Schrijfcoach, persoonlijk redacteur en initiatiefnemer van Ambilicious, een gloednieuwe uitgeverij die (nog) onbekende schrijvers een podium wil bieden, heeft tijd vrijgemaakt om jullie ingestuurde vragen omtrent schrijven en het uitgeefproces te beantwoorden.

Wat een leuke, en ook pittige vragen hebben jullie gesteld. Vooral pittig omdat er geen eenduidig antwoord te geven is. Nederland alleen al telt meer dan 500 uitgeverijen. Deze zijn onderverdeeld in o.a. algemene uitgeverijen, wetenschappelijke uitgeverijen en educatieve uitgeverijen. De algemene uitgeverijen kennen nog een onderverdeling in fonds (specialisatie), o.a. poëzie, kinderboeken, fantasy, (auto)biografie, proza, enzovoort.

Op welk vlak wordt bepaald of een boek goed genoeg is om uitgegeven te worden?
In grote lijnen wordt gekeken naar:
a. Past het binnen ons fonds.
b. Speelt het verhaal in op een actualiteit.
c. Is het verhaal uniek? Anders dan andere verhalen.
d. Heeft de schrijver talent.

Hoe streng hier naar gekeken wordt is heel divers. De grote, gerenommeerde uitgeverijen zijn heel kritisch. Niet zo verwonderlijk als je beseft dat zij meer dan honderd manuscripten per maand aangeboden krijgen. Gelukkig zijn er middelgrote en kleinere uitgeverijen die beginnende schrijvers wel een kans willen bieden.

Vanaf welke leeftijd mag je een boek uitgeven?
Uitgeverijen werken met een uitgeefcontract. In Nederland moet je 18 jaar zijn om zelf een contract te mogen ondertekenen. Ben je onder de 18, dan moeten je ouders toestemming geven of het contract ondertekenen.

Zijn er bepaalde deadlines die je hebt als schrijver als je een boek uitgeeft? (bv tegen elke maandag moet je een hoofdstuk hebben afgeschreven...)
Er zijn uitgeverijen die met een langdurig contract werken. Zij verwachten van een schrijver dat die één boek per jaar schrijft en dat dit voor een bepaalde datum gereed is. Dit zie je vooral bij de grote, gerenommeerde uitgeverijen.

Wat als je met een writer's block zit?
Mijn advies is: blijf schrijven. Maakt niet uit wat. Al is het maar vijf minuten per dag. Dit werkt niet voor iedereen. Sommige schrijvers gaan het huis schoonmaken, anderen gaan sporten of de natuur in. Soms helpt het om deel van je verhaal te lezen wat je al geschreven hebt.

Krijg je een bepaalde uitleg vooraleer je aan een boek schrijven begint?
De meeste schrijvers beginnen met schrijven omdat ze geïnspireerd zijn geraakt door het lezen van een boek. Gaandeweg ontdekken ze dat schrijven een vak is. Dat het belangrijk is om zich te verdiepen in de verschillende technieken. Er is het nodige te vinden op internet. Toch kan het inschakelen van een schrijfcoach of het volgen van een cursus een hele verstandige keuze zijn.

Zijn er bepaalde voorwaarden bij het schrijven/uitgeven van een boek?
Voorwaarde nummer één bij het schrijven is dat je het leuk moet vinden. Maar ook dat je bereid bent om je te verdiepen in de verschillende technieken. Boeken lezen helpt, maar ook leren van andere schrijvers. Voordat je naar een uitgever gaat, laat je manuscript door verschillende proeflezers lezen. Zij kunnen je feedback geven.
Op het moment dat je de stap zet om je boek te (laten) uitgeven, is het belangrijk dat je het gevoel hebt dat dit het beste resultaat is van dit moment. Durf trots te zijn.

Moet je iets gestudeerd hebben voor je een boek mag uitgeven?
Om als schrijver een boek uit te geven, heb je geen opleiding of studie nodig. Zelfs niet als je uitgever wil worden.

Kan je een boek schrijven ook combineren met school/werk? Of is dat te moeilijk?
Natuurlijk kan dat. De meeste schrijvers combineren het met werk of school. Zeker beginnende schrijvers.

Wat moet je opsturen naar een uitgeverij als je een boek wilt uitgeven?
Dit is per uitgeverij verschillend.

a. een manuscript of een deel daarvan (tien pagina’s)
b. een synopsis (samenvatting van het verhaal)
c. een C.V.

Voor je een manuscript opstuurt, kijk op de website van de uitgever van jouw keuze. Daar vind je alle informatie. Bijvoorbeeld of je het per post moet aanleveren of digitaal, of in een bepaald lettertype en lettergrootte.

Moet het boek een minimum (of maximum) aantal pagina's/hoofdstukken hebben?
Richtlijn is dat een boek minimaal 24 pagina’s moet hebben, voordat het een boek genoemd mag worden. Wat eigenlijk een rare richtlijn is. Er zijn kinderboeken die minder pagina’s tellen. Verstandiger is om onderstaande richtlijnen aan te houden:

a. Kort verhaal: tot maximaal 20.000 woorden
b. Novelle: tussen de 20.000 en 40.000 woorden
c. Roman: boven de 40.000 woorden.

Een novelle en een roman hebben altijd meer dan één hoofdstuk. Schrijf je graag korte verhalen, verzamel er een aantal en je hebt een verhalenbundel.
Er is niet echt een maximum. Een beginnend schrijver geef ik wel het advies mee, maximaal 200 pagina’s. Dan ligt de verkoopprijs nog onder de € 20,00.

Kun je een fanfiction uitgeven?
Er zijn sinds kort uitgeverijen die dit wel doen. De meeste fanfictie verhalen worden op internet gedeeld.

Zijn er kosten die je zelf moet betalen bij het uitgeven van een boek?
Er zijn uitgeverijen die in een schrijver investeren en alles betalen. Daarom zijn de grote uitgeverijen ook zo kritisch. Zij willen vooraf weten of zij de investering terug gaan verdienen.
Middelgrote en kleinere uitgeverijen hebben niet de middelen om in een schrijver te investeren en vragen:

a. Een geldbedrag, variërend van honderd euro tot boven de tweeduizend.
b. Een minimale afname van boeken, variërend van 30 tot 1000.

Heeft u bepaalde schrijftips?
Meest belangrijke tip is dat je het leuk vindt om te schrijven.
Probeer af te wisselen met de zinslengte: korte zinnen en lange zinnen.
Schrijf eerst het hele verhaal. Ga daarna pas nadenken over wat beter of anders kan.
Wees niet bang om een dt-fout te maken. Dat kan altijd later nog aangepast worden.

Heb je nog meer vragen? Laat het aan de redactie weten en je krijgt een antwoord.

Reageer (4)

  • Derks

    Superhandig!

    8 jaar geleden
  • 160917

    Handig!

    8 jaar geleden
  • Square

    Erg informatief! ^^

    8 jaar geleden
  • Phlegethon

    dit is ehct heel handig!

    8 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen