De toekomst

(Dit is geen gedicht maar meer een soort blog waarover je kan discuseren of over kan mee denken.)





Originaliteit. Dat is waar het allemaal om draait. In deze maatschappij moet je er uitblinken om iets te kunnen bereiken. Normaal zijn is niet goed genoeg. Van alles een klein beetje kunnen is leuk maar daarmee haal je de top niet. Alleen met talent word je succesvol. Dat is zo’n grote druk voor alle jongeren op deze wereld. Wanneer je gemiddeld bent is het niet goed genoeg meer. Alleen met bijzondere kwaliteiten kun je de top halen. En geef toe bijna iedereen wil wel de top halen. Maar hoe doe je dat als je “maar gemiddeld” bent in deze maatschappij?

Daarnaast wordt er tegenwoordig zoveel verwacht van jongeren. Zoals bijvoorbeeld een keuze maken op een jongere leeftijd wat je later als beroep wil doen. Nog een voorbeeld is dat de generatie extra goed op moet letten op duurzaamheid omdat de generaties hiervoor dat allemaal verprutst heeft voor ons.

Mensen hebben grote verwachtingen van ons voor de toekomst. Dit zorgt voor extra druk en stress die we ervaren. We moeten het maar beter doen als de vorige generatie en we moeten ook talentvol zijn om iets te bereiken. Want wanneer je dit niet doet bereik je niet meer dan een kantoorbaan met een schijtloon voor de rest van je leven waarmee je net de huur mee kan betalen. Wat trouwens ook weer een grote druk is dat het bijna onmogelijk is om als jongere generatie aan een huis te komen. Terwijl wij de toekomst zijn. Wat is er gebeurd? Waarom kan je niet als een gemiddeld persoon net zoveel bereiken als een talentvol persoon. We werken er allebei even hard voor toch?

En mensen kijken ons raar aan dat wij jongeren belanden met een burn-out of een depressie of zelfs nog erger dat we fouten beslissingen nemen en als straatschoffie terecht komen.
Want hoe kun je op zo’n jonge leeftijd al ontdekken wie je bent en wat je echt wil. Hoe kan je op zo’n jonge leeftijd weten welke beslissingen fout of goed zijn. Zelfs volwassene hebben hier nog moeite mee dus waarom verwacht de maatschappij dat wij dat wel kunnen? Dat wij de toekomst zijn. Is het niet zo dat de volwassene generatie de toekomst maken door de maatschappij te sturen waardoor jongere erin meegaan. Daardoor verbetert toch niks?

Zelfs ik word moe van het constante moeten concurreren met andere en mezelf moet vergelijken met andere. Steeds moeten bedenken wat mij onderscheid en anders maakt daar word ik alleen maar onzeker en doodongelukkig van. Maar hoe kan het anders?

Weet jij het?

Reageer (1)


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen