In een relatie kun je elkaar kapotmaken, voor de gek houden en uitputten net zolang totdat alle liefde geconsumeerd is. Het kan een pijnlijk proces voor beiden zijn. Dit proces neem ik als uitgangspunt voor dit verhaal. Twee personen die elkaar aantrekken en afstoten, vechten en liefhebben net zolang totdat beiden kapot zijn.

Het is allemaal niet zo simpel.

De Engelse psycholoog John Bowlby stelde in de jaren zestig in zijn hechtingstheorie dat we een aan­geboren neiging hebben om ons aan een ander te binden. Dit gegeven krijgen we al mee als baby waarbij we ons hechten aan onze opvoeders. Bowlby stelt dus dat de mens biologisch geprogrammeerd is om iemand te zoeken met wie hij of zij dit verbond aangaat. Zodra we dit verbond aangaan is het vrij moeilijk om deze te verbreken. In een relatie moeten we ons volgens de Amerikaanse psychologen Bartholomew en Brennan twee vragen stellen :

Hoe bang ben ik dat ik verlaten zal worden?
Hoe goed vertrouw ik deze persoon?

Zodra de angst om verlaten te worden groter wordt dan het vertrouwen in de ander, ontstaat er een aantrek-afstoot spel. We zijn bang om afgestoten te worden, proberen soms hopeloos aan te blijven trekken en stoten vervolgens weer af als het ons te zwaar wordt.
Dit verhaal gaat over het moment dat zelfvernietiging, en een overdaad aan liefde en haat voor de ander samenkomen.

Hoofdstukken

Titel Nieuwste eerst Woorden Gelezen Aangepast
Proloog 467 95 6 jaar geleden
001 410 108 6 jaar geleden

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen