Voor de oplettende mensen die mijn profiel bekeken hebben zullen zien dat de eerste twee regels op de pagina uit het Limburgs volkslied komen. Dus ja, jullie raden het al. Ik ben een trotse Bourgondiër. Wij (zuid) limburgers houden van het leven en alle dingen die dat met zich mee brengt. We houden van lekker eten, gezellig tafelen en nog veel meer. We hebben ons eigen taaltje, waardoor we door de rest van Nederland nog al eens worden uit gelachen. Met onze zachte G en ons dialect dat meer van Duits weg heeft dan van Nederland. En hoewel sommige mensen zich ervoor schamen ben ik er juist trots op! En natuurlijk is het wel vervelend als je een dagje gaat shoppen in Amsterdam of zo en je bent dialect aan het praten met iemand, dat de rest van de stad je meteen in het Duits aanspreekt...

Maar dit is niet waar ik het over wilde hebben. Ik wil het nu hebben over iets wat ik bij mezelf heb gemerkt, wat ik persoonlijk heel grappig vind. Als ik voor wat voor reden dan ook uit Limburg ga en de rest van Nederland onveilig ga maken blijf je altijd aan mij horen dat ik uit Limburg kom. Mijn vriend heeft dat totaal niet. Hij hoeft maar twee woorden met een Hollander te wisselen of hij praat al met een harde G. Ik daarentegen… Als ik nu naar den Haag, Rotterdam, Utrecht, Amsterdam of waar dan ook in Nederland zou gaan wonen voor de komende 50 jaar zou je nog steeds aan mij horen dat ik geboren en getogen ben in Limburg. Dat accent is er bij mij met de beste wil van de wereld niet meer uit te slaan.

Sorry, ik moet toch weet even over Limburg gaan praten, omdat vele van jullie het anders niet zullen snappen. In Limburg is het namelijk zo dat ieder gat zijn eigen dialect heeft wat steeds weer een beetje anders is dan het dorp ernaast. Zo hebben ze in Maastricht veel Franse invloeden in het dialect en rekken ze alles heel erg uit waardoor sommige mensen ze al snel zeurderig vinden klinken. Zo heeft Heerlen en omstreken veel meer Duitse invloeden. In het dorp waar ik ben opgegroeid rollen ze juist weer heel erg met de R en zo heeft ieder dorp zijn eigen dingetjes waardoor het weel een hele andere taal lijkt te zijn. Zo hebben verschillende gebieden ook totaal andere woorden! In het dorp waar ik vandaan kom word snoep Sjlok genoemd. Terwijl in Heerlen het dialect voor snoep snitz is. Af en toe best verwarrend :p (Oh ja, ik heb het nu vooral over zuid-limburg, omdat ik daar vandaan kom, en daar dus ook de meeste ervaring mee heb.)

Dus dan hebben we dat duidelijk, ieder gedeelte in Limburg heeft zijn eigen dialect. En in dat opzicht ben ik ook al een geval apart. Ik ben opgegroeid in Stein, een dorp bij Sittard in de buurt, en heb daar het Limburgs geleerd. Maar mijn vader komt uit Venlo, dus het Limburgs dat hij praat klinkt ook als Venlo's. Vervolgens ben ik in Maastricht naar de middelbare school gegaan. Nu, na de middelbare school, heb ik een super leuke jongen ontmoet en woon met hem samen in Heerlen. Dus je ziet al, ik mijn nog korte leven ben ik bloot gesteld aan een heleboel verschillende dialecten waardoor ik een soort van mengelmoes spreek. Maar over het algemeen hoor je wel nog steeds aan mij dat ik uit Stein en omstreken kom. (Af en toe praat ik echt met een enorme rollende R.)

Nu was me laatst dus iets opgevallen aan mezelf, wat ik dus heel grappig vind. In het begin had ik gezegd dat ik een tongval uit welke plek in Nederland dan ook niet kan overnemen. Maar hier in Limburg is dat dus niet het geval. Ik was laatst Limburgs aan het praten met een man uit Maastricht, en voor ik het in de gaten had klonk ik als een echte Maastrichtenaar. Dit viel me op omdat ik het van tevoren nog nooit gehoord had bij mezelf (En eerlijk gezegd ook niet bij andere Limburgers.) Toen ik die avond thuis kwam en met mijn vriend naar de kroeg ging, (Dus bij Heerlen in de buurt.) merkte ik dat ik klonk als iemand die uit een familie komt die al generatie's in Heerlen woont.

Dit stukje tekst heeft niet echt toegevoegde waarden of zo, maar ik vond het wel grappig en ik dacht: ach misschien verveeld iemand zich en heeft die zin om wat te lezen. :p Maar wat ik dus wil zeggen is dat ik altijd dacht dat ik heel slecht met tongvallen was en dat ik maar op een manier kan praten zonde er bij na te denken. Nu ben ik er dus achter gekomen dat dit niet het geval is, maar dat ik het gewoon een beetje dichter bij huis moet zoeken. Herkent iemand zich in mijn verhaal? Laat het me weten! :p

En nog even een plaatje van zuid Limburg voor de mensen die echt geen idee hebben waar de steden liggen waar ik het net over gehad heb.

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen