Welke soort maki ben jij?

Welke soort maki ben jij? Test het hier!
Doe ook een van mijn andere quizzen:
https://www.quizlet.nl/quiz/418592/welke-soort-luipaard-ben-jij/
https://www.quizlet.nl/quiz/418585/welke-grote-katachtige-uit-zuidafrika-ben-jij/
https://www.quizlet.nl/quiz/418582/welke-kleine-katachtige-uit-zuidafrika-ben-jij/
https://www.quizlet.nl/quiz/418580/kan-jij-de-zuidafrikaanse-namen-van-diersoorten-goed-vertalen-naar-het-nederlands/
https://www.quizlet.nl/quiz/418559/wie-ben-jij-van-rundfunk/
https://www.quizlet.nl/quiz/418410/welke-soort-slang-ben-jij/
https://www.quizlet.nl/quiz/418339/deze-quiz-gaat-over-spaties/
https://www.quizlet.nl/quiz/418317/welk-kattenras-ben-jij-veel-uitkomsten/
https://www.quizlet.nl/quiz/418289/welk-paardenras-ben-jij-veel-uitkomsten/

Mogelijke uitkomsten

Witkopmaki (5 x uitgekomen)

De witkopmaki (Eulemur albifrons) is een echte maki uit de familie der maki's (Lemuridae). Deze halfapen zijn endemische dieren op het eiland Madagaskar. Deze soort werd vroeger beschouwd als een ondersoort, E. fulvus albifrons van de bruine maki.
Beschrijving
Bij de witkopmaki is er verschil tussen het mannetje en het vrouwtje. Het mannetje heeft een grijsbruine vacht van boven, naar onder toe geleidelijk donkerder wordend naar de staart en de poten. Het vrouwtje is roodbruin van boven en lichter van onder en heeft donkerder voeten dan het mannetje. Het mannetje heeft een opvallende lichte haardos op de wangen en een donkere snuit, bij het vrouwtje is deze haardos minder opvallend. Een volwassen witkopmaki heeft een kop-romplengte van 40 cm, een staartlengte van maximaal 50 cm en een lichaamsgewicht van 2,3 kg.

Grijskopmaki (0 x uitgekomen)

De grijskopmaki (Eulemur cinereiceps) is een echte maki uit de familie der maki's (Lemuridae). Deze halfapen zijn endemische dieren op het eiland Madagaskar. Deze maki werd lang beschouwd als een ondersoort van de bruine maki, E. fulvus albocollaris. In 2001 kreeg dit ras soortstatus en werd de naam Eulemur albocollaris. In 2008 veranderde op grond van de naamgevingsregels en een wetenschappelijk verantwoorde beschrijving uit 1890 de naam in E. cinereiceps.
Bij de grijskopmaki is er verschil in uiterlijk tussen het mannetje en het vrouwtje (seksueel dimorfisme). Het mannetje heeft een grijsbruine rug, lichtgrijs op de buik en met een donkere staart en achterpoten; de kop is grijs en de snuit steekt erg naar voren. Verder heeft het mannetje lange, witte bakkebaarden en een baard. Bij het vrouwtje is de vacht veel meer roodbruin van boven en lichtbruin van onder. De kop is ook grijs, maar de bakkebaarden en baard zijn minder opvallend en roodbruin van kleur. Een volwassen grijskopmaki heeft een kop-romplengte van 39 tot 40 cm, een staartlengte van 50 tot 55 cm en een lichaamsgewicht van 2,0 tot 2,5 kg.

Roodkraagmaki (8 x uitgekomen)

De roodkraagmaki (Eulemur collaris) is een echte maki uit de familie der maki's (Lemuridae). Deze halfapen zijn endemische dieren op het eiland Madagaskar.
De roodkraagmaki behoort tot de wat grotere soorten echte maki's. Er is verschil tussen het mannetje en het vrouwtje. Het mannetje heeft een grijsbruine vacht op de rug en is wat lichter gekleurd op de buik en de borst. Het gezicht en de spitse snuit zijn donkergrijs. Boven de ogen zitten lichtgrijze vlekken; verder zijn er ruigharige, oranje tot roodbruin gekleurde bakkebaarden. Het vrouwtje heeft een meer rooodachtig bruine vacht op de rug en is lichtgrijs van onder. Het gezicht is grijs en de beharing van het gezicht is minder ruig dan bij het mannetje.

Een volwassen roodkraagmaki heeft een kop-romplengte van 39 tot 40 cm, een staartlengte van 50 tot 55 cm en een lichaamsgewicht van 2,3 tot 2,5 kg.

Blauwoogmaki (9 x uitgekomen)

De blauwoogmaki (Eulemur flavifrons) is een echte maki uit de familie der maki's (Lemuridae). Deze halfapen zijn endemische dieren op het eiland Madagaskar. Vroeger werd deze soort beschouwd als een ondersoort van de moormaki, E. macao flavifrons.
Bij de blauwoogmaki is er een duidelijk verschil tussen het mannetje en het vrouwtje (seksueel dimorfisme). Het mannetje heeft een overwegend zwarte vacht, met een donkerbruine glans. In tegenstelling tot de zwarte maki heeft de blauwoogmaki een kortharige vacht die zachter aanvoelt en ontbreken de oorpluimen. De vrouwtjes zijn van boven roodbruin tot rood-grijs gekleurd en aan de onderkant grijswit. De handen en de voeten zijn donkergrijs. Boven op de kop is de vacht rood; het gezicht en de snuit zijn grijs of bruin. In tegenstelling tot de zwarte maki, is het vrouwtje van de blauwoogmaki lichter van kleur en mist ook de witte oorpluimen. Het meest opvallend zijn de blauwgrijze ogen; zij zijn samen met de mens (Homo sapiens) de enige primaat met deze oogkleur.

Een volwassen blauwoogmaki heeft een kop-romplengte van 39 tot 45 centimeter, een staartlengte van 51 tot 65 centimeter en een lichaamsgewicht van gemiddeld 1,8 kilogram.

Bruine maki (3 x uitgekomen)

De bruine maki of zwartkopmaki (Eulemur fulvus) is een echte maki uit de familie der maki's (Lemuridae). Deze halfapen zijn endemische dieren op het eiland Madagaskar.
Een volwassen bruine maki een kop-romplengte van 43 tot 50 cm, een staartlengte van 41 tot 51 cm en een lichaamsgewicht van 2 tot 3 kg. De vacht is kortharig en overwegend bruin tot grijsbruin van kleur. Het gezicht en de snuit en de vacht op de kop zijn donkergrijs of zwart, met bleekwitte vlekken bij de wenkbrauwen. Het vrouwtje heeft een minder grote zwarte tekening op het gezicht, bij haar loopt het zwart van de neusbrug tussen de ogen tot de snuit. De ogen zijn oranje tot rood.
Er zijn vier populaties, drie op het hoofdeiland, twee in het westen en een in het oosten. Daarnaast bestaat er een populatie op het eilandje Mayotte tussen Madagaskar en Mozambique. Mogelijk is deze populatie ontstaan door introductie door de mens.

De bruine maki leeft in vochtige bergbossen en regenwouden in het oosten en in de drogere bossen in Noordwest-Madagaskar.

Het is een bosbewoner die voornamelijk overdag actief is. Hij zoekt zijn voedsel in boomkruinen, waaronder vooral vruchten, jonge balderen, verder insecten zoals cicaden en spinnen maar ook boombast en rode klei. De bruine maki komt ongeveer 2% van de tijd op de grond en spendeert de meeste tijd hoog in de bomen.

De bruine maki leeft in familiegroepjes, bestaande uit 5 tot 12 individuen. Volgens schattingen leven er 40 tot 60 dieren per km².

Na een draagtijd van 120 dagen wordt meestal één jong geboren, er zijn meldingen van tweelingen. Na vier tot vijf maanden zijn de jongen zelfstandig en na 1,5 jaar zijn ze volwassen. Ze kunnen meer dan 30 jaar oud worden.

Moormaki (6 x uitgekomen)

De moormaki of zwarte maki (Eulemur macaco) is een echte maki uit de familie der maki's (Lemuridae). Deze halfapen zijn endemische dieren op het eiland Madagaskar.
Bij de moormaki is er een duidelijk verschil tussen het mannetje en het vrouwtje (seksueel dimorfisme). Het mannetje heeft een zwarte vacht, waarin bij een bepaalde belichting een roodbruine glans te zien is. Aan de oren zitten opvallende plukken haar. Het vrouwtje heeft een bruine vacht op de rug en is van onder lichter bruin tot bijna grijswit. De plukken haar bij de oren zijn bij het vrouwtje wit van kleur. Beide seksen hebben een opvallend lange en harige staart. De ogen zijn oranje-geel en daarmee verschilt hij van de blauwoogmaki. Een volwassen moormaki heeft een kop-romplengte van 39 tot 45 cm, een staartlengte van 51 tot 65 cm en een lichaamsgewicht van 1,8 tot 2,0 kg.

Mongozmaki (5 x uitgekomen)

De mongozmaki of mongoz (Eulemur mongoz) is een echte maki uit de familie der maki's (Lemuridae). Deze halfapen zijn endemische dieren op het eiland Madagaskar.
Bij de mongozmaki is er verschil tussen het mannetje en het vrouwtje (seksueel dimorfisme). Het mannetje heeft een grijze vacht, met een bleker gezicht en rode wangen en baard. Het vrouwtje heeft een bruine vacht met een donker gezicht en witte wangen en baard. Een volwassen mongozmaki kleiner dan de meeste andere maki's. Hij heeft een kop-romplengte van 32 tot 37 cm, een staartlengte van 47 tot 51 cm en een lichaamsgewicht van 2 tot 2,2 kg.

Roodbuikmaki (3 x uitgekomen)

De roodbuikmaki (Eulemur rubriventer) is een echte maki uit de familie der maki's (Lemuridae). Deze halfapen zijn endemische dieren op het eiland Madagaskar.
Bij roodbuikmaki is er een beetje verschil tussen het mannetje en het vrouwtje. Het mannetje heeft een kastanjebruine vacht op de rug, borst en buik en de staart is bijna zwart. Het vrouwtje heeft dezelfde kleuren op de rug, maar heeft een lichtgrijs gekleurde buik en borst. De vacht is langharig en dichtbehaard. Onder de ogen bevindt zich een witte tekening die lijkt op een masker. De schedel lijkt vierkant door de manier waarop de beharing van de kop over gaat in de beharing van de oren. Een volwassen roodbuikmaki heeft een kop-romplengte van 35 tot 40 cm, een staartlengte van 43 tot 53 cm en een lichaamsgewicht van 1,6 tot 2,4 kg.
De roodbuikmaki leeft in ongeschonden regenwouden en bergbossen tot op een hoogte van 2400 m boven de zeespiegel in het Tsaratanana-bergmassief.

Het is een uitgesproken bosbewoner die zowel ’s nachts als overdag actief is. Hij zoekt zijn voedsel in boomkruinen en eet vooral vruchten en is daarom een belangrijke zaadverspreider.

De roodbuikmaki leeft in familiegroepjes, bestaande uit een paartje en hun nakomelingen, dit zijn groepjes van 2 tot maximaal tien dieren.

Eulemur rufifrons (8 x uitgekomen)

Eulemur rufifrons is een echte maki uit de familie der maki's (Lemuridae). Deze halfapen zijn endemische dieren op het eiland Madagaskar. Eulemur rufifrons werd ook wel beschouwd als dezelfde soort (junior synoniem) als de roodkopmaki (E. rufus), maar uit DNA-onderzoek uit 2002 bleek dat dit een aparte soort is.
Eulemur rufifrons behoort tot de wat grotere soorten echte maki's. Er is wat verschil tussen het mannetje en het vrouwtje. Het mannetje heeft een grijsbruine vacht op de rug en is lichter op de buik en de borst. Het gezicht en de spitse snuit zijn zwart met rond de ogen lichte vlekken. Het vrouwtje heeft een lichtere, grijze vacht, geen zwart op de kop en geen rood haar boven op de kop.

Een volwassen Eulemur rufifrons heeft een kop-romplengte van 35 tot 48 cm, een staartlengte van 45 tot 55 cm en een lichaamsgewicht van 2,0 tot 2,8 kg.


Roodkopmaki (0 x uitgekomen)

De roodkopmaki (Eulemur rufus) is een echte maki uit de familie der maki's (Lemuridae). Deze halfapen zijn endemische dieren op het eiland Madagaskar.
Een volwassen roodkopmaki weegt tussen de 2 en 2,75 kilogram en kan een kop-romplengte van 35 tot 48 centimeter. Zijn staart is tussen de 45 en 55 centimeter lang. Ze bewegen zich horizontaal voort over alle vier de poten. Beide seksen hebben een grijs tot grijsbruine staart en bovenzijde en een crèmegrijze onderzijde. Soms zijn de poten donkerbruin. De oren zijn gedeeltelijk in de vacht verborgen en ze hebben oranjerode ogen. Mannetjes en wijfjes verschillen in de tekening van de kop. Bij mannetjes is het gezicht donkergrijs tot zwart van de bek tot het voorhoofd. Boven de ogen heeft het mannetje lichtere plekken en ook de wangen zijn lichtgekleurd. Het gezicht van de wijfjes vertoont minder zwart, van de snuit loopt het zwart door tot tussen de ogen en eindigt in een zwarte streep die naar de kruin loopt. Ook hebben wijfjes minder behaarde wangen dan de mannetjes.

Kroonmaki (2 x uitgekomen)

De kroonmaki (Eulemur coronatus) is een echte maki uit de familie der maki's (Lemuridae). Deze halfapen zijn endemische dieren op het eiland Madagaskar.
De kroommaki behoort tot de wat kleinere soorten echte maki's. Er is verschil tussen het mannetje en het vrouwtje (seksueel dimorfisme). Het mannetje heeft een grijsbruine vacht van boven en is lichtgrijs op de buik en de borst. Het gezicht is lichtgrijs, de spitse snuit is zwart. Kenmerkend is een oranje gekleurd en V-vormig patroon op de kop, dat van boven door de donkere vachtkleur op de kop duidelijk wordt afgegrensd; verder heeft het mannetje oranje bakkebaarden. Het vrouwtje heeft een lichtere, grijze vacht, geen zwart op de kop en geen oranje bakkebaarden.

Een volwassen kroonmaki een kop-romplengte van 34 tot 36 cm, een staartlengte van 41 tot 49 cm en een lichaamsgewicht van 1,5 tot 1,8 kg.

Sanfords maki (3 x uitgekomen)

De Sanfords maki (Eulemur sanfordi) is een echte maki uit de familie der maki's (Lemuridae). Deze halfapen zijn endemische dieren op het eiland Madagaskar. Sanfords maki wordt ook wel beschouwd als een ondersoort van de bruine maki, Eulemur fulvus sanfordi.
De Sanfords maki behoort tot de wat grotere soorten echte maki's. Er is verschil tussen het mannetje en het vrouwtje. Het mannetje heeft een bruine vacht op de rug en is lichtbruin op de buik en de borst. Het gezicht en de spitse snuit is zwart, met lichtgrijze, langharige krans van de oren tot over de wangen ("bakkebaarden"). Het vrouwtje heeft een meer naar roodbruin neigende vacht en geen ruige beharing op de kop.

Een volwassen Sanfords maki heeft een kop-romplengte van 38 tot 40 cm, een staartlengte van 50 tot 55 cm en een lichaamsgewicht van 2,0 tot 2,5 kg.

Alaotrabamboemaki (1 x uitgekomen)

De Alaotrabamboemaki (Hapalemur alaotrensis) is een halfmaki uit de familie der maki's (Lemuridae). Deze halfapen zijn endemische dieren op het eiland Madagaskar. De soortstatus van deze maki is betwist. Volgens DNA-onderzoek uit 2002 is het eerder een ondersoort van de grijze halfmaki (Hapalemur griseus alaotrensis).
De Alaotrabamboemaki behoort tot de halfmaki's, ook wel bamboemaki's genoemd. Hij heeft een dichte, wollige, bruine vacht. De vacht is grijsbruin op de rug, lichter in het gezicht en op de borst en kastanjebruin op de kop en rond de nek.

Een volwassen Alaotrabamboemaki heeft een kop-romplengte van tussen de 38 en 40 centimeter, een staartlengte van 39 tot 41 centimeter en een lichaamsgewicht van 1,1 tot 1,4 kilogram.

Gouden halfmaki (6 x uitgekomen)

De gouden halfmaki of gouden bamboemaki (Hapalemur aureus) is een maki uit de familie der maki's (Lemuridae). Deze halfapen zijn endemische dieren op het eiland Madagaskar.
De gouden halfmaki behoort tot de wat grotere soorten halfmaki's. Hij heeft een dichte, zachte vacht, olijfbruin gekleurd op de rug, naar de nek en boven op de kop wat donkerder, ook de bovenkant van de staart is donker. Op de buik en de borst en aan de binnenkant van de voor- en achterpoten is de vacht goudkleurig bruin. Het gezicht is donker, maar rond de ogen en op de wangen en op de keel is de beharing ook weer goudbruin.

Een volwassen gouden halfmaki heeft een kop-romplengte van 34 tot 38 cm, een staartlengte van 38 tot 42 cm en een lichaamsgewicht van 1,2 tot 1,65 kg.

Grijze halfmaki (3 x uitgekomen)

De grijze halfmaki (Hapalemur griseus) is een halfmaki uit de familie der maki's (Lemuridae). Deze halfapen zijn endemische dieren op het eiland Madagaskar. De soort grijze halfmaki wordt weer verder opgesplitst. Deze soort wordt ook wel de oostelijke grijze halfmaki genoemd, omdat twee ondersoorten de status van soort is toegekend: Hapalemur griseus occidentalis en Hapalemur griseus meridionalis.
De grijze halfmaki behoort tot de kleinere soorten halfmaki's. Hij heeft een grijze tot olijfkleurige vacht, van boven naar de schouders toe neigt de kleur meer naar roodbruin, vooral bij dieren in het zuidelijk deel van het verspredingsgebied. De snuit is kort, zoals bij alle halfmaki's. De buik is vuilwit tot lichtgrijs van kleur.

Een volwassen grijze halfmaki heeft een kop-romplengte van 24 tot 30 cm, een staartlengte van 32 tot 40 cm en een lichaamsgewicht van 0,75 tot 1,05 kg.

Hapalemur meridionalis (5 x uitgekomen)

Hapalemur meridionalis is een halfmaki uit de familie der maki's (Lemuridae). Deze halfapen komen endemisch voor op het eiland Madagaskar. De soort wordt ook wel beschouwd als een ondersoort van de grijze halfmaki, Hapalemur griseus meridionalis.
Over Hapalemur meridionalis is ecologisch weinig bekend. Ze werden waargenomen in aangetaste stukken bos nabij water waarin vooral reizigersbomen (Ravenala madagascariensis) en schroefpalmen groeiden en slecht kleine perkjes met bamboe.

Hapalemur occidentalis (0 x uitgekomen)

Hapalemur occidentalis is een halfmaki uit de familie der maki's (Lemuridae). Deze halfapen zijn endemische dieren op het eiland Madagaskar. De soort wordt ook wel beschouw als een ondersoort van de grijze halfmaki, Hapalemur griseus occidentalis.
Hij leeft voornamelijk in bergbossen met bamboe, maar is ook wel waargenomen in bamboebossen omringd door cultuurland in het noordoosten en uiterste noordwesten van Madagaskar. Hij is vooral ’s nachts actief en leeft in familiegroepjes, bestaande uit gemiddeld zes individuen.

Ringstaartmaki (3 x uitgekomen)

De ringstaartmaki (Lemur catta) is een relatief grote maki en de enige soort van het geslacht ringstaartmaki's (Lemur), al werden de vari's (Varecia) en echte maki's (Eulemur) lange tijd ook tot dit geslacht gerekend. De ringstaartmaki is waarschijnlijk de bekendste lemuur; de soort wordt in veel dierentuinen gehouden. De ringstaartmaki werd in 1608 ontdekt door de handelaar William Finch.
De vacht is grijsbruin van kleur. De kop, onderzijde, handen en de binnenzijde van de ledematen zijn wit. De kop, het gebied rond de ogen en de snuit zijn zwart. Deze gezichtstekening benadrukt de gezichtsuitdrukkingen. De lange pluimstaart heeft veertien witte ringen, afgewisseld met zwarte ringen. De ogen zijn goudgeel van kleur. De huid is zwart. Mannetjes verschillen van vrouwtjes door een kortere snuit en bredere schouders.

De achterpoten zijn langer dan de voorpoten. Ook de voeten zijn lang. Beide handen en voeten hebben vijf vingers en tenen. De duim is opponeerbaar, en alle vingers en tenen, met uitzondering van de tweede teen, hebben nagels. De tweede teen heeft een "kamklauw". Met deze kamklauw kan de ringstaartmaki luizen verwijderen, zowel bij zichzelf als bij andere maki's.

De ringstaartmaki weegt gemiddeld twee kilogram. Hij wordt 39 tot 46 centimeter lang. De staart wordt net zo lang als de rest van het lichaam.

Breedsnuithalfmaki (1 x uitgekomen)

De breedsnuithalfmaki of Bandro (Prolemur simus) is een echte maki uit de familie der maki's (Lemuridae). Deze halfapen zijn endemische dieren op het eiland Madagaskar.
De breedsnuithalfmaki heeft een dichte, kortharige grijsbruine vacht. Van onder zijn de halfmaki's lichter gekleurd en de kop, schouders en bovenste ledematen zijn meer roodbruin. De ronde kop is grijsbruin van kleur met een betrekkelijk korte en brede snuit.

Een volwassen breedsnuithalfmaki een kop-romplengte van 40 tot 42 cm, een staartlengte van 45 tot 48 cm en een lichaamsgewicht van 2,2 tot 2,5 kg.

Rode vari (2 x uitgekomen)

De rode vari (Varecia rubra synoniem: Varecia variegata rubra) is een halfaap uit de familie der maki's (Lemuridae). Het is een van de twee soorten vari's, de andere soort is de vari (V. variegata), die zwart-wit is. Voorheen werden de twee soorten tot dezelfde soort gerekend.
De vari is 53 centimeter lang en heeft een staart van zo'n 60 centimeter. Ze wegen ongeveer 3,5 tot 4 kilogram. Mannetjes zijn iets kleiner dan wijfjes. De rode vari leeft in de regenwouden langs de kust van Oost-Madagaskar.

De kop, buik, poten en staart van de vari is zwart, de rug is rood en in de nek bevindt zich een witte streep. In het wild worden de dieren zo'n 15 tot 20 jaar oud en in gevangenschap tot 25 jaar. Het is een dier dat overdag het meest actief is voornamelijk in de ochtend en de avondschemering.

In tegenstelling tot andere primaten die overdag actief zijn, bouwen de wijfjes nesten 10 tot 20 meter boven de grond. De jongen worden geboren aan de start van het regenseizoen omdat er dan meer voedsel voorhanden is. De jongen kunnen meteen zien en hebben een vacht, maar kunnen het nest pas na 7 weken verlaten. Tot 65% wordt niet ouder dan drie maanden, voornamelijk omdat de jongen uit de bomen vallen. Ze eten vooral vruchten, zaden, bladeren en nectar.

Vari (1 x uitgekomen)

De vari (Varecia variegata), ook wel bonte maki genoemd, is een dagactieve maki uit de infraorde der lemuren (Lemuriformes), een diergroep die endemisch is op het eiland Madagaskar. De vari komt net de verwante rode vari (Varecia rubra) voor in de westelijke laaglandbossen, waar hij leeft van vruchten, nectar, bloemen en bladeren.

De vari is de grootste maki en na de indri de grootste nog levende halfaap. Karakteristiek is zijn zwart-witte langharige vacht en zijn kraag die de oren en kin bedekken. Er worden naar leefgebied drie ondersoorten onderscheiden: de zwart-witte vari (V. v. variegata), de gordelvari (V. v. subcincta) en V. v. editorum.

Statistieken

Statistieken

Reageer (1)

  • Marisha

    Witkopmaki :)

    7 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen

Wat wil je nu doen?