23 juni 2011 - 14:46

I’m back! Net 3 zware weken achter de rug gehad. Allemaal mondelinge examens en vandaag mijn eindwerk presenteren. Vanavond punten krijgen en dan valt een zware last van mijn schouders af. Om mijn laatste examen gisteren te vieren ben ik me nog eens kapot gaan trainen. Zalig, maar als ik al die klein mannen zie (voor mij zijn ze klein ook al zijn ze 14, 15 jaar) denk ik soms: “Waar halen ze het lef vandaan?”. Ouders verwennen hun kind tegenwoordig meer dan vroeger.

Ik vond van mezelf altijd dat ik toch verwend ben. Ik heb een moeder die vaak voor me heen en weer wil rijden. Ze verwent ons tegenwoordig ook vaker met gebakjes en zo. Ik mocht een eigen laptop in der tijd zelf kopen. Dat soort dingen. Niet iets dat super veel kost, maar kleine dingetjes die ik weet te appreciëren. Maar als ik dan zo kijk op mijn kayak club, zijn die mannen echt super verwend. Zij krijgen gewoon die laptop terwijl ik die nog zelf moest kopen. Niet alleen op materieel vlak zijn ze verwend. Ouders laten qua doen ook veel meer toe. Zo zit iemand op een barkruk te praten met iemand anders. Dan trekt de zoon die moeder ineens van die kruk af. Had ik dat gedaan had ik al lang naar mijn voeten gekregen. Of gewoon schelden tegen ouders. Al is het soms in mindere mate, maar toch. Had ik dat ooit gedaan werd ik zonder eten naar bed gestuurd.

Misschien ligt het aan de opvoeding die ze tegenwoordig krijgen. Het wereldbeeld is drastisch aan het veranderen. Denk dan aan de nieuwe man en de geëmancipeerde vrouw. Of ligt het er gewoon aan dat de nieuwe jeugd gewoon teveel wil? Als ouder wil je dat je kind gelukkig is. Ze doen er alles voor. Wil hij dit, dan mag dat. Wil zij dat, dan mag dat ook.

Of misschien ligt het wel gewoon aan mij. Ik ben opgevoed met de oude stempel. Deed je iets verkeerd, kreeg je een pak slaag. Dat zie ik nu ook niet meer gebeuren. Al kan een educatieve pak rammel op zijn tijd ook wel eens goed doen. Het opent je ogen. Maar deze nieuwere jeugd die houdt hun ogen potdicht. Ze zien niet wat het allemaal niet kost en wat ze soms verpesten. Ze kennen amper de waarde van spullen nog. Nja, als de ouders dit niet erg vinden, moeten ze het zelf weten. Ik heb me niet te bemoeien met de opvoedingsstijl die zij hanteren. Soms denk ik toch dat oude idealen of opvoedingsstijlen terug mogen komen. Wat strenger en zo, maar het enige dat terugkomt uit die tijd is de mode.

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen