal door elkaar geschud. Onverwachts voelde ik energie door mijn klankkast stromen. Gevoel kwam in mijn snaren. Onwennig werd ik vastgepakt, mijn pin uitgeschoven en in een structuur gezet die ik niet kende. Angstig probeerde ik contact te zoeken met Allan. Ik hoorde dat hij me geruststelde. De vormen, nee, mensen, bewogen heen en weer. Het waren er drie. Ja, ik kon tellen. Ik wist dat ik vier snaren had, dus ik kon tellen. Degene die me had vastgepakt en me energie gaf, maakte een geluid. Wauw, dus zo klink ik. Ik had altijd gedacht dat ik klonk als bloempjes. Well, no. Ik klonk als kattengejank. Letterlijk. Ik werd weer teruggezet. Snel vroeg ik aan Allan: ‘Allan, waarom bewegen ze zo raar?’
      ‘Dat zijn benen. Ik heb ze weleens horen praten. Een meisje zeurde dat ze geen jurk kon vinden voor mij. Dat ik te groot was. Ik ben toen teruggebracht. Ze koos daarna voor een viool, de verrader.’
      ‘Je bent dus niet altijd hier geweest?’
      ‘Natuurlijk niet, suffie.’ Allan maakte een lachend geluidje. De mensen waren verdergegaan met kijken. Onze vader pakte Allan op en bracht hem weg. Ik staarde met open f-gaten hem aan. De cello voor Allan zei tegen me: ‘Hey, jij bent toch James?’
      ‘Ja, dat ben ik,’ antwoordde ik met lichte aarzeling.
      ‘Vader brengt Allan weg om gepoetst te worden, meer niet.’
      ‘Jij kan mensen verstaan?’ vroeg ik vol verbazing. Dat wilde ik ook kunnen. Die vreemde wezens, ze leken niet eens op een viool.
Opnieuw werd ik vastgepakt, dit keer door grotere vormen. Vreemde melodieën kwamen uit een gat in het bovenste deel van het mens. Het lidwoord, dat leerde ik pas later. Nog meer gebrabbel en opeens kwam er energie uit mij. Veel beter dan dat kattengejank. Dit was waar ik voor bestemd was!





Na een paar weken kwam die ene meisjesvorm die ik eerder had gezien, terug. Ondertussen had ik veel geleerd over de mensen. Zie je wel, hier doe ik het lidwoord al goed! Ik kon nu eindelijk hun gebrabbel omzetten tot onze muzieknoten. Ik wist wat ze zeiden, deden en wilden. Allan was inmiddels al opgepoetst en kletste weer honderduit. Plots werd ik teder en met aandacht uit het rek gepakt. Een meisje pakte me op en ging spelen. Het ging wat hakkelig, maar ik deed mijn best. Ze gaf me het idee dat ik heel veel kon bereiken. Na een paar stukken te spelen, was ik helemaal blij. Zij moest mijn eigenaar worden, niemand anders! Ik werd weer teruggezet op het rek. Mijn hoop was al bijna vervlogen, maar opeens pakte vader me en zette me in een deken. Lekker warm en comfortabel. Het meisje pakte de deken met mij erin op en hing het op haar rug. Ik hoorde haar tegen haar vader zeggen:
      ‘Deze hoes is echt heel mooi, vind je ook niet?’
‘Jazeker,’ beaamde haar vader. Die deken die ik om had, was dus geen deken, maar een hoes. Weer wat geleerd. Ik kon niks zien in de hoes. Het was er lekker donker.
      De reis begon. Ik zat daar in de hoes en was gespannen. Ik had geen idee wat me te wachten stond, maar het meisje stelde me gerust. Ik vertrouwde haar stem en ze leek mij honderd procent te vertrouwen. Dat gaf me rust. Na mijn reis in de hoes kwam ik in een heel andere ruimte dan ik gewend was. Ik riep of er iemand was, maar er was niemand die mijn roep beantwoordde. Helemaal alleen. Op de een of andere manier maakte dat mij niet zoveel uit. Ik had haar. De momenten daarna wist ik absoluut niet wat er gebeurde. Ik stond gewoon in de ruimte. Eens per dag werd ik uit mijn hoes gehaald en begon ik te zingen. Steeds mooier, langer en beter. Mijn meisje genoot van het spelen en ik genoot van het feit dat ik mooie dingen kon maken. Alles en iedereen was fantastisch als ik zong.
      Met de jaren groeiden het meisje en ik steeds dichter naar elkaar toe. De spanning af en toe als ze concert gaf, was duidelijk voelbaar voor mij. Ik wist nu dat ik niet in slaap moest vallen, of gaan schreeuwen. Op concerten deed ik altijd mijn best, dat voelde ik. Meisje was ook ontzettend blij dat al haar concerten goed gingen. Ze ging na een concert steeds meer oefenen. Ze wilde groeien. En op een gegeven moment kwam dit pijnlijke gesprek.
      ‘Pap, mijn juf zei dat ik een nieuwe cello moest. Ik was te groot.’
      ‘Dat verbaast me niets! Je speelt al drie jaar op deze cello en het je bent gegroeid, mentaal en fysiek. Wil je een nieuwe cello?’
      ‘Nee,’ stamelde het meisje, ‘natuurlijk wil ik dat niet! James is mijn maatje! Ik wil hem niet kwijt!’ Ze barstte bijna in tranen uit. Haar vader nam haar op schoot en droogde haar tranen.
      ‘Luister, alles heeft een plek in je leven. Je zal deze cello echt niet vergeten. Het was je vriend, en zal het altijd zijn. Wil je hem houden? Denk eens na, dan staat hij hier in jouw kamer weg te kwijnen. Hij wordt niet meer bespeeld, want jij krijgt een betere cello.’
      ‘James was niet slecht!’
      ‘Natuurlijk niet, meisje van me, maar je bent gegroeid. Je moet afscheid nemen, dat hoort er ook bij. En geloof me, alles komt terug op het einde. Misschien niet op de manier die we verwachten, maar het komt terug.’

Reageer (1)

  • GoCrazy

    Mooi stuk, spijtig dat je niet verder gaat

    5 jaar geleden
    • Ristridin

      Ik ga zeker verder! Na mijn toetsweek heb ik hoofdstukken gepland!

      5 jaar geleden
    • GoCrazy

      Ah super! : D

      5 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen