Foto bij Mail

Dit hd is een mail van Roos naar Lorena en Sanne, die ze hft gestuurt nadat ze toestemming kreeg van haar vader om het veulen van Polly te verzorgen. Sorry voor de niet paardenliefhebbers, want deze mail bevat vooral veel weetjes over paarden haha:)
Alsnog veel plezier met lezen! Als je nog meer info wilt kun je nr deze site (heel handige site, hier heb ik mn info vandaan) http://www.paardenarts.nl/kennisbank/geboorte/

Lieve Lorena en Sanne,
ik schrijf jullie maar meteen gelijk, wel zo handig.
Ik krijg voortaan iedere woensdag bijles Engels. Ook heeft mijn docent Engels ervoor gezorgd dat ik de toetsen in het Nederlands kan maken. Echt geweldig van haar.
Toch is school nog steeds vreselijk. Vandaag kregen we in de ochtendpauze een kom met melk en cornflakes. Best lekker zou je zeggen, maar het is niet zo lekker als die vreselijke Avery het over je heen gooit! Ik wilde me niet laten kennen en ben niet naar huis gegaan. Mijn kleren en haren stonken de hele dag. Toen ik thuis kwam heb ik het meteen in de was gegooid en heb ik een douche genomen. Ik heb het maar niet tegen papa gezegd. Ik ben net zo blij dat hij niet meer verdrietig is om mama. Als ik het vertel gaat hij zich vast weer op zijn werk storten en dat wil ik niet. Dan krijgt hij straks weer zo'n burnout net als vorig jaar. Toen zijn we nog op vakantie geweest naar een of ander klooster in China waar hij weer tot rust kon komen. Maar toen hij weer thuis kwam, begon alles gewoon weer opnieuw.
Papa zegt ook altijd, als het met jou maar goed gaat. Ik kan hem deze ellende niet aan doen, dus daarom hou ik mijn mond. Probeer me niet over te halen om het wel te gaan zeggen want dat gaat echt niet gebeuren!

Ik heb ook nog heel erg leuk nieuws. Toen ik uit school kwam en mijn kleren in de wasmachine had gestopt en een douche had genomen, ging ik weer naar Sunshine Valley net zoals iedere dag. Daar bleek dat Polly aan het bevallen was. Heel gaaf om het een keer mee te maken. Op de manege bij jullie in Nederland was ik iedere keer net te laat en was het veulen net geboren. Nu was ik er echt bij!
Het is een hengstje geworden, echt een schatje. Helaas is er ook een nadeel. De bevalling was voor Polly heel zwaar en het veulen is heel erg klein. Na een uur stond hij nog niet! Mevrouw Jones, de dierenarts, wilde het al opgeven. Maar ik heb hem geholpen met drinken. Ik wilde het veulen niet opgeven! Gelukkig heeft ieder nadeel zijn voordeel. Want... rapapaaaa... *tromgeroffel*... IK MAG HET VEULEN VERZORGEN! Ik heb gewoon een eigen verzorgveulen. Ik ga het wel heel druk krijgen maar ik weet zeker dat ik het kan! Een veulen moet wel zeven keer in een uur drinken in het begin dus dat wordt wel moeilijk. Maar als hij zelf kan staan en lopen (want dat kan hij ook nog niet), dan hoef ik hem niet iedere keer naar Polly te dragen of met de fles te voeren als hij wil drinken. Hier is trouwens nog wat informatie over een bevalling dat ik heb opgezocht:

De contractie fase:
De baarmoeder begint samen te trekken. Hierdoor zal het veulen, dat gedurende de dracht op de rug ligt als in een hangmat, gaan draaien en tegen de baarmoederhals aankomen waardoor deze gaat ontsluiten. De merrie is dan rusteloos en kijkt veel naar de flanken. Deze verschijnselen kunnen een half uur tot enkele uren duren en kunnen zich ook even aandoen en vervolgens weer een tijdje uitblijven.
De uitdrijvingsfase:
Als de baarmoedermond opengaat, komt de waterblaas in het geboortekanaal en zorgt daar voor meer oprekking. Door druk in de vagina zal deze waterblaas knappen. De merrie gaat dan staan plassen en daar lijkt geen einde aan te komen. Na het knappen van de waterblaas gaat de merrie liever liggen omdat er vruchtdelen (benen, hoofd) in de geboorteweg komen. Als ze ligt kan ze trouwens ook beter meepersen. De geboorte verloopt nu doorgaans heel snel en heftig. Meestal wordt binnen 20 minuten het veulen geboren.
De ligging van het veulen:
Bij een correcte ligging wordt eerst één voetje en dan het andere zichtbaar. De zool van de hoefjes is naar beneden gericht. Dan komt het neusje tevoorschijn. Het hoofd rust op de beentjes ter hoogte van de voorknieën. Is dit niet het geval dan dient direct de dierenarts te komen! Er is dan sprake van een stuitligging of een andere afwijkende ligging en dat kan complicaties geven.Wie ervaring heeft, kan, bij een normale ligging van het veulen, de merrie helpen door de voetjes beet te houden en ze met de weeën zachtjes mee naar buiten te trekken. Doe dit echter alleen als het nodig is.Als alles goed gaat en het neusje komt tussen de voorbenen mee naar buiten, kan het vlies, dat om de neus heen zit, gebroken worden zodat het veulen lucht kan krijgen. Geleidelijk zal steeds meer van het veulen zichtbaar worden, totdat hij of zij er helemaal uitglijdt.
Als de geboorte normaal verloopt, blijven de achterbenen van het veulen soms nog in de merrie zitten terwijl de navelstreng nog vast zit. Dat is alleen maar goed. Er stroomt dan namelijk nog steeds bloed van de merrie naar het veulen. Zodra de merrie gaat staan, zal de navelstreng afbreken. Gebeurt dat niet, dan kan de navelstreng voorzichtig en op de juiste plaats doorgebroken worden.
Als drie uur na de geboorte de nageboorte (placenta) er nog niet uit is, dan is het verstandig om een dierenarts te bellen.
Het pasgeboren veulen:
Kort na de geboorte zal de merrie het veulen helemaal schoon en droog likken. Het likken is een soort massage die de doorbloeding van het veulen stimuleert, maar het helpt ook mee om het veulen een eerste poging te laten doen om te gaan staan. Laat dit allemaal rustig gebeuren.Veulen krijgt plasma via een infuusZodra het veulen staat, zal het op zoek gaan naar de uier. De eerste melk heet biest. Het is van levensbelang dat een veulen kort na de geboorte de eerste biest binnenkrijgt. Niet alleen zit deze energie- en eiwitrijke melk vol met belangrijke afweerstoffen, het heeft ook een afdrijvende werking. Dat zorgt ervoor dat de pek, die in de darmen zit, makkelijker naar buiten komt. Darmpek is een zwarte, kleverige massa, die bestaat uit afgestorven darmcellen en slijm. De darmpek moet geheel uit de darmen zijn voordat de normale mest op gang kan komen.Binnen 2 uur dient het veulen de eerste biest binnen te krijgen. Lukt het het veulen niet om zelf bij de merrie te drinken, dan kan de biest opgevangen worden en met de fles aan het veulen gegeven worden. Dit mag alleen als het veulen een goede zuigreflex heeft.Mocht het veulen om één of andere reden geen of onvoldoende biest hebben binnengekregen, waarschuw dan zo snel mogelijk de dierenarts. Via een sonde kan dan biest toegediend worden. Is er al teveel tijd verstreken of is de biest van slechte kwaliteit dan kan een infuus met plasma toegediend worden, zodat het veulen wel de belangrijkste afweerstoffen binnenkrijgt.
Eerste uren na de geboorte:
- Direct na de geboorte zijn de ogen open, is de zuigreflex aanwezig en start de ademhaling.
- Binnen anderhalve minuut kan het veulen zijn hoofd optillen en schudden.
- Na 4-5 minuten komt het veulen in borst-buikligging.
- Na ongeveer 30 minuten probeert het veulen te gaan staan en na 60 minuten kan het veulen meestal staan. (Paarden zijn kudde- en vluchtdieren, dus moeten de veulens al snel na hun geboorte op eigen benen kunnen staan.)
- Binnen 2 uur kan het veulen lopen en probeert het de uier te vinden om te gaan drinken.
- Binnen 3 uur drinkt het veulen biest. Het is erg belangrijk dat dit op tijd gebeurt.
- Binnen ongeveer 2 uur na de geboorte komt de eerste ontlasting (darmpek). Hier persen ze vaak op.
- Binnen tien uur wordt er voor het eerst geplast.
- Binnen 24 uur na de geboorte drinkt het veulen ongeveer zeven keer per uur en kan het veulen zijn moeder in de beweging volgen. De ademfrequentie is maximaal 40 ademhalingen per minuut en de temperatuur ligt tussen de 37.6 en 38.5 graden.

Haha, zijn jullie niet in slaap gevallen tijdens het lezen van deze super lange mail, haha! Ik ga nu stoppen en naar bed want papa begint ook al te zeuren dat ik naar bed moet.
Baai! Dikke kus van een super blije Roos!

Ps: hoe is het daar in Nl?
Pps: en met Bella?

Reageer (1)

  • Nagusamu

    Hahahaha leeeuk! :D
    Snel verdeeer :P

    9 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen