Let op!

In deze blog staan de antwoorden op de quiz Hoe goed ken jij de wereld van de FanFiction? Lees dit dus niet als je die nog niet hebt ingevuld, tenzij je vals wilt spelen.
(cat)























Vraag 1 tot en met 3 hadden geen 'goede' antwoorden, omdat er werd gevraagd of je een bepaald begrip kende. Hier heb ik de uitleg eronder gezet, bij de rest is het juiste antwoord dikgedrukt.

-

1. We zullen beginnen met het testen van je kennis van veelgebruikte termen en afkortingen. Wees eerlijk! Weet je wat "canon" betekent?
Natuurlijk.
Ik heb er wel eens van gehoord, maar dat is alles.
Wablief?

Alles wat "canon" is komt uit het echte verhaal, zoals dat door de schrijver is bedacht. De relatie van Harry en Ginny uit Harry Potter is bijvoorbeeld canon, maar Drarry (de relatie van Draco en Harry) niet, omdat deze niet in de originele boeken voorkomt.

-

2. Ken je de betekenis van het begrip "slash"?
Uiteraard.
Dat is zo\'n scheef streepje; /
Sorry, wat?
Het zegt me wel iets...

Slash fanfiction zijn verhalen over gay koppels. Eigenlijk worden hiermee zowel mannelijke als vrouwelijke koppels aangeduid, maar meestal wordt er onderscheid gemaakt door het woord "femslash" te gebruiken voor verhalen over lesbische stellen. Slash kan zowel canon als niet-canon zijn.

-

3. Weet je wat een "fandom" is?
Jazeker.
Een wat?
Ik heb het wel eens ergens gelezen, maar meer niet.

Een fandom is de wereld van een bepaald verhaal. Alle Drarry fanfictions vallen bijvoorbeeld onder het Harry Potter fandom, en alle Jacob Black fanfictions horen bij het fandom van Twilight.

-

4. Wat is (een) "drabble"?
Een heel kort verhaal.
Een naam voor een koppel uit Harry Potter.
Een slecht verhaal; \"drab\" betekent saai.

In het begin was een drabble een verhaal van precies honderd woorden, maar inmiddels worden er vaak verhalen mee aangeduid van onder de 1000 woorden. Het is de bedoeling dat de schrijver laat zien dat hij of zij ook in zo een kort stukje tekst bepaalde emoties kan oproepen of een indruk kan maken.

-

5. Wat zijn "shippers"?
Mensen die veel verhalen schrijven die zich afspelen op boten.
Mensen die fan zijn van een bepaald koppel.
Personages die achter iemand aanzitten tijdens het hele verhaal.
Verhalen waarin het steeds slechter gaat; het personage zit in een soort zinkend bootje.

Als iemand zegt "I ship Draco/Hermione," betekent dat dus dat deze persoon gelooft in de relatie tussen Draco en Hermione, of graag zou willen dat deze bestond.

-

6. Waar staat "AU" voor?
Alternate Universe
All Uniform
A Unicorn

Als een verhaal zich afspeelt in een Alternate Universe gaat het om personages uit bijvoorbeeld Harry Potter die in een andere wereld leven dan in het originele verhaal. Je houdt dan dezelfde personen, maar ze bevinden zich in een andere omgeving. Als Harry bijvoorbeeld geen tovenaar op Zweinstein is maar een gewone leerling op een middelbare school, speelt het verhaal zich af in een Alternate Universe.

-

7. Waar staat "OC" voor?
Out of Character
Original Character
Off-Character
Our main Character

OC staat voor Original Character. Dit zijn simpelweg alle personages die een fanfiction schrijver zelf heeft verzonnen en die dus niet uit het boek zijn overgenomen. Verwar OC niet met OOC, wat wel eens wordt gebruikt als afkorting voor Out Of Character. Dat betekent dat een personage uit de boeken iets doet wat niet bij zijn of haar karakter past of als de persoonlijkheid van het personage gewoon anders is dan in het echte verhaal.

-

8. Wat is een "Crossover"?
Hetzelfde als slash fanfiction.
Een kruising tussen twee verhalen; Edward Cullen komt bijvoorbeeld naar Zweinstein.
Niets, deze term bestaat niet.

Hierbij kan bijvoorbeeld één personage uit Twilight in de wereld van Harry Potter terecht komen, maar er is ook sprake van een crossover als twee personages uit verschillende verhalen zich op een neutrale plek ontmoeten, bijvoorbeeld ergens in een park.

-

9. Wat zijn "flames"?
Reacties waarin het verhaal wordt afgekraakt.
Erotisch getinte verhalen.
Mensen die heel veel verhalen hebben geschreven.

-

10. Welke afkorting wordt niet gebruikt?
Fanfic.
Fic.
Fi.
FF.

-

11. Wat zijn "angst", "fluff" en "crack"?
Genres.
Types personages.
Schrijfstijlen.
Veelgebruikte, standaard verhaallijnen.

Als een fanfiction angsty is, is het een nogal duister verhaal, waarin de personages vaak grote problemen hebben en depressief of kwaad zijn.
Een fluff verhaal is zo ongeveer het tegenovergestelde; dit is een vrolijk, vaak grappig en romantisch verhaal. Het plot is hierbij niet het belangrijkste, en vaak zit er helemaal geen plot in. Het is een soort "feel good" verhaal.
Het woord crack wordt gebruikt om een verhaal te beschrijven dat heel bizar is of zelfs nergens op slaat. Denk bijvoorbeeld aan een verhaal waarin Harry Potter austronaut wordt en op de maan toevallig Bellatrix Lestrange tegenkomt, waarna hij met haar in bed belandt. Deze verhalen zijn zo vreemd, dat je drugs zou moeten hebben genomen om ze te verzinnen, vandaar "crack".


-

12. Wat is geen site om fanfiction verhalen aan anderen te laten lezen?
Fanfiction.net
Livejournal.com
Quizlet.com
Skyehawke.com

Uiteraard kun je op Quizlet.nl wel fanfiction verhalen schrijven, maar Quizlet.com is een site die is ontworpen om bijvoorbeeld Franse woordjes in je hoofd te stampen. (:

-

13. Waarover worden over het hele internet de meeste fanfiction verhalen geschreven?
Twlight.
Harry Potter.
Star Wars.
Lord of the Rings.
Glee.
Justin Bieber.
Winnie de Pooh. ^^

Ik denk dat de meeste mensen deze wel goed hadden. Of je het nou leuk vindt of niet, Harry Potter is ontzettend populair onder fanfiction schrijvers, vooral omdat er zo veel verschillende personages zijn waarover kan worden geschreven.

-

14. Waarover gingen de eerste fanfictions?
Twilight.
Harry Potter.
Star Wars.
Lord of the Rings.
Glee.
Justin Bieber.

Nog voordat de eerste fanfictions op internet verschenen of Harry Potter überhaupt geschreven was, werden er in bepaalde kringen al blaadjes gedrukt met Star Wars fanfictions.

-

15. We eindigen met een simpele vraag; wie schrijven het meeste fanfiction?
Mannen.
Vrouwen.

Je zult bijna geen mannelijke fanfiction schrijvers vinden. De meeste verhalen gaan dan ook om een liefdesrelatie, en dat is blijkbaar gewoon niet hun ding. :'D








Wees niet bang om om meer uitleg te vragen als je het nog niet snapt. (krul)

Reageer (19)

  • _Rapunzel_

    Die quizlet.com was wel heeeeeeeel sneaky

    8 jaar geleden
  • MacGyver

    De uitleg bij vraag 12 vind ik wel geniaal. Nooit geweten dat ik dat ook kon doen op Quizlet. En ik was er toch van overtuigd dat Flames, erotisch getinte verhalen waren. Ach ja, weer wat geleerd vandaag en dat was niet het enige wat ik vandaag heb geleerd.

    Leuke quiz!

    8 jaar geleden
  • Porcelainn

    Ik vind deze blog wel heel erg handig, want ik wist de meeste dingen wel al, er waren toch een paar dingetjes die ik niet zeker wist.
    Trouwens, bij vraag 13 was ik op zoek naar ''One Direction'' als antwoord, omdat ik echt dacht dat dat het goede antwoord zou zijn.
    De top staat er hier namelijk vol mee. :'D

    Maar anyways, leuke quiz, leuke blog xxxx

    1 decennium geleden
  • harryisnietecht

    Je zou nog zo een quiz moet maken... ik leer hier nog veel bij!

    1 decennium geleden
  • Puntjuuhh

    Denk bijvoorbeeld aan een verhaal waarin Harry Potter austronaut wordt en op de maan toevallig Bellatrix Lestrange tegenkomt, waarna hij met haar in bed belandt.



    Hmmmm dan is Het superawesome krachtveld-avontuur met veel kapotte auto's, chagrijnige beukwilgen, kapotte toverstokken, afgeleide hulpjes van Draco, diefstal, chantage, ontvoering en koekjes n_n. ook crack.... Ik was btw niet high toen ik dat samen met Aloho verzon!

    1 decennium geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen