Foto bij De basis

Plaatjes zullen altijd klikbaar zijn


De overzichtskamer

Na mijn peptalk met de nieuwe squad leider loop ik door de rest van de basis. We hebben uitgebreide laboratoria, een werkplaats waar we de meest geavanceerde apparatuur hebben staan, een hangar voor de straaljagers die op ufo's zullen gaan jagen en een situation room, waar alle date uit de gehele wereld word verzameld. Er is ook nog een overzichtskamer, waar de gegevens van onze diplomaten binnen stromen. Het is de taak van ons uitgebreide ambasadeursnetwerk om ons van de steun van de wereld te verzekeren, iets wat onzeker is. We hebben namelijk niet de uitrusting of het geld om de gehele wereld te beschermen. De nationale legers kunnen dat in mindere mate, maar zij zijn niet zo goed uitgerust en getraind als wij, en ze zullen ongetwijfeld niet onze ervaring krijgen of onze snelle respons tijd.


De laboratoria

Ik loop naar de laboratoria, waar de Chief of Science, doctor Vahlen, staat te wachten. Ze is een Duitse blonde vrouw van midden dertig, een van de weinige serieuze wetenschappers die uitputtend onderzoek heeft gedaan naar UFO's door de jaren heen. Vermoedelijk is ze om die reden verkozen tot CoS. Vol enthousiasme begint ze uit te leggen wat ze allemaal kunnen doen met de materialen die Delta squad heeft meegenomen. Na de uitleg van wat ze kunnen onderzoeken (Aliens, hun wapens of de materialen die ze gebruiken) denk ik even na. Ten slotte besluit ik dat ze de wapens moet gaan onderzoeken: We weten niet wat de aliens allemaal voor geavanceerde pantsers, voertuigen en vliegtuigen hebben en ik zou toch graag willen dat we er een deuk in kunnen slaan. Ik weet dat deze beslissing levens kan kosten maar er is weinig keus: Onze soldaten zijn vervangbaar. Het is zaak ervoor te zorgen dat ze hun doel bereiken. En ik betwijfel of zelfs de meest geavanceerde soort pantser ter wereld meer toevoegt dan geweldige training.


Engineering

Na het gesprek met doctor Vahlen loop ik naar engineering, waar doctor Shen de baas is. Hij is een kalende man van eind 60 met jarenlange ervaring en een pionier in het ingenieursvak. De keus voor hem was zeer geschikt. Rustig begint hij met mij door te nemen wat hij en zijn ingenieurs kunnen bouwen. Zij zullen wapens en munitie voor ons vervaardigen, speciale prototypes die gebaseerd zijn op echte wapens maar met enkele verbeteringen die voor normale legers te duur zijn. We hebben een magazijn vol liggen, reguliere vuurwapens die al zijn gebouwd voor het XCOM project van start ging. Voorlopig zullen we nog niet zonder zitten. In samenwerking met de wetenschappers zullen ze hier ook geavanceerdere apparatuur maken zodra de wetenschappers erin geslaagd zijn de blauwdrukken te maken.


De hanger. De Skyranger is te zien

Ten slotte loop ik naar de hangar, waar de Skyranger staat. Het is een VTOL straalvliegtuig, waardoor het verticaal kan opstijgen en landen. Het is het lompste vliegtuig dat ik ooit heb gezien, maar de piloten verzekeren met dat ze heerlijk vliegt. Ik ben al lang blij dat ik er zelf niet in moet. Een verdieping hoger staan de Ravens, aangepaste straalvliegtuigen met eenzelfde soort VTOL systeem. Ze zijn sneller en taaier dan gewone straalvliegtuigen, opgepompte prototypes van een nieuw soort jets in ontwikkeling door de VS uitgerust met de beste raketten die we kunnen maken. Ze zien er een stuk capabeler uit dan de Skyranger, maar ik weet niet zeker of ze het op kunnen nemen tegen UFO's. Als ik in gesprek ga met de piloten blijken zij echter niet bang te zijn: Ze vermoeden (waarschijnlijk terecht) dat de UFO's van de aliens zijn bedoeld om de vacuum van de ruimte te doorkruisen, een heel andere omgeving dan de atmosfeer van de aarde. Dat zal ze een paar tandjes lager zetten qua performance, hopelijk genoeg voor onze Ravens om ze aan te kunnen. Ik maak een mentale aantekening dat ik de zweep erover moet leggen bij de wetenschappers: Ik wil betere vliegtuigen!


De situation room

De rest van de basis is leeg voor een groot deel. Zo nodig kan ik een gebied uitgraven om nieuwe faciliteiten te plaatsen. Na een korte wandeling loop ik door naar de situation room. Deze ruimte is de trots van XCOM, en bevat tientalle computers bemand door medewerkers die al het nieuws registreren en zoeken naar buitenaardse activiteiten. In het midden van de ruimte zweeft een holografische aardbol, waar gebeurtenissen op te zien zullen zijn. Met deze laatste ruimte is mijn wandeling door de basis compleet. Het is tijd om de leiding op me te nemen.

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen