Lieve lezers,
Als eerst wil ik iedereen die de moeite heeft gedaan om alle hoofdstukken te lezen heel erg bedanken. Ik hoop dat jullie het met plezier lazen en dat het jullie een beetje aan het denken heeft gezet. Het is niet zomaar een verhaal, de boodschap erachter is vrij persoonlijk. Zelfs de personen die nog zo sterk lijken, zijn kwetsbaar. Houd ook met hen rekening, ze kunnen niet de hele wereld op hun schouders dragen.
Laat in het algemeen aan je dierbaren weten dat je om hen geeft, vraag oprecht hoe het met ze gaat, voordat ze instorten door gebrek daaraan. Misschien lijken ze het al te weten, maar waarnemingen vertellen niet per se de waarheid.

Bedankt Dorien, voor het bèta-en van alle hoofdstukken. Door jouw positieve commentaar had ik er genoeg vertrouwen in om het ook daadwerkelijk online te zetten.

Ook wil ik iedereen die de moeite heeft genomen om te reageren bedanken. Jullie kunnen een grote lach op mijn gezicht toveren, waarschijnlijk een grotere dan jullie beseffen (:

Voor degene die willen weten hoe het verder gaat met de personages, staan hier de samenvattinkjes. Ik heb het zo kort mogelijk gehouden, maar al met al is het toch redelijk lang geworden. Hopelijk voldoet het aan jullie verwachtingen.

Leonie
Veel geluk lijkt Leonie niet te hebben in de liefde. Een maand na het einde van het verhaal heeft ze eindelijk de moed vanuit de neuzen van haar schoenen bijeen geraapt en durft ze het aan Maggie te vertellen. Halsoverkop verliefd op haar vriendje beantwoordt Maggie deze liefde natuurlijk niet.

Zoals liefde wel vaker doet, verpest het hun vriendschap. Maggie heeft er totaal geen problemen mee dat Leonie ook op meisjes valt, ze vindt het alleen raar en een beetje eng dat ze verliefd is op juist haar. Maggie voelt zich ongemakkelijk als ze bij Leonie was. Zal Leonies hart een tel overslaan als ze haar knuffelt? Kunnen ze tijdens hun maandelijkse logeeravond samen in haar tweepersoonsbed slapen, zonder dat het voor Leonie meer betekent dan voor haar?

Leonie merkt al snel dat Maggie zich anders gaat gedragen. Teleurgesteld besluit ze afstand te nemen. Langzaam bloedt hun vriendschap dood.

Leonie is er kapot van. Zoals veel tienermeisjes met een gebroken hart, zweert ze nooit meer verliefd te worden.
Als ze op kamers gaat, wordt ze echter verliefd op Samantha – die liever Sam wordt genoemd -, een van de andere bewoners van het huis. Na drie maanden komen zij en de blonde krullenbol samen.

Sabine
Ondanks Lilys pogingen om haar te helpen, blijft het slechter en slechter gaan met Sabine. Er van overtuigd dat Anthony haar nooit mooi zal vinden, gaat ze steeds meer trainen en steeds minder eten. Het contact met Lily dreigt te verwateren: ze wordt er gek van dat Lily maar blijft herhalen dat ze mooi is en niets aan zichzelf moet veranderen, terwijl zij elke keer als ze voor de spiegel staat zoveel tekortkomingen ziet. Ze begint steeds minder en korter te antwoorden.
Lily merkt haar irritatie en begint het onderwerp te mijden. Ze houden contact, maar op een veel oppervlakkigere manier. Lily vindt het vreselijk om niet te weten hoe het echt gaat, maar houdt voor haar vriendin haar mond.

Uitgeput en uitgedroogd valt Sabine op school, tijdens gym, flauw. Lily krijgt van Anthony – die via Sabine’s mobiel zonder wachtwoorden in haar mobiel kon – een mailtje met het nieuws. Hij vindt het nodig om haar te vertellen “aangezien Sabine het zo vaak over haar heeft dat hij er vanuit ging dat zij haar beste vriendin is”.
Lily mag van Florence niet meteen naar haar toe, aangezien ze in de week voor haar laatste toetsweek zit en ze geen lessen meer mag missen. In het weekend brengt David haar echter stiekem naar Sabine toe. Aan Sabine’s bed treft Lily een vermoeide Anthony aan.

Na het ziekenhuis moet Sabine voor twee maanden een kliniek in. Haar gewicht stijgt langzaam maar zeker als ze de kliniek verlaat. Anthony steunt haar erg en het duurt dan ook niet lang voordat ze samen komen.
Sabine houdt haar obsessie met eten, maar leert het te controleren.

Laure
Hoewel ze zich had voorgenomen om nooit meer iets met Steven te maken te hebben, belandt ze in een knipperrelatie met hem. Elke keer als hij haar pijn doet, maakt ze het uit. Maar ze is zo afhankelijk van hem geworden dat ze praktisch niet meer zonder hem kan. Ze gelooft hem telkens weer als hij belooft dat hij haar nooit meer pijn zal doen en zij het belangrijkste in zijn leven is.

Ondertussen komt haar ruggengraat steeds schever te staan. Na een blok van drie afspraken lijken haar problemen echter verholpen. Niets is echter minder waar, de pijn komt langzaam maar zeker weer terug, alleen niet in haar rug. De pijn is verplaatst naar haar rechterbeen, -bil en –voet. Sporten kan ze niet meer. Ze gaat naar de huisarts en wordt dan verwezen naar het ziekenhuis. Al vrij snel komt men erachter dat ze een jeugdhernia heeft. Tijdens de laatste behandeling is een zenuw knel komen te zitten tussen twee wervels. Met een operatie wordt het verholpen.

Door het gezeur met Steven en de problemen met haar rug wordt Laure heel vermoeid, wat weer leidt tot een stille en teruggetrokken Laure, een fenomeen dat niemand eigenlijk ooit daarvoor heeft gezien. Ze heeft ook nergens meer zin in, doet niets meer aan school, besteedt veel te veel geld aan sigaretten en verwaarloost zichzelf. Pas in april lukt het Ariëlle om haar wakker te schudden en maakt Laure het definitief uit met Steven. Maar het is al te laat, de eindexamens staan voor de deur en in die korte tijd kan Laure zich niet goed genoeg voorbereiden. Ze zakt voor haar examen.

Ze doet het zesde jaar over en komt in een jaar terecht waar ze niemand uit kent. Ze maakt een handjevol vrienden, maar concentreert zich vooral op school. Dit jaar slaagt ze wel, met een gemiddelde van een 7,6.

Sue
Sue blijft in het begin haar ouders ontlopen. Ze vertrekt eerder naar school, vindt een of ander excuus om weg te blijven, koopt elke avond een salade om hem vervolgens buiten in haar eentje op te eten. Ze komt elke avond pas laat thuis, waarna ze meteen naar haar kamer gaat om te slapen. Ze durft niet met haar moeder te praten, ook niet na Lilys bemoedigende woorden.

Daan merkt natuurlijk dat er iets mis is, maar ze vertelt hem niets. Ze is bang dat hij zich schuldig zal voelen – wat natuurlijk onzin zou zijn – en het uit zal maken omdat het zogenaamd beter voor haar zal zijn als haar vader er zo fel tegen is.
Ze heeft het hem nooit verteld dat haar vader haar geslagen heeft.

Na een week succesvol ontwijken wacht haar vader haar een keer op. Na een zeer lang en ongemakkelijk gesprek met meer stiltes dan uitgesproken woorden heeft hij zijn excuses aangeboden en heeft Sue het hem ongeveer vergeven.

Hun relatie blijft een lange tijd aan een zijden draadje hangen. Vlak voor de examens wil Sue van al de afleidingen af en hebben ze een goed gesprek. Haar vader verklaart zijn bezwaren tegen Daan, Sue vertelt hem dat ze toch samen blijven. Hij legt zich hierbij neer. Hij zal Daan echter nooit met open armen ontvangen en Daan is dan ook nooit langs geweest. Haar moeder heeft wel kennisgemaakt, ook met zijn ouders.

Simon
De tijd vlak na het verhaal gedraagt Simon zich nog meer teruggetrokken dan anders. Hij sluit zich weer elke pauze op in een wc-hokje, praat met niemand meer en zit elke les dan ook alleen. De afwijzing waar hij van wist dat hij zou komen, kwam harder aan dan verwacht.

Als hij aan Lily ziet hoeveel ze hem mist, moet hij zijn kijk op de liefde een beetje aanpassen. Vriendschappelijke liefde bestaat dus blijkbaar wel en niet iedereen is vervangbaar. Hij blijft echter van mening dat liefde duivels is, zeker als hij denkt aan de onbereikbaarheid van Lily.

Met de hulp van Lily vindt Simon een andere uitlaatklep dan snijden voor wanneer hij zich ongelukkig of gefrustreerd voelt, namelijk hetgene dat hij had gezworen nooit te doen: piano spelen. Hij had afkeer gekregen voor het instrument omdat zijn moeder te graag wilde dat hij het speelde en ze hem geen liefde meer gaf toen hij er mee stopte. Op aanraden van Lily pakt hij het toch weer op. Zijn talent is niet te ontkennen.
Nadat Simon is geslaagd voor zijn examen, gaat hij niet meteen studeren. Eerst gaat hij twee jaar fulltime gaan werken, wonend op een kleine kamer in een stad ver van zijn moeder vandaan. Hij leert zichzelf intussen weer piano spelen. Na die twee jaar wordt hij toegelaten op het conservatorium.

Lily
Naast dat ze ongelooflijk vermoeid was, was er niets mis met Lily. Na heel wat gedwongen bedrust gaat het dan ook een stuk beter met haar. Ze heeft geleerd dat ze zich veel te druk maakt om anderen en probeert dingen beter los te laten. Erg goed werkt het nog niet, maar alle kleine beetjes helpen. Bovendien houden haar vrienden haar nu een stuk beter in de gaten.

Lily & Leonie
De band tussen deze twee meisjes verbetert eerst: Lily helpt Leonie met haar liefdesverdriet en Latijn en Leonie is overbezorgd en vraagt tien keer per dag of het wel goed met Lily gaat.
Na school gaan ze echter allebei een andere kant op en verwatert hun contact.

Lily & Sabine
In het ziekenhuis Sabine biedt haar excuses aan Lily aan voor het feit dat ze zonder woorden Lily had gedwongen wat meer afstand te nemen, juist toen ze haar nodig had. In de kliniek mag Sabine niet veel contact hebben met de buitenwereld in verband met slechte invloeden, maar als ze tijd krijgt besteed ze bijna al die tijd aan het bellen met Lily.

Lily & Ariëlle
Lily krijgt meer respect voor Ariëlle als ze ziet hoe zij met de situatie rond Laure om gaat. Het wordt duidelijk hoeveel zij om dat meisje geeft.
Vrienden zullen ze nooit worden, maar ze behandelen elkaar in elk geval een stuk vriendelijker en Lily vervloekt haar relatief weinig in haar gedachten.

Lily & Laure
Laure verbiedt het Lily om zich nog zorgen om haar te maken nadat ze zelf is ingestort. Laure speelt dan ook altijd vrolijk en doet alsof er niets aan de hand in het bijzijn van Lily. Als snel wordt Laure echter zo ongelukkig dat het haar niet meer lukt en laat ze Ariëlle en Lily haar steunen. Ze zijn dan ook beiden aanwezig in het ziekenhuis wanneer Laure wordt geopereerd, iets dat ze zeer op prijs stelt. Toch is het nog niet genoeg om de oude Laure terug te krijgen. Lily is zeer bezorgd, maar Ariëlle dwingt haar wat afstand te nemen en lost het zelf op.
Nadat school voor Lily is afgelopen, spreken Laure en zij elkaar vrijwel niet meer.

Lily & Sue
Nu de grootste problemen van Sue zo ongeveer opgelost zijn, zijn de rollen omgedraaid. Sue maakt zich heel erg zorgen om Lily en is bang dat ze niet goed genoeg voor zichzelf opkomt. Om de zoveel tijd houdt Sue een monoloog van vijf minuten over dat Lily zich niets van anderen aan moet trekken en het haar moet vertellen als het haar allemaal te veel wordt. Ook wordt Lily eindelijk officieel voorgesteld aan Daan.
Als Sue het druk krijgt met haar studie, behouden ze contact via de telefoon. De twee spreken elkaar een stuk minder vaak dan ze elkaar vroeger zagen, toen ze nog samen op school zaten. Ze missen elkaar.

Lily & Simon
In het begin valt hun hele contact geheel weg, maar dat wordt langzaam weer opgebouwd. Eerst een beetje onzeker en ongemakkelijk, maar Simon doet geen pogingen om Lily voor zich te winnen, waardoor het weer als vanouds wordt: Simon wil niet dat Lily zich zorgen om hem maakt, zij doet het toch. Ze kan gelukkig een groot deel van haar onrust laten varen als ze ziet hoeveel plezier hij blijkt te hebben in piano spelen.

Lily & Zack
Zack sprak de waarheid: hij is nooit vreemdgegaan.

Als Lily uitgeloot wordt voor de studie die ze wilde doen, besluit ze Zack achterna te reizen. Van de manager mag ze namelijk niet mee op tour, dus doen ze het maar op hun eigen manier. Met het vliegtuig reist Lily naar de plekken waar Zack optredens geeft. Overdag vermaakt ze zichzelf in de stad en ziet zo veel van de wereld. ’s Avonds gaat ze natuurlijk naar het concert, waar ze keer op keer vooraan staat. Zack laat een beveiligingsman haar elke avond backstage halen.
De band is akkoord gegaan met dat Lily om de zoveel tijd een klein interviewtje afneemt. Ze heeft een contract met een tijdschrift dat dan weer een groot deel van haar kosten betaald. De rest betalen zijzelf, Zack en haar ouders.
Haar vader was trouwens geen voorstander van het idee, maar Lily was niet tegen te houden.

Sue en Simon hebben allebei een klein stukje met haar meegereisd. Sue in haar vakantie, Simon kon vrij nemen van werk.
Al snel ontmoette Lily Julie, een meisje dat ook de band na reisde, alleen dan op haar papa’s kosten en zonder het persoonlijk kennen van de band. Een groot deel van hun vluchten komen overeen en ze spenderen dan ook veel tijd samen.

xx Emma

Reageer (2)

  • Yestherday

    Ik heb het verhaal net gelezen en het is prachtig, echt waar!
    Je schrijft zo goed, je hebt alles perfect omschreven.
    Dit verhaal opent je de ogen
    X

    1 decennium geleden
  • Lalona

    Echt superstory(H)
    Het komt allemaal toch nog redelijk goed, zonder dat het ongeloofwaardig wordt

    het is echt supermooi(H)

    1 decennium geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen