wat voor een soort geit ben jij??

het eerste spel wat er gemaakt is om te weten wat voor een geit jij bent... xD

Mogelijke uitkomsten

Angorageit (4 x uitgekomen)

Namen: Angorageit
Land van herkomst: Turkije
Streek van herkomst: Centraal Anatolische Hoogvlakte
Toepassing en gebruik: Wolproductie van mohair
Bijzonderheden:
De angorageit wordt vooral gehouden wegens de productie van mohair wol. Deze wolsoort is iets verfijnder dan schapenwol en wordt gebruikt bij de productie van fijne kleding- en meubelstoffen. De angorageit lijkt dan ook sterk op een schaap. Maar is het niet. De soort heeft afhangende oren en is vrij klein. Kenmerkend zijn verder de krullende wol en de horens die zowel bij de bok (iets groter) als de geit te vinden zijn. De geitensoort wordt op grote schaal gehouden in Australië, Zuid-Afrika, U.S.A. en Canada.

Bezoargeit (13 x uitgekomen)

Namen: Bezoargeit, Wilde Geit
Wetenschappelijke naam: Capra aegagrus
Gebieden en landen van herkomst: Cyprus, Kreta, Klein-Azië, Kaukasus, India, Pakistan en Afghanistan
Kleuren: Bok Zilvergrijs met zwarte schouderstreep en aalstreep. Geit Roodgrijs tot Geelbruin met zwarte schouderstreep en aalstreep.
Bijzonderheden en geschiedenis:
De bezoargeit is de wilde geit waarvan de meeste gedomesticeerde geitenrassen afstammen. De geit kan leven tot op een hoogte van 4200 meter en heeft een voorkeur voor rostachtige gebieden met struiken en klein loofhout. Bladeren, gras, mos en takjes zijn de belangrijkste bron van voedsel. De bezoargeit is vernoend naar de bezoarsteen die gevonden kan worden in het maag- en darmstelsel. Helaas wordt het leefgebied van deze wilde geit op veel plaatsen aangetast en daardoor behoort de soort tot de bedreigde diersoorten.

Dwerggeit (14 x uitgekomen)

Naam: dwerggeit
Herkomst: West-Afrika en Midden-Afrika
Toepassing: In Nederland wordt de dwerggeit eigenlijk alleen gehouden als hobbydier en vaak ook in kinderboerderijen. Hierin is het wel veruit de meest voorkomende geitensoort in Nederland.
Uiterlijk: De dwerggeit is, zoals de naam al zegt een kleine geitensoort van 50-60 cm. groot. De rug moet mooi recht zijn en de buiklijn loopt naar achteren toe iets af. Dit heet wigvormig. De horens zijn vrij kleine en iets naar achteren toe gebogen. De dwerggeit komt in verschillende kleurschakeringen voor. Sommige fokkers leggen zich toe op het fokken van exemplaren in een bepaalde kleurcombinatie.
Bijzonderheden: De oorsprong van de dwerggeit is te vinden in West- en Midden Afrika waar de geit een belangrijke bron van voeding is. In Nederland is de dwerggeit eigenlijk alleen te vinden als hobbydier en bewoner van vele kinderboerderijen. Dwerggeiten zijn levendige en actieve dieren. Echter ondanks hun beperkte omvang hebben ze wel voldoende speel- en leefruimte nodig om een diervriendelijk en aangenaam leven te hebben.

Nederlandse landgeit (45 x uitgekomen)

Naam: Nederlandse landgeit
Herkomst: Nederland
Toepassing: De Nederlandse Landgeit wordt tegenwoordig meestal gehouden als hobbygeit of op de kinderboerderij. Daarnaast kunnen ze ingezet worden voor het onderhouden en begrazen van natuurgebieden. In beperkte mate worden ze ook nog als melkgeit gehouden.
Uiterlijk: Deze middelgrootte geit valt op door de stevige en vrij grote horens bij de bok. Bij de geit zijn de horens ook aanwezig maar een stuk minder groot van formaat. De beharing bij de bok is vrij lang en vaak draagt hij een bokkenpruik. De beharing van de geit is korter. De Landgeit kan in een groot aantal verschillende kleuren voorkomen. Meestal is hij bont gekleurd vooral wit met zwarte, blauw en/of bruine vlekken. Geiten met witte, zwarte en beige kleuren komen ook voor.
Bijzonderheden: De Nederlandse Landgeit was bijna uitgestorven doordat het in de loop van de tijd werd gekruisd met allerlei andere rassen. Eind jaren vijftig werden de twee laatste exemplaren aan Diergaarde Blijdorp geschonken. Door op een zorgvuldige manier met andere overgebleven landgeiten te fokken werd het ras behouden. Inmiddels zijn er weer ruim 1000 geiten in Nederland aanwezig. Dit klassieke ras is sterk en kan goed tegen een wat kouder klimaat. Het wordt daarom ook wel ingezet voor het begrazen en onderhouden van natuurgebieden. Het stamboek voor de Nederlandse Landgeit wordt gevoerd door Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeiten.

Nederlandse Bonte Geit (34 x uitgekomen)

Namen: Nederlandse Bonte Geit en Bonte Geit
Land van herkomst: Nederland
Kleuren: Zwart-wit gevlekt of Bruin-wit gevlekt
Toepassing en gebruik: Melkgeit/Hobbygeit
Bijzonderheden en geschiedenis: Begin 20e werd de Koebonte Zeeuwse Landgeit gekruisd met de Saanengeit om de melkproductie te verhogen. Hieruit onstond de Nederlandse Bonte Geit. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw was het ras bijna uitgestorven omdat andere rassen een betere melkproductie hadden. Om de soort toch te behouden werd er een aanvang gemaakt met gerichte fok en verbetering. In 1980 leidde dit tot de oprichting van het stamboek Nederlandse Bonte Geit. Tegenwoordig wordt de geit zowel als hobbygeit en als melkgeit gehouden.

Nederlandse witte geit (14 x uitgekomen)

Soort: Melkgeit
Herkomst: Nederland
Gebruik: De Nederlandse witte geit wordt vooral gebruikt voor de productie van melk. Deze melk wordt gebruikt voor de productie van geitenkaas en voor consumptie van geitenmelk. De Nederlandse witte geit wordt ook als hobbydier en op de kinderboederij gehouden.
Uiterlijk: Deze geitensoort is vooral gefokt om een optimale melkproductie te kunnen bereiken. Het is een witte en hoogbenige, vrij lange en slanke soort. De geit beschikt over vrij lange staande oren en een recht neusbeen. De bok beschikt over een mooie witte sik onder de kin. De bok is zwaarder en wat forser gebouwd dan de geit.
Bijzonderheden: De Nederlandse witte geit is de meest voorkomende geit in Nederland omdat het ras het meeste wordt ingezet voor de melkproductie door geitenboeren. Het ras is in het eerste deccennium van de vorige eeuw ontstaan door de Nederlandse landgeit te kruisen met de Saanengeit. Na de Eerste Wereldoorlog is men zich echt gaan toeleggen op het fokken van een geitensoort die een optimale productie van melk zou kunnen opleveren. Hierdoor is de huidige Nederlandse witte melkgeit ontstaan. Inmiddels is de soort over de wereld bekend om deze kwaliteiten. Een geit kan tussen 3 en 5 liter melk per dag produceren en dat tot 300 dagen per jaar.

Nubische Geit (26 x uitgekomen)

Namen: Nubische Geit, Anglo-Nubische Geit, Nederlandse Nubische Geit
Land van herkomst: Groot-Brittannië
Streek van herkomst: Engeland
Kleuren: De Nubische Geit kan in alle kleuren voorkomen.
Toepassing en gebruik: Melkgeit, Hobbygeit
Bijzonderheden: Het meest kenmerkende aan de Nubische Geit zijn de hangende oren. Alhoewel er meer geitenrassen zijn met dit kenmerk. Bijzonder is dat dit ras door de mens gefokt is. Als basis diende de geiten die door de Engelsen vanuit de kolonien in Noord-Afrika meenamen in de 19e eeuw. Door deze geiten te kruisen met de Engelse Landgeit ontstond de Anglo-Nubische Geit. In Nederland is er in de tweede helft van de 20e eeuw verder gefokt. Hierdoor ontstond in 1988 de Nederlandse Nubische geit met een eigen stamboek. De soort wordt naast melkgeit ook veel gehouden als hobbygeit op kinderboerderijen vanwegen het zachtaardige karakter.

Pinzgauer Geit (37 x uitgekomen)

Namen: Pinzgauer Geit, Pinzgauer Ziege, Pinzgaugeit
Land van herkomst: Oostenrijk
Streek van herkomst:
Pinzgau in het Salzburger Land
Kleuren: Grijs tot roodbruin
Toepassing en gebruik: Melkgeit, Vleesgeit en Hobbygeit
Bijzonderheden en geschiedenis: De Pinzgauer Geit stamt af van het wilde geitenras Bezoargeit waarmee door deze soort te kruisen met andere soorten het huidige, inmiddels bedreigde, ras ontstond. Inmiddels wordt er in Oostenrijk veel inspanning geleverd om de Pinzgauer Geit te behouden. Wat inmiddels aardig lijkt te lukken.

het is een nieuw ras dus het kan zijn voor als je foto's er over zoekt het niet goed kund vinden.

Statistieken

Statistieken

Reageer (5)

  • KorraBlaze0

    Nl bonte geit

    9 jaar geleden
  • KimTheBest2

    Nederlandse bonte geit. Haha cool dater zoveel uitleg bij is!

    9 jaar geleden
  • Clove8

    Nubische Geit haha
    (lol)

    1 decennium geleden
  • rebelXx

    bezoargeit!xD leuke quiz(Y)

    1 decennium geleden
  • Arak

    Nubische Geit (H) _O_

    1 decennium geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen

Wat wil je nu doen?