• Ik heb vier jaar lang zo mijn best gedaan om op het VWO te blijven, maar nu ik in de vijfde zit gaat het gewoon niet meer.
  Mijn cijfers zijn slecht ( vieren en vijven) en het maakt niet uit hoe hard ik leer, ik haal gewoon geen voldoendes. Ik zie er elke dag steeds meer tegen op om naar school te gaan, aan mijn huiswerk te beginnen en te leren. Mijn motivatie is gewoon weg, ik doe zo mijn best maar het lukt me niet en daarom is het steeds moeilijker om mezelf te motiveren. Ik wil niet naar de HAVO ( niet dat daar iets mis mee is), ik wil niet die vier jaren waarin ik zo moest vechten om over te gaan verpesten. En ik wil gaan studeren. Maar ik weet gewoon niet meer wat ik moet doen, heel mijn zelfvertrouwen is weg en ik moet echt mijn best doen om niet de hele dag te gaan zitten huilen. Wat moet ik doen?


  I won't let you come close enough to hurt me.

  Waarom niet naar Havo gaan? Dat is geen schande. Kan begrijpen dat je het zonde vindt van de vorige vier jaar, maar is je nu doodstressen, terwijl je tóch al weet dat je het niet gaat halen zo dat echt waard? Ik zou zeggen van niet. Je kunt je doodwerken, maar dat verandert zo te horen toch niks aan de cijfers. Waarom dan niet wat druk van de ketel halen en gaan doen waarvan je weet dat je het wel kan en waarbij je jezelf niet achter hoeft te stellen?
  Ik zou Havo gaan doen, dan een jaar HBO en dan kun je meteen doorstromen naar de universiteit. Wat dus betekent dat je niet eens een jaar mist, als het goed is. Met Havo is het makkelijk om alsnog te gaan studeren, en dat zonder een jaar te verliezen, dus dat is al geen reden om het niet te doen.


  If you don't stand for something, you'll fall for anything.

  HAVO is echt niet laag, echt niet. Ik snap dat je er al die tijd voor gevochten hebt, maar op de universiteit gaat het nog 10x zo erg worden. Ik ben met mijn VWO-diploma ook ingestroomd op de universiteit maar na vier weken had ik al door dat het veel te hoog was. En dan had ik er waarschijnlijk al minder moeite mee dan jij. Ik ga nu ook HBO doen en mijn ouders zijn nog net zo trots op me als toen ik universiteit ging doen. Nogmaals, HAVO is niet laag. Je zult zien dat jij er ook een stuk zelfverzekerder van wordt zodat je misschien zoals Yoda al zegt je propedeuse op het HBO kan halen en zo alsnog kan doorstromen naar de universiteit.


  Life is hard and then we die

  @ Yoda, PUKKELxDING. Het werd misschien niet duidelijk uit mijn verhaal, maar je kan bij ons op school niet van 5 VWO naar 5 HAVO, ik moet dan eerst de 4e overdoen. En misschien hebben jullie wel gelijk en ben ik gewoon niet geschikt voor VWO


  I won't let you come close enough to hurt me.

  Ik weet niet precies hoe het Nederlandse systeem werkt, maar wat ik wou zeggen:
  Ik zit nu ook in het vijfde jaar en ik merk dat er in mijn klas verschillende leerlingen zijn waarvoor het nu ineens ook te zwaar is. (En oke, dat waren uiteraard de voorbije jaren niet de sterleerlingen ofzo, maar ze haalden wel altijd behoorlijke punten hoor) Vermoedelijk ben je net zoals hen zeker slim genoeg voor je richting maar zit het probleem in je studie methode en leer je met te weinig inzicht, en door dat je dan keer op keer wordt teleurgesteld ga je er misschien al vanuit dat je het toch nooit zal begrijpen waardoor je meer en meer puur vanbuiten leert .
  Dus ik zou proberen te werken aan je studiemethode, vraag aan leerkrachten om eens met hen te kunnen overleggen hoe je hun vak het best leert, leerkrachten van de derde graad weten meestal wel waarover ze spreken, zorg dat je alles goed plant (vb frans voc plan je in in stukjes van de week dat je de dag voor de test alleen moet herhalen, voor wiskunde kijk je best elke dag je leerstof na en plan je in het weekend een momentje in om wat extra oef te maken als je merkt dat je het toch nog niet zo goed gaat,...); kort gezegd, probeer zoveel mogelijk methodes uit om te zien wat het best werkt voor jou.
  Ik hoop dat het dan beter zal gaan, het is zeker nog niet te laat, maar stel dat je er dit jaar toch niet in slaagt erdoor te geraken; doe het dan gewoon over. Dat is echt geen ramp. Het zou kunnen dat je op vlak van studie gewoon nog niet klaar bent voor de hoeveelheden ofzoiets (nuja, dat bedoel ik echt niet slecht hoor, ookal klinkt dat best neerbuigend ;s), maar dat je met dat jaar extra tijd gewoon terug helemaal op schema valt, bekijk het dan zo dat als het vijfde jaar zo'n strijd, het zesde jaar ook lastig zal worden en dat je dan misschien een jaartje moet dubbelen in de hogeschool, wat natuurlijk niet beter is.

  Nu wil ik ook weer niet zeggen dat je je moet voorbereiden op een jaar blijven zitten ofzo, maar aangezien je zelf graag in VWO wilt blijven zou ik dat gewoon vooral ook doen, aangezien je al hebt bewezen dat je slim bent. Als het echt niet lukt op het einde van het jaar moet je dan maar misschien nog met enkele leerkrachten gaan praten ofzo, om te zien wat zij denken, maar ik denk toch dat je er echt wel zal geraken. Net dat je die wil hebt om VWO te blijven doen vind ik heel belangrijk, motivatie is waarschijnlijk het belangrijkste van alles.

  hahaha wat een lange onsamenhangende tekst, nuja, ik hoop dat je er iets aan hebt, als je er graag eens over wilt praten ben ik zeker bereikbaar in mijn gb ;3 Veel succes in ieder geval!


  effort never betrays you

  Ik heb zelf 3 jaar in VWO gevochten, maar ik zit nu op de Havo. Ik heb daarbij álles achter me moeten laten, mijn vrienden, de jongen die ik echt heel erg leuk vond, herinneringen etc. Maar ik zit nu op de Havo en het gaat beter met me. Niet meer iedere dag huilend in bed, stuk minder stress en ik heb ook weer tijd om te trainen en andere dingen te doen ipv te leren, leren en nog eens leren.
  Als je erover wilt praten, mijn PB staat voor je open. Ik weet hoe zwaar het is.


  If a writer falls in love with you, you can never die

  Ik zat vorig jaar in ongeveer hetzelfde schuitje. Ik zat in VWO 5, maar doordat ik vorig jaar en in de 4e heel veel ziek ben geweest, hield ik het niet meer bij. Ik moest veel te hard werken en veels te veel stressen om het bij te houden.
  Ik had de keus tussen blijven zitten en naar Havo gaan. Voor mij was de havo de beste optie vanwege mijn ziekte. Maar ik heb er wel heel veel moeite mee gehad. Ik had verdomme vier jaar hard gewerkt voor mijn Vwo en woesh dat was voor niets. Maar je moet doen wat voor jou het beste is.
  Je hoeft niet meteen naar de Havo, je kan toch ook gewoon een jaartje blijven zitten? Daar is ook helemaal niets mis mee en e haalt alsnog je Vwo :')


  #WWED - What Would Emma Do?

  Je kan ook hulp vragen bij het studeren. Bij ons in de omgeving hebben we StudieSucces. Daar helpen ze je met je huiswerk. Na school ga je er gelijk heen voor je huiswerk. Daar helpen ze met een planning en als je vragen hebt (omdat je het niet snapt ofzo) dan kun je die gelijk stellen. Ook overhoren ze je e.d. zodat je zeker weet dat je het voor je toetsen kent. Aangezien je toch niet kan afstromen naar 5havo, kun je het net zo goed nog een paar maanden proberen. Ik weet niet of jullie zoiets in de buurt hebben? En als je cijfers dan nog niet omhoog gaan, kun je hen ook nog advies vragen of je beter naar havo kan of niet. Uit mijn eigen ervaring heb ik gehaald dat de school liever safe speelt om iedereen te laten slagen en je het liefst naar een lager niveau drukt. Dat is natuurlijk mijn ervaring en ik weet niet of het ook zo bij jullie is, maar ik waarschuw alleen maar.
  Als je echt het idee hebt dat je VWO niet aan kunt, dan kun je natuurlijk altijd naar havo zakken. Maar ik zou er wel zeker eerst goed over nadenken of het de enige manier is :')


  To live would be an awfully big adventure

  Heel raar, maar mijn school heeft geen aangeduid niveau.
  Je hebt pech als je het niet aankan, en geluk als het te laag voor je is!


  •*• Lululu •*•

  Blijven zitten. Geloof me, het helpt.
  Of toch wel naar havo, maar dan weer terug naar VWO.


  You could be great, you know, it’s all here in your head, and Slytherin will help you on the way to greatness, no doubt

  Iedere dag met je kop tegen een muur beuken schiet niet op. Je kunt op zoek gaan naar andere methodes (bijles, extra uitleg en weetikveelwat) of gewoon naar HAVO gaan. Maar met op dezelfde wijze doorgaan als het totaal niet lukt schiet niet op.


  quidquid excusatio prandium pro

  Mordin schreef:
  Iedere dag met je kop tegen een muur beuken schiet niet op. Je kunt op zoek gaan naar andere methodes (bijles, extra uitleg en weetikveelwat) of gewoon naar HAVO gaan. Maar met op dezelfde wijze doorgaan als het totaal niet lukt schiet niet op.


  26 - 02 - '16

  Je zou ook HAVO-sprint kunnen doen, dan doe je H4 en H5 in één jaar, dat is wat ik ga doen als ik dit jaar blijf zitten. Volgens mij is dat vanaf 17 jaar, dus dan kom je ook niet bij mensen in de klas die twee jaar jonger zijn.

  [ bericht aangepast op 10 nov 2012 - 17:27 ]


  To the stars who listen — and the dreams that are answered

  Patholoog schreef:
  Blijven zitten. Geloof me, het helpt.
  Of toch wel naar havo, maar dan weer terug naar VWO.


  Dat zou kunnen, maar dan doe je er héél lang over. In A5 word je 17, dan ga je naar H4 waar je 18 wordt en in H5 19. Dan moet je van H5 naar A5 waar je 20 wordt en ben je al 21 als je A6 je diploma haalt.


  To the stars who listen — and the dreams that are answered

  Het klint waarschijnlijk raar, maar mijn school heeft net zoals Mallory zei geen niveau. Als je het niet aankan blijf je zitten of ga je naar een andere school,
  Waarna je terug allemaal testen/ study gaat maken, wij hebben namelijk Ook
  Geen richting die we kunnen kiezen. Blijven zitten is niet heel erg, maar ik snap dat het moeilijk is om die 4 jaar vlak voor je neus vandaan ziet gaan.


  "It takes ten times as long to put yourself back together as it does to fall apart."

  Winchesterr schreef:
  (...)

  Dat zou kunnen, maar dan doe je er héél lang over. In A5 word je 17, dan ga je naar H4 waar je 18 wordt en in H5 19. Dan moet je van H5 naar A5 waar je 20 wordt en ben je al 21 als je A6 je diploma haalt.


  Ja. Maar er is ook een mogelijkheid om naar H5 te gaan soms.
  Of je gaat eerst naar het HAVO - HBO - Uni.


  You could be great, you know, it’s all here in your head, and Slytherin will help you on the way to greatness, no doubt