Memento Mori - Opdracht 1

Smaragdgroene ogen, asblond haar
Doordacht voorgelogen, z'was breekbaar
Dravend, huilend, vliedend, stapte zij op
Stavend, vuil gebiedend, trapte hij d'rop

Zo fragiel dat ze was, huilde zij
De schlemiel van de klas, schuilde 'rbij
Een moment van glorie, pronkte daar
Toch 'memento mori', lonkte haar


--

Memento mori is een leus uit de middeleeuwen, wat 'gedenk te sterven' betekent. In de renaissance veranderde deze leus naar 'carpe diem' ofwel 'pluk de dag'.
Het gedicht gaat over een meisje, zoals gezegd, met smaragdgroene ogen en asblond haar. Ze is bedrogen door haar vriendje en dat heeft haar enorm veel verdriet gedaan. Ze probeert van hem te vluchten, en in eerste instantie probeert hij haar met onderbouwingen te laten blijven, maar wanneer zij van hem wegrent, gaat hij haar achterna en beveelt haar bij hem te blijven, maar ze weigert en de jongen trapt er als het ware op los. Ze weet uiteindelijk te ontsnappen en gaat ergens op straat zitten huilen, waar een stakker uit haar klas haar vindt en bij haar komt zitten en haar troost. Voor een moment weet hij haar in te palmen. Ze hebben allebei een soortgelijk verhaal. Uiteindelijk kiest zij er toch voor te sterven.
De eerste strofe is gebaseerd op een waargebeurd verhaal maar is weliswaar wat gedramatiseerd. De tweede strofe is erbij verzonnen.
Ik hoop dat deze extra uitleg nog wat voldoening geeft zodat het gedicht ook wat beter te begrijpen valt.

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen