Welk knaagdier past het beste bij jou?

Je wil graag een knaagdier aanschaffen, maar welke past het beste bij jou? Doe de quiz en kom erachter waar jij het gelukkigst mee zal zijn!

Mogelijke uitkomsten

Cavia (269 x uitgekomen)

Cavia's zijn hele lieve knaagdieren, die wat schuw kunnen zijn, maar als ze eenmaal op je schoot zitten zijn ze heel goed aaibaar. Verder hebben cavia's niet heel veel bewegingsruimte nodig en is dagactief. Het liefst zitten ze met meerderen in de kooi, dus houd bij voorkeur minstens twee cavia's. Ze maken piepende geluiden waardoor ze altijd aanwezig zijn. Het zijn buiten en -binnendieren, maar als huisdier wordt het vaak binnen gehouden. Een cavia wordt gemiddeld 4-8 jaar.

Chinchilla (104 x uitgekomen)

Chinchilla zijn grappige knaagdieren die het liefst omgaan met hun soortgenoot. Ze zijn daarom minder aaibaar dan de meeste andere knaagdieren. Houd ze dus met minstens twee tegelijk! Verder hebben ze in de verzorging extra tijd nodig, dus bij aanschaf moet je daar goed aan denken. Dit dier is nachtactief, dus als je overdag vaak weg bent is dat een voordeel. Verder zijn ze binnendieren en chinchilla's kunnen bijzonder oud worden, gemiddeld zo'n 10-20 jaar!

Hamster (47 x uitgekomen)

Dit zijn kleine knaagdiertjes die je makkelijk in zijn eentje kan houden. Overdag slaapt dit dier, maar zodra het wakker wordt, is het niet meer te stoppen! Ze rennen, klimmen, noem maar op. Erg actief en speels dus, maar blijven daardoor minder goed op je hand stilzitten en is dus moeilijker aaibaar. Dit zijn binnendiertjes en een hamster wordt gemiddeld niet oud, slechts 2-3 jaar.

Konijn (1528 x uitgekomen)

Eigenlijk is een konijn geen knaagdier, maar het mag in dit rijtje niet ontbreken! Konijnen zijn lieve, aaibare dieren. Ze vinden het fijn om met een soortgenoot in één kooi zitten, maar er kunnen ook gevechten gaan ontstaan, zeker als je twee mannetjes bij elkaar stopt. Weet dus wat je doet! Konijnen kunnen zowel buiten als binnen worden gehouden. Verder zijn ze dagactief en worden gemiddeld aardig oud, 8-10 jaar.

Muis/rat (50 x uitgekomen)

Muizen en ratten zijn erg slimme en lieve knaagdiertjes die erg op elkaar lijken. Ze zijn erg sociaal: met de mens maken ze gemakkelijk contact en ze zitten ook het liefst met meerdere soortgenoten in een kooi. Ze zijn erg slim en zijn vooral actief bij de schemering. Het zijn binnendiertjes en worden gemiddeld maar heel jong, 1-2 jaar.
Maar wil je nou een muis of een rat? Vaak worden in tekenfilms de ratten als gemene knaagdieren afgebeeld en de muizen als lieve. Maar in het echt is dat absoluut niet zo, één groot verschil tussen deze twee diertjes is de grootte. Ratten zijn groter dan muizen, maar verder zitten de dieren erg dicht bij elkaar. Het zal dan vooral op smaak, uiterlijk en eventuele ervaring uitkomen.

Mongoolse gerbil (61 x uitgekomen)

Er bestaan veel soorten gerbils, maar de Mongoolse gerbil wordt het vaakst als huisdier gebruikt. Deze knaagdiertjes zijn slim en vriendelijk, maar omdat ze erg actief zijn kun je ze niet goed knuffelen. Ze zijn sociaal met soortgenoten, dus houdt ze nooit alleen. Ze zijn zowel dag als nachtactief en worden als binnendier gehouden. Verder graven ze heel graag, dus een dikke bodemlaag is dan niet verkeerd. De levensverwachting van deze diertjes ligt gemiddeld tussen de 3-5 jaar.

Degoe (25 x uitgekomen)

Een degoe is een knaagdiertje dat nieuwsgierig is en steeds populairder wordt als huisdier. Ze zijn niet geschikt om te aaien en te knuffelen en zijn echte groepsdieren. Houdt er dus altijd meerdere tegelijk. Verder worden ze binnen gehouden en zijn dagactief. Ze worden gemiddeld 5-8 jaar.

Statistieken

Statistieken

Reageer (7)

  • Karube

    Konijn, al zou ik liever een chinchilla willen ;-;

    1 jaar geleden
  • ChifuyuMatsuno

    Muis... :)

    1 jaar geleden
  • Lactare2

    Cavia jee !!

    1 decennium geleden
  • GshoreLover

    Konijn!! ik heb er zelf een en hij is super lief!

    1 decennium geleden
  • RatzLove

    Konijn,
    ik heb zelf 2 ratjes, en op een soort kinderboerderij verzorg ik ook nog 1 cavia en 7 konijnen :)

    1 decennium geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen

Wat wil je nu doen?