8 okt 2011 - 19:59

Overlaatst hadden we het in een college over het doel van sociaal werkers. Kort werd empathie aangehaald. Bij dit woord voegde de docent kort nog 2 andere toe: medeleven en medelijden.

Waar trek je de lijn? Het zijn 2 totaal verschillende woorden, maar toch is de grens zo nauw. Ken jij het verschil?
Deze woorden spookten nog dagen na in mijn hoofd. Net als ik hét verschil zie, ben ik het op het volgende moment weer kwijt.

Als ik de betekenis zelf mag invullen dan zou ik zeggen dat medeleven eerder de aandacht zelf is. De aandacht voor iemand anders zijn problemen en gevoelens. Dan vind ik medelijden eerder het verdriet. Maar dan nog, als iemand iets ergs meemaakt en je leeft mee met deze persoon, heb je vaak automatisch medelijden. Andersom ook: als je je verdrietig voelt door en/of voor iemand anders zijn problemen, leef je sowieso mee.

Zoals ik al zei: de grens tussen medeleven en medelijden is heel nauw. Zo nauw dat deze 2 woorden hetzelfde lijken. Toch zijn het twee verschillende woorden.
Het is verschrikkelijk als je een raadsel niet kan oplossen. Uiteindelijk gaat het nare gevoel wel weg, maar je hebt nooit de euforie gehad dat je écht het verschil kent.

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen