• NEW YORK - De jongste aflevering van de Amerikaanse satirische tekenfilmserie South Park met de profeet Mohammed is gecensureerd na dreigementen door radicale moslims.

    De zender Comedy Central heeft alle verwijzingen verwijderd naar Mohammed, die was afgebeeld als een persoon in berenpak en ontsnapt aan een bomaanslag.

    De verwijzingen zijn vervangen door piepjes.

    De makers van South Park, Matt Stone en Trey Parker, zijn het oneens met het besluit van Comedy Central. 'Het besluit is genomen zonder onze instemming,' schrijven ze op hun website.

    De website revolutionmuslim.com (momenteel uit de lucht) verweet het tweetal deze week de de spot te drijven met hun profeet. De extremisten tonen bij hun dreigement een foto uit 2004 van de door een moslim vermoorde Theo van Gogh en vragen of Stone en Parker 'dat zijn vergeten'. 'Dit is geen dreigement, maar een waarschuwing van wat er met Stone en Parker kan gebeuren,' aldus de site.

    De FBI onderzoekt of de initiatiefnemers kunnen worden aangepakt.

    South Park heeft in de tweehonderd afleveringen de spot gedreven met tal van religies, politici en 'sterren' uit Hollywood. Niet eerder had bespotting zulke gevolgen. (HET PAROOL)


    *insert philosophical cringe expression here*