Foto bij De ethiek van 'Draden'

De ethiek van 'Draden'

'Draden' is hopelijk een verhaal waar je nog even over nadenkt, want dat was de bedoeling van dit verhaal.
Er zijn een aantal belangrijke dingen die we kunnen leren van Renée en je hebt er waarschijnlijk geen idee van hoe graag ik deze aan de hele wereld zou willen verkondigen en leren, maar daar heb ik niet de juiste middelen voor. Toch vond ik het van belang om klein te beginnen en daarom de mensen die mijn verhaal hebben gelezen, proberen een wegwijs te maken in Renées gedachtengang, in de kronkels van haar brein.

Wees jezelf
We leven effectief in een grijze wereld waar we als pionnen rondlopen en doen wat we verondersteld worden te doen, zijn wie we verondersteld worden te zijn. Wees jezelf. Wil jij graag in gele truien rondlopen? Dan doe je dat. Wil je je haren laten veranderen, je mening laten horen,... doe het dan alsjeblieft. Alleen zo kunnen we de grijze wereld wat kleurrijker maker: door iedereen zichzelf te laten zijn en respect te hebben voor anderen hun keuzes.

Geniet van het leven
Het leven is niet gemakkelijk, mensen zitten gecompliceerd in elkaar en er gebeuren jammer genoeg dingen die we niemand toewensen. Maar probeer toch zo veel mogelijk van het leven te genieten. You only live once is een soort handelsmerk geworden. Nee je moet niet speciaal gaan skydiven omdat je toch maar één keer leeft, maar doe wat je graag doet en probeer te genieten van de mensen om je heen.

Eilandjes
De mens vandaag de dag is globaal gezien asociaal. We proberen onze kinderen zo veel mogelijk af te schermen van de buitenwereld en hemelen ze daardoor op tot disneyprinsessen. We leven allemaal op onze eigen eilandjes en willen daar geen buitenstaanders in. We willen niet gekwetst worden en laten daarom niemand binnen in ons hart maar vullen die leegte met televisie,... Iedereen wil wel eens graag alleen zijn en dat is soms ook nodig maar misschien moeten we er toch eens over nadenken dat we globaal genomen wel asocialer geworden zijn, minder verdraagzaam geworden zijn,...

Renée
Als laatste wil ik even terugblikken op Renée. Ze lijkt misschien niet helemaal bij haar bewustzijn doordat ze iedereen laat vallen als een baksteen, maar ze heeft wel een punt. Ze jaagt haar dromen achterna en laat niemand haar tegenhouden, ze wil vechten voor een leven dat zij echt wil beleven en ze probeert meer kleur te brengen in haar wereld. Renée mag dan wel een aantal dingen over het hoofd gezien hebben en grote fouten gemaakt hebben, toch moeten we een voorbeeld aan haar nemen. Iedereen maakt namelijk fouten en we moeten kijken naar wat ze echt voor ogen had. Renée wilde gewoon de wereld aangenamer maken om in te leven en dat is iets dat we allemaal zouden moeten proberen.

Reageer (2)

  • Histoire

    Mooi dat er zoveel inzit en dat je er als schrijver nog eens over reflecteert, dat maak je meestal niet mee hier op Quizlet, maar ik vind het heel fijn dat je ons dit perspectief aangeboden hebt. Het was leuk om te lezen.

    7 jaar geleden
  • xTrueStoryx

    Dankjewel voor het schrijven van dit verhaal.
    Je maakt er de wereld een draadje sterker mee.

    7 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen