Welke soort luipaard ben jij?

Welke soort luipaard ben jij? Test het hier!
Doe ook een van deze andere quizzen:
https://www.quizlet.nl/quiz/418585/welke-grote-katachtige-uit-zuidafrika-ben-jij/
https://www.quizlet.nl/quiz/418582/welke-kleine-katachtige-uit-zuidafrika-ben-jij/
https://www.quizlet.nl/quiz/418580/kan-jij-de-zuidafrikaanse-namen-van-diersoorten-goed-vertalen-naar-het-nederlands/
https://www.quizlet.nl/quiz/418559/wie-ben-jij-van-rundfunk/
https://www.quizlet.nl/quiz/418410/welke-soort-slang-ben-jij/
https://www.quizlet.nl/quiz/418339/deze-quiz-gaat-over-spaties/
https://www.quizlet.nl/quiz/418317/welk-kattenras-ben-jij-veel-uitkomsten/
https://www.quizlet.nl/quiz/418289/welk-paardenras-ben-jij-veel-uitkomsten/

Mogelijke uitkomsten

Afrikaanse luipaard (14 x uitgekomen)

De Afrikaanse luipaard (Panthera pardus pardus) is een ondersoort van de luipaard en komt voor in het grootste gedeelte van Sub-Saharisch Afrika. In 2008 werd het dier door de IUCN betiteld als "near threatened" (bijna bedreigd), waardoor deze ondersoort waarschijnlijk binnenkort de status "kwetsbaar" zal krijgen. De reden voor de achteruitgang in aantallen van de Afrikaanse luipaard is met name verlies aan leefgebied en het feit dat de exemplaren te verspreid leven om nog in contact met elkaar te kunnen komen. Buiten beschermde gebieden komt deze ondersoort vrijwel niet meer voor en de aantallen nemen nog steeds af.

Zanzibarluipaard (11 x uitgekomen)

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7e/Panthera_pardus_adersi.jpg/266px-Panthera_pardus_adersi.jpg

Arabische luipaard (2 x uitgekomen)

De Arabische luipaard (Panthera pardus nimr) is een ondersoort van de luipaard die op het Arabisch Schiereiland voorkomt. De Arabische luipaard is de kleinste ondersoort en weegt slechts 30 kilogram.

Perzische panter (2 x uitgekomen)

De Perzische panter (Panthera pardus saxicolor) is een ondersoort van de luipaard. Deze ondersoort staat geclassificeerd als Bedreigd. De ondersoort werd in 1927 ontdekt en leeft verspreid in Afghanistan, Armenië, Georgië, Iran, Turkije en Zuid-Rusland.

Hun voedsel bestaat uit grote zoogdieren (zoals herten en wilde zwijnen) en vogels. De panter klimt met zijn prooi in een boom zodat er geen andere dieren bij kunnen. Hun maximale leeftijd is 23 jaar. Momenteel zijn er nog maar een paar honderd exemplaren over.

Ter bescherming van de ondersoort werd de Iraanse organisatie Persian Leopard Conservation Society opgericht door Ali Aghili in 2004. Door deze ondersoort te observeren en zijn leefgewoonten te bestuderen, wil de organisatie deze ondersoort redden.

In 2009 werden vier panters uitgezet in het Nationaal park Sotsji nabij de Russische stad Sotsji in de Kaukasus.

Sri Lankaanse panter (0 x uitgekomen)

De Sri Lankaanse panter (Panthera pardus kotiya) is een ondersoort van de luipaard die voorkomt in Sri Lanka.

De Sri Lankaanse panter is één van de ondersoorten van de panter. De vacht heeft een roestgele kleur met grote zwarte stippen over het lichaam. Op de buik zitten echter geen stippen. Een vrouwtje weegt gemiddeld 29 kg en een mannetje 56 kg.

Deze ondersoort is alleen te vinden in Sri Lanka. Daar leven de panters in verschillende omgevingen. Zo zijn ze te vinden in groenblijvende droge bossen, dicht begroeide jungles en hooggelegen bossen.

De Sri Lankaanse panter jaagt vooral op inheemse hertensoorten zoals de muntjak en het axishert. Ook jaagt hij op wilde zwijnen en apen. Soms valt hij ook gedomesticeerde koeien aan.

Amoerpanter (4 x uitgekomen)

De Amoerpanter of Amoerluipaard (Panthera pardus orientalis) is de meest noordoostelijk voorkomende ondersoort van de luipaard. Deze ondersoort is ook bekend onder de namen Siberische luipaard of Verre-Oostelijke luipaard.

De Amoerpanter leeft in het gebergte Sichote-Alin (vooral in de regio rond het Chasanmeer in het uiterste zuiden) in de Russische kraj Primorski in het zuiden van het Russische Verre Oosten en in het bergachtige noorden van Noord-Korea.

De ondersoort is bijna uitgestorven; bij een telling in 2007 bleek dat zich nog 25 tot 34 exemplaren in het wild bevinden, waarvan slechts 6 vrouwtjes (een 7e werd gedood door een Russische jager in april 2007). Om te kunnen overleven zijn echter ten minste 66 tot 100 wilde exemplaren vereist. Begin 2015 werd hun aantal in het wild op 65 geschat.

Door de vernietiging van zijn leefomgeving als gevolg van toenemende menselijke invloeden, de voortgaande bonthandel en trofeejagers (een dood exemplaar kan 37.000 dollar opbrengen) is de ondersoort sterk in aantal gedaald en is momenteel een van de meest bedreigde katten op aarde.

Noord-Chinese panter (1 x uitgekomen)

De Noord-Chinese panter (Panthera pardus japonensis) is een ondersoort van de luipaard. Het IUCN klasseerde de soort in 2002 met de status Gevoelig (NT).

Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Carnivora (Roofdieren)
Familie: Felidae (Katachtigen)
Geslacht: Panthera (Panterkatten)
Soort: Panthera pardus (Luipaard)

Statistieken

Statistieken

Reageer (1)

  • Marisha

    Afrikaanse luipaard

    7 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen

Wat wil je nu doen?