Foto bij Geluk: het fortuin van een mensenleven.

Wat maakt ons eigenlijk allemaal gelukkig aan het einde van de dag?

Geluk kun je werkelijk uit alles halen. Of je nu om tien uur in de ochtend wakker wordt naast je beste vriend(in) en een stuk overgebleven pizza opeet, of dat diegene die je op het oog hebt gehad je eindelijk meevraagt op een spannende, spetterende date. Sommigen worden gelukkig van kleine dingen, anderen zijn niet gelukkig te krijgen. Het is maar net hoe je in je schoenen staat.

Neem bijvoorbeeld de vluchtelingen; als je hen een schone onderbroek geeft, zullen ze je eeuwig dankbaar zijn en gelukkig zijn omdat er tenminste één iemand is die om hen geeft. Geef je een vriend of vriendin een schone onderbroek, zullen ze je waarschijnlijk aankijken met een opgetrokken wenkbrauw. En je vriendelijk verzoeken om bij ze uit de buurt te blijven. Dit is onder andere omdat de maatschappij ons een beetje leert dat het beter is om egoïstisch te zijn. Dat resulteert er dus in dat er een hoop mensen aan zichzelf denken; aan hun eigen geluk. Maar hoe egoïstischer je bent, hoe moeilijker het is om geluk te vinden in de dingen waar men normaal zijn geluk uit haalt.

Op een gegeven moment lig je daar alleen koude pizza te eten in de ochtend. Diegene die je op het oog hebt, stuurt je geen berichtjes meer. Waar is iedereen heen? Als kers op de taart staat er iemand te collecteren voor Jantje Beton en vraagt jóú om je bijdrage. Je zegt nee en smijt de deur dicht. Waarom zou je in hemelsnaam die kinderen geluk schenken?! Er zijn een hele hoop andere mensen in Nederland die zullen doneren, maar jij bent er niet een van. Eenzaam lig je in je bed. Beseft je eigenlijk dat je helemaal niet gelukkig bent omdat je alles om jou hebt laten draaien. Misschien dan toch tijd om je beste beentje voor te zetten en het geluk rond te gaan strooien als brood voor de duiven?

Beste lezers, wat maakt jullie gelukkig?

Reageer (1)

  • Donwell

    Jouw schrijftalent. (Hoe bizar is het om reacties te krijgen op een drie maand oude column? Mijn excuses.)

    7 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen