Welke godin ben je?

17-17-17
he, he dat werd tijd!!!!

Mogelijke uitkomsten

Aisa (11 x uitgekomen)

srry er was geen beter plaatje te vinden...





Ook Aesa of Asia ('lot', 'bestemming'). Griekse lotsgodin, of personificatie van het lot. Soms wordt ze genoemd als een van de Moiren of faten, in het bijzonder als alternatieve naam voor Atropos (degene die de draad doorsnijdt). Maar ook wordt ze wel als afzonderlijke lotsgodin beschouwd, afkomstig uit Argos. Ze wordt afgebeeld met een zwaard. Ook wordt gezegd dat zij het zwaard sleep van Dike, de godin van het recht. Soms wordt ze gekoppeld aan Ate, het blinde lot.


Aisa's macht was zo sterk dat zelfs Zeus eraan was onderworpen.


Aisa werd vaak genoemd als lotsgodin in verband met de oorlog.

Mama Aisa (8 x uitgekomen)

Mama Aisa. Aardgodin uit Suriname, de eerste van de winti's. Ze wordt ook wel Mama-fu-doti ('Moeder Aarde') genoemd.


De winti-traditie is door slaven uit west-Afrika meegenomen naar Amerika, en door de Surinaamse en Antilliaanse cultuur behouden en voortgezet, ondanks de onderdrukking van de christelijke slavenhouders, die deze 'heidense' godsdienst niet toelieten.


Het winti-geloof kent vier godenpantheons, van de aarde, water, lucht en bos. Mama Aisa staat aan het hoofd van elk pantheon. De winti's hebben goede en kwaadaardige aspecten. Als ze worden genegeerd, kunnen hun slechte aspecten naar voren komen. Hierbij staat ook de relatie tot de omgeving en anderen een rol. Harmonie binnen de gemeenschap is bijvoorbeeld van belang.


'Winti' betekent volgens een bepaalde opvatting 'wind' of 'geest'. Met 'winti' wordt het gevoel bedoeld van de nabijheid van een goddelijke kracht, alsof een 'tornado' langskomt. Tijdens de winti-pré, een ritueel met extatische trommelmuziek en dans, worden de voorouders of geesten opgeroepen.

'Aisha Qandisha (15 x uitgekomen)

Ook Lalla 'Aisha ('vrouw Aisha'). Marokkaanse volksfiguur, belichaming van de seksuele drang van vrouwen die mannen tot haar slaaf maakt. Ze woont bij bronnen of stromend water. De naam Aisha Qandishu is een verbastering van de vroegere Ashera Qadishtu, de 'heilige Ashera', waaruit Aisha Qandishu voortkwam. Deze had ondermeer de functie van heilige prostituee, en was verbonden aan tempelseks. Haar naam is overgeleverd door de Fenicische kolonisten. Mogelijk kwam de naam Aisha al eerder voor vanwege verwantschap met de Egyptische Isis.

Aithra (11 x uitgekomen)

Ook Aethra. Moeder van Theseus, de geliefde van Ariadne, die hij echter op Naxos moest achterlaten omdat de godin Athene hem niet toestond haar mee te nemen naar de stad. Aithra verzorgde Helena, de dochter van Leda, toen deze door Theseus op jonge leeftijd werd ontvoerd, iets wat door Athene evenmin op prijs werd gesteld.


Aethra stichtte een tempel voor Athene Apaturia, de godin die haar zoon steeds zo mishaagde, en voerde voor het eerst het gebruik in van een gordel bij jonge meisjes voor het huwelijk. Aithra staat in verband met een haaroffer.

Statistieken

Statistieken

Reageer (3)

  • Fassy

    zo die aithera ofzo

    1 decennium geleden
  • noxi

    me wans a coockie!!!

    1 decennium geleden
  • Deathberry

    Aisa
    iets zoals een noodlotswever?

    1 decennium geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen

Wat wil je nu doen?