Mary Sue: Een personage dat 1. te perfect is of
2. imperfect is maar toch door iedereen aardig
gevonden word of 3. Gebaseerd is op (of een
verbeterde versie van) de schrijver is.
(4. Alle eerder genoemde dingen).
Goed voorbeeld:
Bella Swan van Twilight is de grootste Mary
Sue van allemaal. Ze is totaal niet bijzonder
en toch zijn twee andere personages constant
in gevecht over haar.




Ik ben een van de eerste die me ergert aan Mary Sues of Gary Stus. Ik ben ook een van de eerste die er een zou schrijven (en bang is om er een te schrijven en daardoor keer op keer weer verhalen verwijderd). Om deze reden zijn er vele boeken en verhalen die ik na het eerste hoofdstuk al weg leg. Mary Sues worden schijnbaar steeds populairder (haast iedere fanfiction op quizlet en zelfs een aantal OP's hebben een Mary Sue als hoofdpersoon), en om deze reden ben ik onderzoek gaan doen naar de reden van hun populariteit.
Ik moet persoonlijk toegeven, ik heb heel wat boeken gelezen met Mary Sues of Gary Stus als hoofdpersonen, vooral toen ik veertien was (dit was ook de tijd dat ik zelf schaamteloos dit soort verhalen schreef), dus een klein idee van de reden van populariteit voor deze personages had ik al. Nu ik meer onderzoek gedaan heb denk ik met zekerheid te kunnen zeggen dat ik snap waarom we allemaal Mary Sues schrijven en lezen.
We hebben ze nodig.
Iedereen, vooral tieners en jong volwassenen, heeft een punt in zijn leven waar ze zichzelf niets vinden. Letterlijk niets: We snappen nog niet dat iedereen perfect lijkt, niet is en dat we zelf totaal niet anders zijn. Misschien weten we het wel maar voelen we het (nog) niet zo. Het punt is: Deze personages helpen ons. Het schrijven van deze personages maakt dat we ons beter voelen.
Die pestkop op school noemt me dik? Raad eens? In mijn verhaal ben ik hartstikke dun, versla ik draken en is Harry Styles ontzettend verliefd op me, dus in your face.
Er zijn natuurlijk ook mensen die totaal niet houden van schrijven of het gewoon niet doen. Voor hun zijn er de boeken. Mary Sues zijn over het algemeen vaag beschreven personen met een vrij vlakke persoonlijkheid (al zijn er meerdere variaties). Bella Swan? Pak het boek op en voel je een tijdje alsof een vampier en een weerwolf om je lopen te vechten!
Maar Mary Sues zijn er natuurlijk al veel langer: Zelfs in boeken zo oud als Pride and Prejudice zitten deze personages al... er was simpelweg nog geen naam voor ze.
Er komt natuurlijk een punt waar je gaat begrijpen dat niemand perfect is en dat het oké is dat jij dat ook niet bent. Dat is het punt dat je gaat zoeken naar meer uitdagende personages die dit ook niet zijn, en die niet door iedereen aardig worden gevonden, etc. Misschien wordt je net als ik, en ga je Mary Sues actief vermijden... maar let maar eens goed op: Er schuilt een Mary Sue in elk personage en in iedereen die je op straat ziet, zelfs in jezelf.
En schrijf je nog altijd verhalen met Mary Sues? Verslaat je personages nog steeds draken en is Legolas head over heals voor haar (of hem)? Nou, misschien is dat zo erg nog niet.


Reageer (6)

  • Larafin

    Mijn verhalen bevatten geen perfecte personages, ik wil het levendig houden, dus ze hebben allemaal hun goede en slechte eigenschappen en goeie en slechte daden die ze verrichten.

    8 jaar geleden
  • inktzwart

    Het klopt wel dat karakters erg snel als Mary Sue worden bestempeld. Ik experimenteer graag met karakters waardoor ze meer worden dan moedig, nieuwsgierig en loyaal worden. Ze worden eigenlijk eerder een zware antiheld.
    Écht perfecte types zijn heel moeilijk om te bedenken, Harry Potter en Bella Swan komen in de buurt maar nog steeds komen ze niet echt in de buurt van perfect.
    Mary Sue's zijn denk ik vooral bedacht als voorbeeld voor mensen, maar dat beeld veranderd steeds.
    Hoe dan ook, vaak is dat "perfecte" beeld een beetje saai, ze doen niks, totdat er een dierbare in gevaar komt. Ze komen nooit in verleiding, ze bedenken nooit gemene plannetjes, en hebben het altijd zo zwaar. Dat vind ik dus saai.

    8 jaar geleden
  • Volans

    Ik had tot nu geen flauw benul van wat een Mary Sue in godsnaam was. Maar nu begin ik bang te worden dat mijn eigen personages dat ook zijn... Oeps. Hoe voorkom je dat je personage zo iemand wordt eigenlijk?

    8 jaar geleden
  • Hephaestus

    Ik vind ook dat personages een beetje té snel als een Mary Sue bestempelt worden. Maar een goed boek zou nooit een Mary Sue als hoofdpersoon kunnen hebben -- anders zou dit personage helemaal niet interessant zijn en zichzelf in de problemen werken. Wat ik wel vind, is dat heel veel hoofdpersonages hetzelfde zijn. Allemaal moedig, een beetje te nieuwsgierig en hun grootste zwakte is loyaliteit en liefde. Daar word ik ook wel een beetje gek van.

    8 jaar geleden
  • Faelain

    Ik denk dat mensen tegenwoordig personages veel te snel als een Mary Sue bestempelen. Ik denk niet dat, met de strenge selectie van manuscripten die dezer dagen gebeurt, er nog steeds "echte" Mary Sue's in verhalen zitten, hoewel ze wel (iets te) veel perfecte eigenschappen kunnen bezitten.

    8 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen