Maken van een verhaal

Je hebt wat ideeën voor een mooi verhaal. Je denkt alles te weten voor het verhaal maar voor je gaat schrijven wil je wel weten of alles klopt.
Neem bijvoorbeeld dat je een verhaal schrijft in de middeleeuwen en er een horloge in voorkomt. Dat klopt natuurlijk niet. Laat mij je zoveel mogelijk helpen om een compleet idee van een verhaal te maken.

Mogelijke uitkomsten

probleem met emoties en personages (26 x uitgekomen)

Jij wil graag dat alle emoties en personages kloppen. Het moeilijke ervan is dat iedereen anders is. Je kunt niet kiezen uit alleen maar stoer,depressief,blij,grappig of lief. Bij bijpersonen is dat niet zo moeilijk. Je komt alleen hun uiterlijke personage tegen. Vaak niet over hoe ze denken en voelen.
Je kunt ervoor zorgen dat je meerdere soorten personages bedenkt. Zet het allemaal op een rijtje:

Achmed: uiterlijk = verlegen maar actief
innerlijk = rustig en meelevend
Karin: uiterlijk = arrogant en druk
innerlijk = gespannen en bang

Mensen bezitten over alle eigenschappen. Alleen niet allemaal evenveel. Alleen bij een hoofdpersoon kun je zoveel mogelijk gevoelens van emoties en eigenschappen laten beschrijven. Doe dit minder bij de andere.

spelling (10 x uitgekomen)

Jij wilt op een bepaalde manier indruk maken bij het lezen.
Meestal kun je door de manier van schrijven een sfeer aanpakken in het verhaal. En ook voor welke leeftijdsgroep, geslachtsgroep het is ,of gewoon voor mensen die van één bepaald boek veel houden.
Bij oudere mensen (volwassenen) willen nooit echt makkelijke boeken lezen. Die houden van lastige woorden en veel uitspraken waarvan je de betekenissen moet weten. Een idee is als je daar moeite mee hebt om een woordenboek of spreekwoordenboek bij de hand te hebben.
Voor de jongerengroep gaat het niet zozeer hoe je schrijft, maar hoe je het laat overkomen. Komt het overeen met hoe zij zich voelen. Jongeren hebben in hun periode te maken met liefde,vriendschap,school,loverboys,drugs,ouders,broers en zussen etc. Jullie weten vast nog meer ;)
En kleine kinderen houden natuurlijk van mooie simpele boeken. Het wordt meestal in rijm gedaan zodat de kinderen het nog leuker vinden :D
Maar je hebt natuurlijk ook mensen die van een speciaal thema genieten bij een boek schrijven of een verhaal.
Actie,humor,drama,liefde,science-fiction of avontuur. Je moet dat zelf gaan uitvinden waar jij het leuk vind voor te schrijven en hoe je dat wil doen.

ik-verhaal of hij/zij-verhaal (16 x uitgekomen)

Je hebt een vaak meerdere stijlen van opschrijven.
Soms wordt het verhaal vertelt door een bijpersoon of de hoofdpersoon zelf of door de lezer.
Je moet dan goed kijken naar wel soort verhaal je uitkijkt.
Bij echt gebeurde verhalen of een verhaal over 1 persoon is het vaak als de hoofdpersoon geschreven.

plaats en tijd (4 x uitgekomen)

Ook ik heb problemen soms hiermee. Als je in de geschiedenis schrijft dan is het nogal moeilijk of bepaalde kleine dingen toen al waren uitgevonden. Een verhaal in de nu tijd kan makkelijk lijken, maar de technologie is zover dat je niet meer over een bankoverval kan gaan praten. Mijn oplossing is meestal door op internet te kijken (neem bijvoorbeeld wikepedia). Neem een bepaalde tijd aan en je vind boordevol informatie.
Een andere oplossing is om een fantasiewereld te maken. Dan hoeft niet alles meer te kloppen wat je opschrijft. Maar bedenk dan wel dat je dan moet bedenken aan een wereld zoals de Aarde, of echt zoiets als Fantasia.

fictie of niet-fictie (8 x uitgekomen)

In de realiteit moet je heel goed in je schoenen staan. Het mag niet saai worden. Maar in een andere wereld kun je alles veranderen. Maar dan ook echt alles, je kan bijvoorbeeld zelfs doen dat de uren overdag geen 24 uur duren maar 30 uur. Of dat je bepaalde wezens hebt, of kunt reizen door het heelal. Maar hierdoor kan het soms een beetje lijken op science-fiction.

Statistieken

Statistieken

Reageer (4)

  • Jaeger

    Fictie of niet-fictie.


    Muwaha, true :]

    1 decennium geleden
  • Honeydew

    ik-persoon of hij/zij-persoon
    valt wel mee, ik heb meer last van dat ik nooit inspiratie heb.

    1 decennium geleden
  • ShakeItUp

    ik-persoon of hij/zij-persoon
    valt mee, ik heb het meeste moeite met de emoties en de spelling. Als je mijn verhalen leest, vind ik echt dat je dat heel erg merkt:X

    1 decennium geleden
  • xHappyHoran

    joepie mijn verhaal voldoet aan de eisen van jongeren! xD

    ik heb een story: the choice of a girl, het is een mix van twilight vampire diaries en fallen en mn eigen fantasie.. miss wil je het lezen? of miss heb je wel tips/ideeen? xx

    1 decennium geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen

Wat wil je nu doen?