Foto bij De mens, en muziek.

'Without music, life would be a mistake.', - Friedrich Nietzsche.

Muziek is voor iedereen anders. Er zijn immers honderden genres tegenwoordig, er is voor elk wat wils. Tóch is er al jaren bonje tussen subgroepen van genres. Begrijpelijk? Jazeker! Neem nu eens als voorbeeld mijn jongere zusje. Dertien jaar oud is ze, en zwaar geobsedeerd door Lil Kleine. Wanneer ze klassieke muziek hoort, stopt ze uit principe haar vingers in haar oren en vlucht naar boven.
‘Zet die kerkmuziek uit!’, schreeuwt ze er dan ook nog eens kwaad achter aan.
Ze moet niets weten van instrumenten.
Dat begrijp ik ergens wel; Rachmaninoff is nu immers geen hippe, jonge rapper en haar leeftijdsgenootjes vinden hem waarschijnlijk ook niets. Afijn, dat is een deel van de jeugd, daar is niets aan te doen. Het is alleen zeer jammer dat andere genres dan popmuziek al snel een smerig label opgeplakt krijgen, zoals ‘kut’, ‘emo’, of ‘iets dat mijn vader graag luistert’.

Popmuziek is immers altijd al makkelijk geweest om in te rollen; je hoort het overal, en het blijft vaak hangen, waardoor je het vaker wíl luisteren. Of juist niet.
Maar wat is er mis om eens uit die comfort-zone te stappen van popmuziek? Of om eens iets anders op te zetten dan metal? Muziek is een ontdekkingsreis!
Hou je van instrumentale muziek die wel hectisch is? Probeer eens naar jazz-fusion te luisteren!
Hele rustige muziek om op te schrijven? Stonerrock is een optie!
Wil je een nieuwe soort metal om op te headbangen? Progressieve groove-metal kán jouw ding wel eens zijn!
Het leven is te kort om je angstvallig vast te klampen aan één of twee genres. Natuurlijk blijft dat jouw eigen keuze, maar het kan nooit kwaad om je horizon te verbreden op muzikaal gebied. Zo leer je immers ook nieuwe mensen kennen. Er komt hier een oer-oud gezegde om de hoek kijken: ‘Don’t judge a book by its cover’. Misschien houdt die ruige meid met pimpelpaars haar en haar Cannibal Corpse shirt wel net zo veel van Ed Sheeran als jij. Of misschien houdt die jongen met zijn Deus-pet en Yeezy-sneakers stiekem wel met zijn hele hart van Abbath. Misschien houden ze helemáál niet van de dingen waar jij van houdt. Maakt ze dat een slecht persoon? Nee. Betekent dat dat jullie geen vrienden kunnen zijn? Nee.
Zullen jullie elkaar gelijk bevrienden na het lezen van deze column? Waarschijnlijk niet.

Zal er een moment komen waarop dat wel gebeurt?
Hopelijk wel.

Reageer (4)

  • Paardenvriend

    Ik vind Lil Kleine echt vre-se-lijk.
    Sorry wou ik even zeggen. Ik heb al veel soorten muziek gehoord in de ene kan ik het echt vinden in de andere niet.
    Eerst gaf ik 1D nooit een kans. Want iedereen uit mijn klas haatte hun. Ik durfde het geen kans te geven. Maar ik gaf hun een kans en daar heb ik zeker geen spijt van!!!
    1D is ge-wel-dig!!!!!

    Veel kinderen uit mijn oude klas stopte LETTERLIJK hun vingers in hun oren als ze ook maar de naam One Direction hoorde. Een keer hoorde ze Drag me Down. En zei iemand "Ow dit lied is zo leuk!" Zei ik "ja het is 1D" en dan opeens heeft hij niks te zeggen.

    Jeejtje ik vertel een heel verhaal maar ja.

    Doei

    7 jaar geleden
  • Rubin

    Ik heb er vooral een hekel aan dat mensen commentaar hebben op wat een ander luistert of goed vind. Dat maakt mij onzeker wanneer ik de vraag krijg naar welke genres ik luister. Als je graag hebt dat anderen ook jouw genre luisteren of leren waarderen, moet je vooral niet zelf commentaar gaan geven op anderen hun muzieksmaak. Zo heb ik dat wel eens meegemaakt dat ik commentaar kreeg van iemand, waardoor ik nu eigenlijk (zonder het echt te willen) een afkeer heb voor de genre waar die persoon naar luisterde. Sowieso was dat genre al niet mijn ding, maar die situatie heeft ervoor gezorgd dat ik het ook niet wil waarderen.
    Deze column ging er maar indirect over wat ik net zei, maar ik wil dus zeker wel opstaan voor andere genres. ^^ Maar dat lukt moeilijk als anderen niet openstaan voor de jouwe.

    8 jaar geleden
  • Zoldyck

    Wow, dit is echt een heel mooie column! c:
    Ik zei vroeger altijd dat ik niks moest hebben van rock, maar ondertussen is het het enige wat ik luister :') Ik vind ook wel dat mensen 'andere muziek' een kans moeten geven, het zou je maar eens moeten bevallen^^

    8 jaar geleden
  • MrsNeymessi

    Mooi geschreven (:
    Kudo erbij (flower)

    8 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen