welke maand past het beste bij jou?

Er zijn 12 maanden,
en er is vast wel een maand die het beste bij jou past.
Als je deze quiz doet kom je er achter welke maand het beste bij jou past!

Mogelijke uitkomsten

januari (0 x uitgekomen)

Januari, de eerste maand van onze kalender. Een maand die niet altijd heeft bestaan. Bij de Romeinen bestonden de maanden januari en februari niet. De twee maanden van de winter werden door de Romeinen niet als volwaardig beschouwd, het was een maandloze periode. Toen de Romeinen de maand januari dan toch in het leven riepen, kreeg ze haar naam van de God Janus. Deze god was de god die op alle deuren, poorten en openingen lette. Januari opent dus het jaar, het is de maand van de overgang, van een nieuw begin.

februari (0 x uitgekomen)

Februari werd vroeger de sprokkelmaand genoemd. De Romeinen bestempelden het Germaanse vrouwen- en vruchtbaarheidsfeest als "spurcus" wat smerig betekent. Van dit woord is het Oudnederlandse woord sprokkelen afgeleid. Sprokkelen heeft dus niets te maken met hout rapen. Een andere verklaring is dat sprokkelen een Oud-Nederlands woord is voor "springen", de maand waarin het aantal dagen om de vier jaar verspringt. In Oud-Nederlandse teksten wordt soms ook gesproken van "sporcle" wanneer men het over februari heeft.

maart (0 x uitgekomen)

De maand maart zien vele mensen met vreugde tegemoet. Het is de maand waarin de lente officieel begint, zowel astronomisch als meteorologisch! Ook wordt de klok verzet en leven we terug in de zomertijd. Langere dagen en meer licht, daar knappen heel wat mensen van op na een lange winter. In maart kan men soms ook carnaval of Pasen vieren. Het is ook de maand van de Internationale vrouwendag en van Vaderdag.

april (0 x uitgekomen)

Paasbloemen, Pasen, aprilgrappen en Koningsdag. Geen twijfel mogelijk: het is april! Een kalme maand met een grillig weerpatroon. Niet voor niets spreekt men van aprilse grillen. In april worden ook de secretaressen in de bloemetjes gezet en wordt er wereldwijd aandacht geschonken aan de ziekte van Parkinson.

mei (0 x uitgekomen)

De meimaand is bij veel mensen een geliefde maand: lekker veel feestdagen en dus veel vrije dagen! Een overzichtje en de oorsprong van de feestdagen in mei, zoals 1 mei, hemelvaartdag en pinksteren. Tijdens de maand mei zijn er ook heel wat gebruiken, die soms heel ver teruggaan in de tijd. Denken we maar aan het schenken van bosjes meiklokken, het planten van de meiboom, de ijsheiligen, het vieren van communies, lentefeesten en moederdag.

juni (0 x uitgekomen)

De maand juni is een maand die vele studenten vervloeken. Het is namelijk examentijd. Eens om de vier jaar vloeken de studenten nog harder. Dan is het immers Wereldkampioenschap voetbal. Door de examens kunnen velen dan niet kijken. Positief is dat in juni de papa's in de bloemetjes worden gezet, want dan is het in vele landen vaderdag. In juni zijn er ook weer een aantal verlofdagen, Pinksteren bijvoorbeeld. In Noord-Holland wordt op sommige plaatsen Luilak gevierd, een grappige traditie.

juli (7 x uitgekomen)

Juli is voor velen de maand van de ontspanning. Velen hebben vakantie. Studenten rusten uit van hun drukke examenperiode of doen een vakantiejob. Juli is ook de maand van de nationale feestdagen: 4 juli de Amerikaanse, 14 juli de Franse en 21 juli de Belgische. Op sportgebied valt er ook heel wat te beleven: Tour de France, Wimbledon, WK voetbal. Kortom, een maand waarin je je niet snel zal vervelen. En als je je wel verveelt, kan je nog altijd naar de Gentse Feesten!

augustus (20 x uitgekomen)

De maand augustus heette niet altijd augustus. Vroeger heette ze Sextilis, wat zesde maand betekent. De naam augustus komt van de princeps Gaius Iulius Caesar Octavianus, beter bekend als Keizer Augustus. Omdat deze jaloers was op Iulius Caesar met zijn maand juli, wou hij ook zijn eigen maand. Augustus is de achtste maand van de Gregoriaanse kalender. Deze maand wordt ook wel oogstmaand genoemd. In het westelijk halfrond wordt in augustus overal geoogst. Van het vele fruit dat geoogst wordt, kan lekkere confituur worden gemaakt, in vele gezinnen een traditionele bezigheid tijdens de maand augustus.

september (6 x uitgekomen)

September is voor velen een melancholische maand. De vakantie is gedaan, men moet terug aan het werk en bij velen is de bankrekening zo goed als geplunderd na die dure reis of de dure start van het nieuwe schooljaar. De zon verliest aan kracht, de bladeren vallen van de bomen, het wordt sneller donker. Het huis zit vol spinnen. De kinderen moeten terug naar school. Kortom: de zomer is weeral voorbij! Maar de herfst heeft ook zijn leuke kanten: de mooie kleuren van de bladeren, gelegenheid tot het maken van prachtige foto's, het is net warm genoeg voor lange wandelingen, soms is er een mooie nazomer, men kan lekkere appel-en perengerechten maken.

oktober (3 x uitgekomen)

Oktober is een echte overgangsmaand. De zomer ligt al ver achter ons en de winter komt met rasse schreden dichterbij. Begin oktober vieren we Werelddierendag en worden onze favorietjes eens flink verwend. Eind oktober is het de beurt aan geesten, spoken en zwarte katten. Het is tijd voor Halloween! In Duitsland wordt er flink wat bier gedronken tijdens de Oktoberfesten en het laatste weekend van oktober verzetten we de klok. Het is weer wintertijd!

november (30 x uitgekomen)

November mag dan wel nog in de herfstperiode vallen, maar het voelt al vaak aan als winter. De bomen worden kaal, het is donker buiten, het weer wordt koud en guur. Sommige mensen krijgen last van een winterdepressie. Ook de feestdagen in november zijn somber. Allerheiligen, Allerzielen, elf november. Herdenking van doden en van oorlog. Hier wordt je ook niet meteen vrolijk van. In Nederland, sommige delen van België en Duitsland is 11 november dan weer wel een positief feest. In Nederland en België wordt Sint-Maarten gevierd, in Duitsland Sankt Martin of Laterne. Ondanks het grauwe weer kan november ook gezellig zijn. Lekker warm bij het haardvuur met een goed boek of een leuke film, een mooie wandeling in de natuur, een kopje warme chocomelk of lekkere soep. Het is niet allemaal kommer en kwel!

december (141 x uitgekomen)

December is een maand met feestdagen als Sinterklaas, Kerstmis en Oudejaar. Een maand met examens voor studenten van de middelbare school. In december moeten er heel wat cadeautjes gekocht worden en met kerst moet er lekker gekookt worden voor de hele familie. De hele familie moet er piekfijn uitzien en ook het huis en de tafel moeten versierd worden. Kort samengevat kunnen we zeggen dat december een drukke en dure maand is waar de gevoelens over verdeeld zijn.

Statistieken

Statistieken

Reageer (11)

  • Puellae

    Net als TheSmartIdiot

    8 jaar geleden
  • Hauntme

    December? Ik heb bij lievelingsmaand en geboortemaand April ingevuld, dat ik van warmte houd en niet van kou. Hoe kan dit!?

    8 jaar geleden
  • Solavellan

    Hoe kan ik nu december hebben als ik die nooit heb aangeduid en aantikte dat ik niet van de kou hou ...

    8 jaar geleden
  • Kobe123

    leuke quiz

    8 jaar geleden
  • Kobe123

    november ik snap niet waarom ik dacht juli
    want ik had:

    hou je van warm Ik hou van warm

    geluksmaand. Juli

    jarig. Juli

    ongeluksmaand januari

    hou je van de kou . Ik hou van de kou

    Dan moet ik toch juli hebben

    8 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen

Wat wil je nu doen?