Fallen
Hallo! De hele Fallen reeks, die geschreven is door Lauren Kate is redelijk goed samen te bespreken, daarom ga ik me niet bij één boek houden, maar het verhaal als één deel bekijken. Alle verhalen vormen een geheel dat in dezelfde lijn ligt qua stijl van schrijven, details, verloop van het verhaal, gedrag van de personages, verhaallijn en voorspelbaarheid. De fans van dit soort boeken zullen zich hier hoogstwaarschijnlijk in één keer door heen lezen.
De hele reeks vertelt over het algemeen het prachtige verhaal van de eeuwig vervloekte liefde tussen Luce en Daniël, die een gevallen engel is. Verder handelt het verhaal enorm rond de val van sommige engelen en het gebruik het oude katholieke geloof als basis voor prachtige fantasy met een onverwachte en verbazingwekkende ontknoping. Met zowel menselijk, halfbloedjes vreemde en hemelse personages, krijg je een leuke en interessante groep die een belangrijke rol speelt in de hele historie. Boeiende nevenverhalen en personages die elk hun eigen verhaal, geschiedenis, hebben, zijn een mooie basis voor de hele serie mee te vullen op een niet saaie manier.
Hoewel het voor sommigen een beetje ongemakkelijk leest, boeiden deze boeken mij altijd. Ze zijn redelijk gedetailleerd geschreven, op een voor sommige mensen misschien redelijk zware manier, met lange en samengestelde zinnen. In het begin, voor ik aan de schrijfstijl gewend was, moest ik ook wel eens iets herlezen. Het is zeker geen boek om maar eventjes tussendoor met de concentratie van je luie, altijd etend- en slapende kat te lezen, een focus is wel nodig om bij de verhaallijnen te blijven. In het verhaal komen duurt wel even, waardoor het beter is om al de boeken na elkaar te lezen zonder al te veel pauzes, want het is wel zo ingewikkeld dat je essentiële dingen durft te vergeten. Maar maak je vooral geen zorgen, op dit moment is ook het laatste deel gepubliceerd, dus je kan lekker verder doen eenmaal je eraan begonnen of bezig bent! Toch vind ik de specifieke informatie, hoewel die kan verwarren en afleiden, een verfijning en een absolute meerwaarde aan deze hele serie, het leest ook veel sneller als je eraan gewend bent en de details apprecieert. De beschrijvingen waren mooi en rustgevend, ze geven een pauze aan de vlotte verhaallijn en je kan je de omgeving en personages makkelijk voorstellen, toch is er een beetje aan je fantasy overgelaten, wat het als lezer met een zeer visueel geheugen ook leuk houdt.
De verhaallijn is mooi uitgewerkt en gaat goed vooruit, zonder te geforceerd te lopen, ook wordt alles mooi in elkaar gezet en doet puur toeval de gebeurtenissen niet keer op keer tot stand komen. Alleen het derde boek was qua verhaallijn niet zo goed, het las ook een stuk minder vlot dan de andere drie delen. Dit kwam vooral door de korte stukjes uit vorige levens en slecht een weinig betekenisvolle, korte ontknoping helemaal op het einde. Toch waren ze natuurlijk van groot belang en niet alleen pagina vulling, zoals sommige boeken extra dingen schrijven.
De personages zijn niet voorspelbaar, redelijk herkenbaar uit het echte leven en heel aangenaam. Ze zijn heel realistisch en denken ook echt na, want ik vind persoonlijk niets zo irritant als personages die gewoon dom doodgaan of gevechten op een onmogelijke en ongeloofwaardige manier winnen door zich erin te storten. Voor fantasy is deze serie verbazingwekkend realistisch geschreven.
Tijdens het lezen wil je vooral weten of er nog een nieuwe ontwikkeling komt, want het einde leek me net iets te voorspelbaar om het boek gepubliceerd te krijgen. Deze nieuwe wendingen kwamen er inderdaad en serieus ook, toch kon dit zonder het verhaal te ver van de essentie te laten afdwalen, waardoor je slechts op één punt teveel verhaallijnen door elkaar had lopen, voor het einde van het derde boek. Dit was een heel storend punt waar ik nog steeds het nut niet echt van zie.
Verder is het een soort boek dat niet helemaal eindigt hoe je het verwachtte, ik was dan wel geen fan van deze wending, ik snap de bedoelde schoonheid ervan maar al te goed, hoewel het niet mijn ding, keuze of beste optie zou zijn, zowel als één van de personages als als schrijfster, maar dat is natuurlijk mijn persoonlijk mening.
Het boek grijpt mij erg aan, ik leefde echt mee met de gebeurtenissen en gevoelens van de personages, maar met Cam in het bijzonder. Iets in hem sprak me aan, hij was mijn favoriete personage vanaf het begin, ik zal niet gaan spoilen, maar ik vind het enorm jammer dat er naar het einde toe zo weinig aandacht aan hem besteed werd, want voor mij was hij één van de belangrijkste personages, zijn verdwijning in de verhaallijn vond ik vreselijk zonde.
De andere personages waren eerder verdeeld, aan sommigen werd meer aandacht besteed dan aan anderen, wat ik enorm jammer vond, want alle personages waren elkaar waard. Zoals wel vaker met mij – laten we zeggen dat ik qua literatuur een moeilijk mens ben – was ik het niet bepaald eens met de schrijfster. Volgens dit criticaster hier – ik dus – legde ze niet de nadruk op de leukste personages, die met het aangenaamste, meest interessante verhaal en leukste beschrijvingen en visualisatie, maar dat is natuurlijk mijn persoonlijke mening. Ik heb nogal vaak het idee om een boek te behouden en het einde te veranderen, maar de auteurs zouden het waarschijnlijk niet met me eens zijn, ach, wat kan ik zeggen, ik ben een koppig en veeleisend lezeresje…
Ik geloof dat de meeste mensen er wel meer voldoening uit geput zouden hebben dan ik, want eigenlijk is het verhaal mooi rond en afgewerkt, dat de manie waarop niet mijn smaak is, is natuurlijk persoonlijk en voor interpretatie vatbaar.
Ik zou dit boek aanraden aan iets meer ervaren lezers die tegen een iets dikker boek kunnen, anders is de kans op vroegtijdig afhaken nogal groot. Verder kan iedereen het wel lezen, het is niet per se een boek voor kinderen, ik geloof dat volwassenen dit ook graag zouden kunnen lezen, zolang je maar van fantasy houdt. Het kan in een paar dagen uitgelezen worden door een fan met veel tijd, omdat het redelijk vlot geschreven is. Ik hoop dat je het graag zal lezen, hoewel het een bijzondere stijl is, heel veel leesplezier!

Tada!

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen