Lachend keek ik hem aan. We zaten beide op het kleine trapje voor de voordeur van de school, Hij met zijn IPhone en peuk, ik met mijn boek geleend van hem. Dit tafereel had zich vaker gespeeld, in de zon of in de regen, in de sneeuw of in de hitte.

Terwijl ik praatte, wetend dat hij me nauwelijks kon verstaan doordat ik soms erg binnensmonds praat, en bovenal verkouden ben, bleef hij me rustig aan kijken. De bruine oude ogen keken je dan onderzoekend terwijl hij zijn neus fronst en de rimpels op zijn voorhoofd diepe geulen maken. Hij zou je nooit onderbreken, wetend dat wanneer hij praat jij hem nooit zou durven onderbreken.
Eigenlijk praat ik niet, ik stel vragen waarvan ik weet dat ik alleen het antwoord van hem wil horen, terwijl ik het antwoord op mijn vraag allang van iemand anders heb gehoord. Zou hij zich bewust zijn van zijn wijsheid? Zou hij weten hoeveel zijn mening voor mij betekend als persoon? Ik denk het niet.

Met een keer knipperen met mijn ogen staar ik voor me uit, kijk ik naar de weg voor me met bomen aan weerskanten van de weg. Een groepje scholieren komen net van de supermarkt vandaan om hun pauze daar te vieren. De rode auto die staat geparkeerd dicht bij de splitsing van de weg, glinstert in de zonlicht die door de bladeren van de bomen hem toch hebben weten te bereiken. De verschillende kleuren rood voor elk onderdeel, de deuken en de krassen en het oude kentekenbord laat zien hoe oud de auto is. DT-RG-60 is de combinatie die ik altijd zal onthouden.
Met een keer knipperen met mijn ogen weet ik dat hij zich nooit bewust zal zijn van wat ik allemaal denk en weet, omdat het tafereel zich overal afspeelt. Want het tafereel had zich nooit zo vaak kunnen plaats vinden, als het allemaal echt was gebeurt.
Daar is hij een te druk bezet man voor, dankzij al zijn wijsheid en natuurlijk zijn populariteit onder de scholieren. Door zijn begrijpende plek en geweldige raad.

Toch had het zich een paar keer wel afgespeeld, en dat zijn de herinneringen die alle niet-gebeurde-momenten overschaduwd.
"Dank u wel"

Reageer (1)


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen